Image default
Υγεία

Τα 4 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε και θα μπορούσαν να αυξήσουν τα μικρόβια και τους ιούς


Το σωστό πλύσιμο των χεριών θα μπορούσε να σώσει ένα εκατομμύριο ζωές ετησίως, σύμφωνα με έναν ειδικό. Κι όμως πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους σωστά.

Οι γιατροί συνιστούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να μειωθεί η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών.

Η έκθεση NFID 2025 State of Handwashing Report, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Εθνικό Ίδρυμα για τις Λοιμώδεις Νόσους των ΗΠΑ, ρίχνει φως στις συνήθειες και τα λάθη που κάνουμε με το πλύσιμο των χεριών.

Η έκθεση βασίζεται σε έρευνα σε 3.587 ενήλικες των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2024 και τον Μάρτιο του 2025.

Ο Robert Hopkins Jr., ιατρικός διευθυντής του NFID στο Maryland, μίλησε στο Fox News Digital για το τι κάνουν λάθος οι Αμερικανοί όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών.

1. Χρησιμοποιούν μόνο αντισηπτικό χεριών

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός σημαντικών λοιμώξεων που δεν προλαμβάνουν αποτελεσματικά τα αντισηπτικά χεριών», λέει ο Hopkins.

Ένα παράδειγμα είναι ο νοροϊός, ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός του στομάχου που είναι κοινός στα κρουαζιερόπλοια και εξαπλώνεται επίσης εποχιακά.

Ο ιός δεν μπορεί να σκοτωθεί με αντισηπτικό, αλλά «καταστρέφεται εύκολα» με σαπούνι και νερό, σύμφωνα με τον Hopkins.

Πολλοί ιοί σκοτώνονται είτε με σαπούνι και νερό είτε με απολυμαντικό χεριών, λέει ο ειδικός. Ωστόσο, υπάρχει και τύπος ιού, ο οποίος έχει ένα εξωτερικό περίβλημα που δεν διασπάται από το οινόπνευμα που περιέχει το αντισηπτικό χεριών.

Η χρήση σαπουνιού και νερού είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτωθούν τα μικρόβια, σημείωσε ο γιατρός.

2. Απλά βήχετε στο μανίκι σας

Όταν οι άνθρωποι βήχουν ή φτερνίζονται στο μανίκι τους, μπορούν να μεταδώσουν και μετά μικρόβια.

«Αν βήχετε στο μανίκι σας… κάντε το επόμενο βήμα και πλύνετε και τα χέρια σας με σαπούνι και νερό», συμβουλεύει ο Hopkins.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι συχνά φέρνουμε τα χέρια μας κοντά στο πρόσωπό μας, αγγίζουμε τη μύτη μας, τα γυαλιά μας, άλλα μέρη του προσώπου μας», σημειώνει ο γιατρός.

«Αν έχουμε βακτήρια ή ιούς στα χέρια μας, μπορούμε να τα εισάγουμε στους βλεννογόνους μας, όπου μπορούμε να πάθουμε λοιμώξεις», εξηγεί.

3. Πλένετε τα χέρια σας περισσότερο κάποιες εποχές

Η έκθεση του NFID αναφέρει ότι ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες πλένουν τα χέρια τους συχνότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν κυκλοφορούν το κρυολόγημα και η γρίπη.

«Η εποχιακή διακύμανση είναι κατανοητή, δεδομένου ότι ορισμένα αναπνευστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), τείνουν να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Ωστόσο, άλλα μικρόβια – όπως αυτά που προκαλούν κρυολόγημα, νοροϊό και άλλες μολυσματικές ασθένειες – μπορούν να εξαπλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη σωστή υγιεινή των χεριών όλο το χρόνο για να παραμείνετε υγιείς».

4. Δεν πλένετε τα χέρια σας σε κρίσιμες στιγμές

Οι περισσότεροι ενήλικες πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση τουαλέτας (69%), τον χειρισμό τροφίμων (48%) και τον χειρισμό ανθρώπινων ή ζωικών αποβλήτων (39%), σύμφωνα με την έκθεση του NFID.

Ωστόσο, μόνο το 30% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι είναι πιθανό να πλένει τα χέρια του μετά το φτάρνισμα ή τον βήχα.

Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι ξεχνούν ή επιλέγουν να μην πλύνουν τα χέρια τους σε καίριες στιγμές, όπως μετά την επίσκεψη σε παντοπωλείο, εστιατόριο, ιατρείο, φαρμακείο, κλινική ή νοσοκομείο.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη σημασία αυτού του απλού εργαλείου», λέει ο Hopkins για το πλύσιμο των χεριών.

«Νομίζω ότι οι περισσότερες εκστρατείες δημόσιας υγείας γύρω από την υγιεινή των χεριών έχουν επικεντρωθεί σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης», προσθέτει.

Όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών ως πρακτική γενικά, ο Hopkins τονίζει ότι πρέπει να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο.

«Αν όλοι έπλεναν τα χέρια τους με μεγαλύτερη συνέπεια, θα μπορούσαμε πιθανώς να σώσουμε κάπου ένα εκατομμύριο ζωές τον χρόνο», λέει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Γενετική, διατροφή και τρόπος ζωής οι παράγοντες κινδύνου που την αυξάνουν

admin

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με τα φάρμακα κοστίζει κάθε χρόνο 200.000 ζωές στην Ευρώπη

admin

Πώς αντιμετωπίζεται όταν δεν μπορεί να χειρουργηθεί

admin

Αφήστε ένα σχόλιο