Τα ευρήματα μελέτης με ελληνική υπογραφή, σε ασθενείς με σοβαρή συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα.
Ένα φυτικό διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί να μειώνει τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία τους και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατοπάθεια.
Το συμπλήρωμα περιέχει την ουσία διυδρομυρεσιτίνη (dihydromyricetin) – ένα φλαβονοειδές που εκ φύσεως υπάρχει σε ορισμένα φυτά, όπως ο θάμνος Ampelopsis grossedentata. Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη, ανακάλυψαν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του ήπατος σε ασθενείς που παρουσιάζουν ήδη διαταραχή των ηπατικών ενζύμων.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (EASL 2025), που διεξήχθη στο Άμστερνταμ. Ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν σε ειδικό τεύχος της ιατρικής επιθεωρήσεως Journal of Hepatology.
Όπως γράφουν οι ερευνητές από τα νοσοκομεία Λαϊκό, Αττικόν και Ευαγγελισμός, η λιπώδης νόσος του ήπατος (ή μεταβολικά σχετιζόμενη στεατωτική νόσος του ήπατος – ΜΕΣΝΗ), είναι πολύ συχνή. Στην πραγματικότητα, αποτελεί την πιο συχνή χρόνια ηπατική νόσο στον κόσμο, καθώς επηρεάζει το 25-30% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Είναι επίσης η συχνότερη αιτία κίρρωσης και μεταμόσχευσης ήπατος στις χώρες της Δύσης. Εν τούτοις, οι αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές γι’ αυτήν είναι περιορισμένες. Επομένως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να βρεθούν λύσεις.
Η διυδρομυρεσιτίνη αποτελεί τη δραστική ουσία παραδοσιακών σκευασμάτων της Ασίας (π.χ. Ιαπωνίας, Κίνας) που χρησιμοποιούνται (και) για τις παθήσεις του ήπατος.
Η μελέτη
Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν διατροφικό συμπλήρωμα που περιέχει διυδρομυρεσιτίνη, μαζί με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως χολίνη και βιταμίνες C και Ε (Hepatrat). Το συμπλήρωμα συγκρίθηκε με ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Στη μελέτη συμμετείχαν 55 ασθενείς με διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας. Ειδικότερα, είχαν αυξημένη αλανινική αμινοτρανσφεράση (ALT ή SGPT) ή/και γ-γλουταμυλ-τρανσφεράση (γ-GT ή GGT). Η SGPT και η γ-GT είναι ένζυμα του ήπατος, που αυξάνονται όταν καταστρέφονται τα ηπατικά κύτταρα.
Επιπλέον, απεικονιστικές εξετάσεις είχαν δείξει ότι οι συμμετέχοντες έπασχαν από ηπατική στεάτωση, δηλαδή λιπώδη νόσο του ήπατος.
Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Σε εκείνους της μίας χορήγησαν το συμπλήρωμα και στην άλλη το εικονικό φάρμακο. Κανένας συμμετέχων ούτε ερευνητής γνώριζε ποιος εθελοντής έπαιρνε τι (η μελέτη ήταν διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη).
Οι συμμετέχοντες έπαιρναν το συμπλήρωμα ή το εικονικό φάρμακο επί 12 μήνες. Ανά τρίμηνο οι γιατροί αξιολογούσαν την υγεία τους.
Τα ευρήματα
Στο τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως οι συμμετέχοντες που έπαιρναν το συμπλήρωμα είχαν αυξημένες πιθανότητες ταυτόχρονης ομαλοποίησης των ηπατικών ενζύμων SGPT (ALT) και γ-GT (GGT). Στην πραγματικότητα, αυτά είχαν ομαλοποιηθεί στο 32% των ασθενών που έπαιρναν το συμπλήρωμα έναντι του 4% όσων έπαιρναν το εικονικό φάρμακο.
Επιπλέον, η λήψη της διυδρομυρεσιτίνης οδήγησε σε βελτίωση της ηπατικής ακαμψίας, που σχετίζεται με υποχώρηση της ίνωσης.
Είχαν επίσης μεγαλύτερη βελτίωση του γλυκαιμικού και λιπιδαιμικού προφίλ – ενδείξεις που υποδηλώνουν καλύτερο μεταβολικό έλεγχο.
Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες (π.χ. απώλεια βάρους) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βελτιώσεις στους ασθενείς οφείλονταν στην φαρμακολογική δράση του σκευάσματος.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το συμπλήρωμα ήταν καλά ανεκτό, καθώς δεν υπήρξε αναφορά για ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με αυτόν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το συμπλήρωμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ομαλοποίηση των ηπατικών ενζύμων, επομένως αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω ως πιθανή θεραπεία για τη λιπώδη νόσο του ήπατος, κατέληξαν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock