Image default
Διάφορα

Oι εμπορικές εντάσεις μειώνουν στο 2,3% την παγκόσμια ανάπτυξη


Ειδικότερα, η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2025 στο 2,3% από 2,7% προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι οι υψηλότεροι δασμοί και η αυξημένη αβεβαιότητα συνιστούν έναν “σημαντικό αντίθετο άνεμο” για σχεδόν όλες τις οικονομίες.

Στην εξαμηνιαία της έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές η τράπεζα χαμήλωσε τις προβλέψεις της για σχεδόν το 70% των οικονομιών από τα επίπεδα που έβλεπε πριν από μόλις έξι μήνες. Η υποβάθμιση αφορά όλες τις μεγάλες οικονομίες – ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία – καθώς και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ειδικότερα, η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 1,4% από 2,3% πριν από έξι μήνες, ενώ για το 2026 στο 1,6% από 2%. Η αύξηση των εμπορικών εμποδίων, η “ιστορικά υψηλή αβεβαιότητα” και η μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές αναμένεται να επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Για την Ευρωζώνη η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη της στο 0,7% από 1% για το 2025, ενώ για την Ιαπωνία στο 0,7% από 1,2%.  Για την Κίνα άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη της στο 4,5%, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο διαθέτει νομισματικά και δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την οικονομία του.

Οι αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,8% το 2025 από 4,1% που ήταν η πρόβλεψη του Ιανουαρίου.

Πηγή: capital.gr



ΠΗΓΗ

Related posts

Δεξαμενή αποκολλήθηκε από όχημα και «προσγειώθηκε» στη μέση του δρόμου

admin

Αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

admin

Σύσταση νέου επιστημονικού νομικού φορέα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο