Στην αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για τη μεταβολή του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2025, προχώρησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ενώ καταγράφει και τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την οικονομία.
Μεταξύ των παραγόντων που φρενάρουν το ΑΕΠ είναι και τα σκάνδαλα των αγροτικών επιδοτήσεων καθώς ήδη ζητείται η επιστροφή των 415 εκατ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα,καθώς είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα το ΓΠΚΒ φοβάται πληθωριστικό σοκ αποτιμώντας τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές των δασμών που θα επιβάλουν στα ευρωπαϊκά προϊόντα οι ΗΠΑ, όπως και τις συνέπειες στην οικονομία των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΓΠΚΒ, η εκτίμηση για τη μεταβολή του ΑΕΠ φέτος αναθεωρείται στο 2,2% από 2,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, η οποία συνέπιπτε με τον στόχο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (2,3%).
Το χαμήλωμα του πήχη της ανάπτυξης αποδίδεται στην πολύ μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει διεθνώς, γεγονός που θα επηρεάσει τις ελληνικές εξαγωγές και τις επενδύσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, στο επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις εξελίξεις, μπορεί να αναθεωρηθεί ξανά προς τα πάνω ο ρυθμός ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα, η επικαιροποιημένη βασική εκτίμηση του ΓΠΚΒ για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2025 αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω στο 2,2%, με εύρος πρόβλεψης μεταξύ 2,1% και 2,3%.
Η αναθεώρηση οφείλεται σε δύο πηγές αβεβαιότητας που ενδεχομένως θα επιδεινώσουν το επενδυτικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αφενός η συνεχιζόμενη ρητορική περί επιβολής δασμών και αφετέρου η πρόσφατη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή.
Μια σειρά παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τις εκτιμήσεις του Γραφείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
- Η ραγδαία επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
- Αιτίες που ενδέχεται να σχετίζονται με καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του ΤΑΑ, και γενικότερα με το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, επισημαίνονται στις πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 4 Ιουνίου 2025 στο πλαίσιο του 2025 European Semester. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, επιτάχυνση στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης που, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, παραμένει από τους μεγαλύτερους στην EE, περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, αξιοποίηση της πλατφόρμας Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) για επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, και βελτίωση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
- Η νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, εφόσον δεν αποκλιμακωθεί σύντομα, ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο πληθωριστικό σοκ. Τα πρόσφατα γεγονότα δημιουργούν αβεβαιότητα μεγαλύτερης έντασης.
- Με πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την Ελλάδα (και για άλλες χώρες), ποσό μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ που αφορούσαν δαπάνες του διαπιστευμένου οργανισμού πληρωμών, οι οποίες δηλώθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων, αποκλείονται από την ενωσιακή χρηματοδότηση. Τα συγκεκριμένα κονδύλια αφορούν τα οικονομικά έτη 2016 – 2023. Το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα εξαρτηθεί από τον τρόπο και χρονικό ορίζοντα της αποπληρωμής που παραμένουν αβέβαια.