Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές.
Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που είχαν νοσηλευθεί λόγω της λοίμωξης, είχαν χειρότερες επιδόσεις σε ορισμένα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.
Αν και έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από τότε που μπήκε η COVID-19 στη ζωή μας, είναι ακόμα πολλά αυτά που δεν γνωρίζουν οι γιατροί για τις επιπτώσεις της, ιδίως τις μακροχρόνιες. Οι δυνητικές επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία είναι ένα από αυτά. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί ασθενείς παραπονούνται επί χρόνια μετά την ανάρρωσή τους για «ομίχλη» στο μυαλό.
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η λοίμωξη μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Έτσι, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 3.525 ηλικιωμένων εθελοντών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 81 έτη. Το 59% ήσαν γυναίκες. Οι 307 από αυτούς είχαν εκδηλώσει COVID-19 μεταξύ 2020 και 2022, με τον έναν στους τρεις (το 33,6%) να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις νοητικές λειτουργίες 3 χρόνια κατά μέσον όρο, μετά την ανάρρωσή τους. Οι αξιολογήσεις ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2024. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές είχαν αρρωστήσει βαριά και είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων απ’ ό,τι όσοι δεν είχαν εκδηλώσει COVID-19.
Οι ταχύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη. Η εκτελεστική λειτουργία περικλείει τις νοητικές διεργασίες που μας επιτρέπουν μεταξύ άλλων:
- Να προγραμματίζουμε
- Να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας
- Να επιλύουμε προβλήματα
- Να θυμόμαστε οδηγίες
- Να διεκπεραιώνουμε ταυτοχρόνως πολλές υποχρεώσεις
- Να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες
Αυτές τις λειτουργίες τις χρησιμοποιούμε καθημερινά για να εργαζόμαστε, να μαθαίνουμε και να διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας.
Αντιθέτως, όσοι συμμετέχοντες μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό αλλά πέρασαν ελαφριά τη λοίμωξη, δεν αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα. Η COVID-19 δεν φάνηκε επίσης να επηρεάζει τις λεκτικές δεξιότητες, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς της.
Τι μπορεί να συμβαίνει
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εάν οι συσχετίσεις που παρατήρησαν οφείλονται σε απ’ ευθείας επίδραση του κορωνοϊού στον εγκέφαλο ή σε ενδονοσοκομειακούς παράγοντες όπως:
- Οι φαρμακευτικές θεραπείες
- Οι αλλαγές στη διατροφή
- Η συχνά παρατεταμένη ακινησία
- Η κοινωνική απομόνωση
Τονίζουν όμως πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, για να εξακριβωθούν και οι τυχόν επιδράσεις των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων από τον κορωνοϊό.
Φωτογραφία: iStock