Οι διατροφολόγοι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η χρήση προϊόντων με ρετινόλη για την ενίσχυση της υγείας του δέρματος και τη μείωση των ρυτίδων.
Η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α και οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό, μπορούν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία, όπως είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η καλύτερη όραση.
Μήπως λοιπόν το μυστικό της νεανικής εμφάνισης βρίσκεται στον πάγκο του μανάβη;
Μπορούν τα τρόφιμα με έντονο πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, να μάς απαλλάξουν από τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες της γήρανσης;
Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, οι δερματολόγοι -μετά τη χρήση αντηλιακής που θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο της αντιγήρανσης- συνιστούν τη χρήση ρετινόλης.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Heather Goff, διευθύντριας του τμήματος αισθητικής δερματολογίας και αναπληρώτριας καθηγήτριας δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας: «Θεωρώ την αντηλιακή κρέμα ως το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση ρετινόλης ως τον καθαρισμό των δοντιών με οδοντικό νήμα».
Αφού λοιπόν η εφαρμογή ρετινόλης στο πρόσωπο ενισχύει την υγεία του δέρματος, μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό ενσωματώνοντάς το φυσικά στη διατροφή μας;
Και αν ισχύει αυτό, μπορούμε να παραλείψουμε τη χρήση ακριβών καλλυντικών;

Τι είναι η ρετινόλη;
Πριν εξετάσουμε αν μπορούμε να λάβουμε ρετινόλη μέσω της διατροφής, ας ξεκαθαρίσουμε τυχόν παρανοήσεις σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα.
Πρώτον, η ρετινόλη είναι ένας τύπος ρετινοειδούς. Αν και οι όροι δεν είναι ακριβώς συνώνυμοι -τα ρετινοειδή περιλαμβάνουν μια ευρύτερη κατηγορία- όλες οι ρετινόλες είναι ρετινοειδή.
Τα ρετινοειδή είναι χημικές ενώσεις που είναι παράγωγα της βιταμίνης Α. Όταν κοιτάζετε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, ο όρος «ρετινοειδές» συχνά περιγράφει θεραπείες που έχουν υψηλότερη συγκέντρωση του δραστικού συστατικού και μπορεί να απαιτούν συνταγή, ενώ πολλά προϊόντα ρετινόλης διατίθενται χωρίς συνταγή. Η ρετινόλη εφαρμόζεται γενικά τοπικά σε μορφή κρέμας, ορού ή ελαίου, με τα οποία κάνουμε μασάζ στην επιδερμίδα.
Σύμφωνα με τη Cleveland Clinic, αυτή η μορφή βιταμίνης Α ενισχύει την παραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Δεν ελαχιστοποιεί μόνο την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, αλλά αντιμετωπίζει και την ακμή, μειώνει τους φραγμένους πόρους, αντιμετωπίζει την υπερμελάγχρωση (καφέ ή μαύρες κηλίδες στην επιδερμίδα, που οφείλονται σε υπερβολική παραγωγή μελανίνης λόγω φλεγμονής, έκθεσης στον ήλιο, ορμονικών διαταραχών ή άλλων παραγόντων) και βοηθά στην αντιμετώπιση των ουλών.
Μπορούμε να αποκομίσουμε όλα τα παραπάνω αν παίρνουμε ρετινόλη μέσω μιας σαλάτας;
Επειδή η ρετινόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Α, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκέφτεστε πώς μπορεί να σας ωφελήσει η ενσωμάτωσή της στη διατροφή σας.
Πρώτον, όπως πολλές άλλες βιταμίνες, μπορείτε να λάβετε φυσικά βιταμίνη Α από μια ποικιλία τροφίμων, η οποία ωφελεί τον οργανισμό σας με διάφορους τρόπους.
«Η βιταμίνη Α είναι ένα εξαιρετικό θρεπτικό συστατικό και αντιοξειδωτικό που έχει πολλές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό», εξηγεί η διατροφολόγος Kinga Balogh.
«Είναι απαραίτητη για την όραση, τη διαφοροποίηση των κυττάρων, την αναπαραγωγή (συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της εξέλιξης) και την ανοσολογική λειτουργία. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τα όργανα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, να λειτουργούν σωστά».
Το γεγονός ωστόσο, ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση βιταμίνης Α μέσω των τροφών, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη της για το δέρμα με τον ίδιο τρόπο.
«Ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α είναι ευεργετική για πολλές σωματικές λειτουργίες, όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματος, η τοπική εφαρμογή είναι ανώτερη από τη διατροφική πρόσληψη. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, το δέρμα μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη Α, μετατρέποντάς την σε ρετινοϊκό οξύ, και στη συνέχεια μπορεί να διεγείρει τοπικά την ανανέωση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου.
«Ουσιαστικά, ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α, προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όταν πρόκειται για δερματικές παθήσεις όπως είναι η ακμή, η υπερμελάγχρωση ή η μείωση των σημαδιών γήρανσης, ιδιαίτερα των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, η τοπική εφαρμογή ρετινόλης προσφέρει ανώτερα θεραπευτικά οφέλη».
Η διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου The Core 3 Healthy Eating Plan, Lisa Moskovitz, εξηγεί: «Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με βιταμίνη Α έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας του δέρματος. Ωστόσο, η ρετινόλη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η τοπική εφαρμογή ρετινόλης για τη βελτίωση του κολλαγόνου, της ανανέωσης των κυττάρων και της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν βοηθά καθόλου; Όχι, σίγουρα δεν είναι χάσιμο χρόνου αν λάβετε υπόψη τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά γενικά».
Αν θέλετε μια σύντομη απάντηση: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α, που είναι πηγή ρετινόλης, δεν θα προσφέρει τα ίδια οφέλη για το δέρμα σας με την εφαρμογή προϊόντων τοπικά. Ωστόσο, αυτές οι τροφές μπορούν να υποστηρίξουν άλλα συστήματα του σώματός σας και μπορεί να ωφελήσουν οριακά την υγεία του δέρματος. Όπως και με όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας είναι καλή ιδέα. Αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ρετινόλη ως μέσο για την ενεργή καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή ή η γήρανση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για τα προϊόντα που είναι κατάλληλα για εσάς.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α;
Αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, οπότε το να τρώτε συνεχώς καρότα, σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να το πάρετε.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα αυγά, ορισμένα είδη ψαριών όπως η ρέγγα και ο σολομός, τα πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο και η χειμερινή κολοκύθα, καθώς και φρούτα όπως το μάνγκο, το πεπόνι και τα βερίκοκα, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 700 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α την ημέρα και οι άνδρες 900 μικρογραμμάρια ημερησίως.
Μπορείτε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας, ενσωματώνοντας μια ποικιλία από αυτά τα συστατικά στα γεύματά σας.
Η Moskowitze προτείνει να ξεκινήσετε δίνοντας προτεραιότητα σε μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, λάχανο και σπανάκι, και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε άλλες ομάδες τροφίμων, όπως ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η βέλτιστη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ρετινόλη είναι περίπου 4-5 φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών και περίπου 140 γραμμάρια αυγών ή ψαριών καθημερινά.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α μπορεί να είναι επικίνδυνη, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια μέσω της διατροφής. Είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης Α.
Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης Α και σκέφτεστε να πάρετε συμπληρώματα, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πηγή: Food and Wine