Για δεκαετίες, η εξέταση αίματος PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) χρησιμοποιείται ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου πρώτης γραμμής. Ενώ έχει βοηθήσει στην μείωση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη συνολικά, αναδυόμενες έρευνες αποκαλύπτουν έναν ανησυχητικό περιορισμό: το τεστ PSA μπορεί να χάσει τις πιο επικίνδυνες, ταχέως αναπτυσσόμενες μορφές καρκίνου του προστάτη.
Αυτό το άρθρο εξηγεί τι κάνει το τεστ PSA, γιατί μπορεί να αποτύχει να ανιχνεύσει επιθετικούς καρκίνους και τι κάνουν οι γιατροί και οι ερευνητές για να βελτιώσουν την έγκαιρη ανίχνευση στους άνδρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Τι είναι το τεστ PSA και πώς λειτουργεί;
Το τεστ PSA μετρά το επίπεδο του ειδικού για τον προστάτη αντιγόνου, μιας πρωτεΐνης που παράγεται τόσο από φυσιολογικά όσο και από καρκινικά κύτταρα του προστάτη, στο αίμα ενός άνδρα.
Βασικά σημεία σχετικά με το τεστ PSA:
- Τα αυξημένα επίπεδα PSA μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του προστάτη, αλλά μπορεί επίσης να προκύψουν από καλοήθεις παθήσεις, όπως προστατίτιδα και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (BPH)
- Η εξέταση PSA είναι μη ειδική και δεν κάνει διάκριση μεταξύ επιθετικών και βραδέως αναπτυσσόμενων όγκων
- Συχνά ακολουθείται από πρόσθετες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μαγνητικής τομογραφίας, ψηφιακών ορθικών εξετάσεων και βιοψιών, εάν τα επίπεδα PSA είναι υψηλά
Αν και μπορεί να ανιχνεύσει νωρίς τον καρκίνο του προστάτη σε ορισμένες περιπτώσεις, το τεστ προστατικού αντιγόνου (PSA) δεν αποτελεί οριστικό διαγνωστικό εργαλείο από μόνο του.
Τι συνέβη στην περίπτωση του Τζο Μπάιντεν
Ο καρκίνος του προστάτη από τον οποίο πάσχει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε την περασμένη εβδομάδα, τόνισε χθες εκπρόσωπός του, συμπληρώνοντας πως η προηγούμενη εξέταση αίματος για να εξακριβωθεί αν πάσχει από τη νόσο αυτή είχε γίνει πριν από δέκα και πλέον χρόνια.
Προχώρησε στη διευκρίνιση αυτή καθώς ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, και σύμμαχοί του, τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα καχυποψίας για την ενδεχόμενη απόκρυψη των προβλημάτων υγείας του Δημοκρατικού πρώην αρχηγού του κράτους από το περιβάλλον του.
«Εκπλήσσομαι που το κοινό δεν είχε ενημερωθεί εδώ και καιρό», είπε σε δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προχθές Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «παίρνει πολύ καιρό για να φτάσει κανείς (…) στο στάδιο 9».
«Η προηγούμενη εξέταση για καρκίνο του προστάτη του πρώην προέδρου Μπάιντεν είχε γίνει το 2014. Πριν από την Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε διαγνωστεί ποτέ πως είχε καρκίνο του προστάτη», επέμεινε εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση Τύπου που διένειμε.
Οι υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ο πρώην πρόεδρος, 82 ετών, διαγνώστηκε μερικές ημέρες νωρίτερα με «επιθετική» μορφή καρκίνου του προστάτη, που έχει κάνει «μετάσταση στα οστά». Ο καρκίνος αυτός είναι επιπέδου 9 με βάση την κατάταξη Γκλίσον, που αποτιμά το επίπεδο επιθετικότητας του καρκίνου σε κλίμακα ως το 10.
Γιατί το τεστ PSA χάνει τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη;
Το τεστ PSA δεν εντοπίζει ορισμένους επιθετικούς καρκίνους του προστάτη, επειδή αυτοί οι όγκοι δεν παράγουν πάντα υψηλά επίπεδα προστατικού αντιγόνου, ειδικά στα αρχικά τους στάδια.
Λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην εντοπιστούν επιθετικοί καρκίνοι:
- Όγκοι χαμηλού PSA: Ορισμένοι ταχέως αναπτυσσόμενοι καρκίνοι του προστάτη δεν αυξάνουν σημαντικά το προστατικό αντιγόνο, οδηγώντας σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας στους άνδρες με «φυσιολογικά» αποτελέσματα PSA
- Μεταβλητότητα PSA: Τα επίπεδα κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος του προστάτη, πιθανή λοίμωξη και άλλους παράγοντες, καμουφλάροντας την πραγματική δραστηριότητα του καρκίνου
- Αργή εξέλιξη όγκων: Το τεστ PSA είναι καλύτερο στην ανίχνευση «νωθρών» καρκίνων, που παράγουν σταθερό PSA με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι λιγότερο απειλητικές για τη ζωή
- Αναντιστοιχία βιολογικής συμπεριφοράς: Οι επιθετικοί όγκοι συχνά εμφανίζουν γονιδιωματικές αλλοιώσεις ή μοτίβα ανάπτυξης, που δεν συσχετίζονται άμεσα με την έκκριση προστατικού αντιγόνου
Ως αποτέλεσμα, το να βασίζεται κανείς αποκλειστικά στο τεστ PSA μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση αν υπάρχει δυνητικά επιθετικός και θανατηφόρος καρκίνος του προστάτη.
Πόσο συχνά το τεστ PSA να χάνει τους επιθετικούς καρκίνους;
Σύμφωνα με δεδομένα από το Prostate Cancer UK και άλλα κορυφαία ιδρύματα, έως και 1 στους 6 άνδρες με επιθετικό καρκίνο του προστάτη μπορεί να έχει βαθμολογία PSA που θεωρείται φυσιολογική ή χαμηλή.
Πραγματικά στοιχεία:
- Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι πολλοί άνδρες που είχαν διαγνωστεί με προχωρημένο, δύσκολα αντιμετωπίσιμο καρκίνο του προστάτη είχαν φυσιολογικά επίπεδα PSA κατά τη στιγμή της διάγνωσης
- Άνδρες με μαύρη καταγωγή, οικογενειακό ιστορικό ή γενετικές προδιαθέσεις (π.χ. μεταλλάξεις BRCA2) διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών καρκίνων που χάνονται από το PSA
Αυτός ο περιορισμός έχει εγείρει την ευαισθητοποίηση για πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πέρα από το τεστ PSA και μόνο.

Ποια είναι τα σημάδια του επιθετικού καρκίνου του προστάτη εάν το PSA είναι φυσιολογικό;
Επειδή το τεστ PSA μπορεί να μην αυξάνεται σε επιθετικές περιπτώσεις όγκων, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε άλλα προειδοποιητικά σημάδια και δείκτες κινδύνου.
Έχετε τον νου σας στα εξής συμπτώματα:
- Επίμονα προβλήματα ούρων (ασθενής ροή, επείγουσα ανάγκη, ατελής κένωση)
- Πόνος χαμηλά στην πλάτη, στο ισχίο ή στην λεκάνη, ειδικά εάν είναι ανεξήγητος και χρόνιος
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή κόπωση
- Αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
- Ιστορικό καρκίνου του προστάτη (σε άνδρες), του μαστού ή των ωοθηκών (σε γυναίκες) της οικογένειας
Άνδρες άνω των 50 ετών —ή άνω των 45 ετών με παράγοντες κινδύνου— πρέπει να μην υποτιμούν τα συμπτώματα μόνο και μόνο επειδή τα επίπεδα PSA είναι φυσιολογικά.
Υπάρχουν καλύτερες εξετάσεις για την ανίχνευση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη;
Ναι. Αρκετά νεότερα εργαλεία και μέθοδοι δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τον εντοπισμό περιπτώσεων υψηλού κινδύνου, τους οποίους συχνά χάνει το τεστ PSA.
Εναλλακτικές ή συμπληρωματικές επιλογές εξέτασης:
- Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI): Οπτικοποιεί τον προστάτη για μη φυσιολογικές αναπτύξεις πριν από τη βιοψία
- Τεστ ούρων PCA3: Ανιχνεύει ένα ειδικό γονίδιο για τον καρκίνο του προστάτη
- PHI (Δείκτης Υγείας του Προστάτη): Συνδυάζει συνολικά, τα ελεύθερα και τα προ-PSA επίπεδα για καλύτερη ακρίβεια
- Γονιδιωματικός έλεγχος: Προσδιορίζει όγκους με επιθετικές γενετικές υπογραφές
Οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται για τεστ που βασίζονται σε βιοδείκτες και που μπορεί τελικά να ξεπεράσουν το τεστ PSA στην έγκαιρη ανίχνευση θανατηφόρων καρκίνων του προστάτη.

Συχνές Ερωτήσεις
Μπορεί ένας άνδρας να έχει καρκίνο του προστάτη εάν το τεστ PSA είναι φυσιολογικό;
Όπως απέδειξε και η περίπτωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ναι. Επιθετικοί καρκίνοι του προστάτη μπορεί να υπάρχουν με φυσιολογικά ή χαμηλά επίπεδα PSA. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί εξετάζουν τα συμπτώματα, τους παράγοντες κινδύνου και μπορούν να χρησιμοποιήσουν απεικονιστικά ή γενετικά εργαλεία παράλληλα με το τεστ PSA.
Ποιο επίπεδο PSA θεωρείται φυσιολογικό;
Γενικά, ένα επίπεδο PSA κάτω από 4 ng/mL θεωρείται «φυσιολογικό», αλλά αυτό το όριο μπορεί να ποικίλλει. Μερικοί άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να φέρουν σοβαρές ασθένειες, ενώ άλλοι με υψηλότερα επίπεδα μπορεί να έχουν καλοήθεις παθήσεις.
Πρέπει να κάνω τεστ PSA ακόμα κι αν δεν έχω συμπτώματα;
Εάν είστε άνω των 50 ετών —ή άνω των 45 ετών με οικογενειακό ιστορικό— θα πρέπει να συζητήσετε το ενδεχόμενο για τεστ PSA με τον γιατρό σας ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αξιολόγησης κινδύνου.
Γιατί το τεστ PSA εντοπίζει καλύτερα τους αργά αναπτυσσόμενους καρκίνους;
Οι αργά αναπτυσσόμενοι καρκίνοι συχνά παράγουν υψηλότερα ή σταθερά αυξανόμενα επίπεδα προστατικού αντιγόνου με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον εντοπισμό τους μέσω του συνήθους προληπτικού ελέγχου. Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι όγκοι μπορεί να μην έχουν την ίδια έκκριση PSA.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ εάν το τεστ PSA δεν είναι αρκετό;
Να είστε προνοητικοί: να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό, να κατανοείτε τον προσωπικό σας κίνδυνο, να μην αγνοείτε τα συμπτώματα και να συζητάτε τα προηγμένα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου με τον γιατρό σας, ακόμα κι αν το PSA σας είναι χαμηλό.
Σύνοψη
Αν και το τεστ PSA βοήθησε στην μείωση των θανάτων από καρκίνο του προστάτη, έχει ένα σοβαρό τυφλό σημείο: μπορεί να χάσει τους πιο επικίνδυνους και ταχέως αναπτυσσόμενους καρκίνους. Οι άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα PSA μπορεί να πάσχουν από επιθετική μορφή της νόσου, ιδιαίτερα εάν έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου ή ανησυχητικά συμπτώματα.
Η έγκαιρη ανίχνευση του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη απαιτεί περισσότερα από μια απλή εξέταση αίματος. Απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση που συνδυάζει την κλινική επαγρύπνηση, την απεικόνιση, τους προηγμένους βιοδείκτες και την ευαισθητοποίηση των ασθενών.
Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε βασίζεστε αποκλειστικά στο τεστ PSA, να ξέρετε ότι μπορεί να μην είναι αρκετό. Ρωτήστε τον γιατρό σας για ευρύτερες επιλογές προσυμπτωματικού ελέγχου με βάση τον προσωπικό σας κίνδυνο.
Πηγές:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
prostatecanceruk.org
cancer.org
mayoclinic.org
clevelandclinic.org
nhs.uk