Τα κέρματα του ενός σεντ θα σταματήσουν να παράγονται στις ΗΠΑ από το 2026, σηματοδοτώντας το σταδιακό τους τέλος στην κυκλοφορία μετά από πάνω από δύο αιώνες.
Τον Φεβρουάριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, να σταματήσει την κοπή των κερμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα σπατάλη. Στο ίδιο ζήτημα είχε εστιάσει και το υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (Doge) του Έλον Μασκ.
Υψηλό κόστος παραγωγής και οικονομικά οφέλη
Το κέρμα του ενός σεντ ήταν ένα από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν από το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ και τέθηκαν σε κυκλοφορία το 1793. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, φτάνοντας από 1,3 σεντς σε 3,69 σεντς ανά κέρμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Το Νομισματοκοπείο εκτιμά ότι η διακοπή της παραγωγής θα οδηγήσει σε ετήσια εξοικονόμηση 56 εκατ. δολαρίων, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των υλικών (ψευδάργυρος και χαλκός).
Επιχειρήματα υπέρ και κατά της κατάργησης
Όπως επισημαίνει το BBC, όσοι τάσσονται κατά της κυκλοφορίας των κερμάτων τονίζουν ότι η παραγωγή τους αποτελεί σπατάλη χρημάτων και πόρων. Αντίθετα, όσοι επιθυμούν τη διατήρησή τους υποστηρίζουν ότι βοηθούν στη διατήρηση των τιμών χαμηλότερες και ενισχύουν τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η σταδιακή κατάργηση των κερμάτων θα επιβάλει στις επιχειρήσεις την ανάγκη στρογγυλοποίησης των τιμών προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, η οποία έφερε στο φως την απόφαση για την κατάργησή τους.