Image default
Υγεία

Δραματικές καθυστερήσεις στη διάγνωση σε παιδιά και εφήβους


Ο καρκίνος προσβάλλει ετησίως 400.000 παιδιά και εφήβους. Ποιες μορφές καθυστερούν να διαγνωστούν.

Ο καρκίνος της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας μπορεί να καθυστερήσει πολύ να διαγνωστεί, με αρκετούς ανήλικους ασθενείς να χρειάζονται πολλές επισκέψεις στους γιατρούς έως ότου μάθουν τι τους συμβαίνει, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αναλύοντας στοιχεία από σχεδόν 2.000 ανηλίκους, διαπίστωσαν πως άλλοι είχαν διαγνωστεί την ίδια ημέρα που άρχισαν τα συμπτώματά τους και άλλοι περίμεναν έως και 6 χρόνια!

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό. Η μελέτη τους όμως υποδηλώνει ότι κύριος παράγοντας πιθανώς είναι η ελλιπής ενημέρωση κοινού και γιατρών.

Οι καθυστερήσεις στη διάγνωση του καρκίνου των ανηλίκων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Δίχως θεραπεία, οι όγκοι αναπτύσσονται γρήγορα και εξαπλώνονται στο σώμα, απαιτώντας στη συνέχεια πιο επιθετικές θεραπείες και μειώνοντας τις πιθανότητες ιάσεως.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Regional Health – Europe, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας αποτελεί παγκόσμια πρόκληση για την υγεία. Σε ετήσια βάση, 400.000 παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν ότι πάσχουν από αυτόν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει ως προτεραιότητα την έγκαιρη διάγνωση, με στόχο τα δύο τρίτα των παιδιών σε όλο τον κόσμο να έχουν ελπίδα ίασης έως το 2030. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα σωθούν επιπλέον 1 εκατομμύριο ζωές έως τότε.

Δυστυχώς, όμως, η έγκαιρη διάγνωση δεν είναι πάντοτε εφικτή, ιδίως με ορισμένες μορφές της νόσου. Στόχος της νέας μελέτης ήταν να κατανοήσουν οι επιστήμονες τη διαδρομή που κάνουν οι ανήλικοι έως τη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη σε 1.957 παιδιά και εφήβους (ηλικίες από λίγων μηνών έως 18 ετών) που διαγνώσθηκαν με καρκίνο μεταξύ 2020 και 2023. Οι ερευνητές εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό τους για να εξακριβώσουν πόσος καιρός είχε χρειασθεί έως ότου γίνει η διάγνωση μετά την έναρξη συμπτωμάτων.

Όπως διαπίστωσαν, υπήρχε μεγάλη διακύμανση στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Κυμαινόταν από 1 ημέρα έως 6 χρόνια, με τον μέσο όρο να είναι 4,6 εβδομάδες. Υπήρχε όμως μεγάλη διαφορά και αναλόγως με το είδος του καρκίνου και με την ηλικία των ασθενών. Ειδικότερα:

  • Ο καρκίνος των οστών των ανηλίκων είχε τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διάγνωση. Έφτανε τις 12,6 εβδομάδες κατά μέσον όρο.
  • Ο καρκίνος του νεφρού των ανηλίκων είχε τη μικρότερη διάρκεια διάγνωσης. Ήταν 2,3 εβδομάδες κατά μέσον όρο
  • Η καθυστέρηση ήταν μεγαλύτερη στους εφήβους ηλικίας 15-18 ετών. Κατά μέσον όρο χρειάζονταν 8,7 εβδομάδες έως ότου γίνει η διάγνωση
  • Η διάγνωση του καρκίνου γινόταν ταχύτερα στα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους. Κατά μέσον όρο χρειάζονταν 3,7 εβδομάδες.

Συνολικά, τα μισά παιδιά και έφηβοι περίμεναν επί περισσότερο από 4 εβδομάδες έως ότου διαγνωστεί ο καρκίνος τους.

Οι πιο δύσκολοι καρκίνοι

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ορισμένες μορφές καρκίνου χρειάζονταν περισσότερες ιατρικές επισκέψεις για να διαγνωστούν απ’ ό,τι οι άλλες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:

Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι, όμως, χρειάζονταν 1-3 ιατρικές επισκέψεις έως ότου διαγνωστούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια δημογραφικά και κοινωνικά δεδομένα, αναζητώντας δυνητικές ερμηνείες για τις διακυμάνσεις που βρήκαν. Ωστόσο διαπίστωσαν πως δεν έπαιζαν ρόλο παράγοντες όπως:

  • Το φύλο
  • Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση
  • Η καταγωγή

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι παρότι υπάρχει ίση πρόσβαση στην υγεία μεταξύ των δημογραφικών ομάδων, πολλοί ανήλικοι, ιδίως έφηβοι με ορισμένες μορφές καρκίνου, καθυστερούν πολύ να διαγνωστούν, τόνισαν οι ερευνητές.

Τώρα, σχεδιάζουν ενημερωτική εκστρατεία προς κοινό και γιατρούς για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

admin

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν γελάμε

admin

RSV: Ποιοι ενήλικες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

admin

Αφήστε ένα σχόλιο