Image default
Διάφορα

Oι εμπορικές εντάσεις μειώνουν στο 2,3% την παγκόσμια ανάπτυξη


Ειδικότερα, η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025 στο 2,3% από 2,7% προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι οι υψηλότεροι δασμοί και η αυξημένη αβεβαιότητα συνιστούν έναν “σημαντικό αντίθετο άνεμο” για σχεδόν όλες τις οικονομίες.

Στην εξαμηνιαία της έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές η τράπεζα χαμήλωσε τις προβλέψεις της για σχεδόν το 70% των οικονομιών από τα επίπεδα που έβλεπε πριν από μόλις έξι μήνες. Η υποβάθμιση αφορά όλες τις μεγάλες οικονομίες – ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία – καθώς και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ειδικότερα, η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 1,4% από 2,3% πριν από έξι μήνες, ενώ για το 2026 στο 1,6% από 2%. Η αύξηση των εμπορικών εμποδίων, η “ιστορικά υψηλή αβεβαιότητα” και η μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές αναμένεται να επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Για την Ευρωζώνη η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη της στο 0,7% από 1% για το 2025, ενώ για την Ιαπωνία στο 0,7% από 1,2%.  Για την Κίνα άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη της στο 4,5%, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο διαθέτει νομισματικά και δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την οικονομία του.

Οι αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,8% το 2025 από 4,1% που ήταν η πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

Πηγή: capital.gr



ΠΗΓΗ

Related posts

Αυτός είναι ο 34χρονος που ξυλοκόπησε υπάλληλο καθαριότητας στην Κυψέλη

admin

Τελευταία εβδομάδα Μαΐου αφού ανοίξει το ΟΣΔΕ η δεύτερη δόση συνδεδεμένων μαζί με πέντε εκκρεμότητες

admin

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 15 μελών συμμορίας που διέπραττε κλοπές στην Αττική

admin

Αφήστε ένα σχόλιο