Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, όπου ο ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και προκαλεί έντονους πόνους.
Τουλάχιστον το 10%-15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 190 εκατομμύρια άτομα, πάσχουν από ενδομητρίωση, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη μία βασική αιτία για το τι την προκαλεί.
Γονίδια, ορμονικές διαταρραχές και βακτήρια είναι μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry, εξέτασε ψυχικούς παράγοντες που μπορεί να προκαλούν ενδομητρίωση.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση ανέφεραν τραυματικές εμπειρίες και αγχωτικά γεγονότα, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή, σε υψηλότερο ποσοστό από εκείνες που δεν έπασχαν από τη νόσο.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν κλινικές και γενετικές πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες από σχεδόν 250.000 γυναίκες μέσω της UK Biobank , στις οποίες περιλαμβάνονταν πάνω από 8.000 ασθενείς με ενδομητρίωση, αλλά και γενετικά δεδομένα από το FinnGen Project. Συνολικά, αναλύθηκαν πάνω από 500.000 γυναίκες, στις οποίες περιλαμβάνονταν πάνω από 30.000 περιπτώσεις ενδομητρίωσης.
Δείτε επίσης: Ενδομητρίωση: Μια «αθέατη» πάθηση με μεγάλο αντίκτυπο στη γυναικεία υγεία
Οι τραυματικές εμπερίες που επηρεάζουν τις γυναίκες
Στα δεδομένα της UK Biobank, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν βιώσει σεξουαλική επίθεση ως ενήλικες, ότι έχουν λάβει μια απειλητική για τη ζωή διάγνωση ή ότι έχουν γίνει μάρτυρες αιφνίδιου θανάτου.
Η ενδομητρίωση συνδέθηκε, επίσης, γενετικά με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και την κακοποίηση στην παιδική ηλικία.
Ένα ψυχικό τραύμα μπορεί, επίσης, να διαταράξει την ορμονική ισορροπία, ειδικά αυξάνοντας τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ή να επηρεάσουν την ανάπτυξή της επηρεάζοντας τα επίπεδα οιστρογόνων.
Επιπλέον, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην επιγενετική, επηρεάζοντας τις ανοσολογικές αποκρίσεις, τη φλεγμονή και την ορμονική ρύθμιση, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να αναπτυχθεί ή να επιδεινωθεί η ενδομητρίωση.
Η αλληλεπίδραση μεταξύ τραύματος και ενδομητρίωσης υπογραμμίζει τη σημασία της αξιολόγησης τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας των ασθενών που αντιμετωπίζουν την πάθηση, η οποία συχνά παραβλέπεται, οδηγώντας σε καθυστερημένες διαγνώσεις.
Φωτογραφία iStock