Στη συνθήκες καύσωνα και με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή βρίσκεται η νοτιοδυτική Ευρώπη, ενώ στην Ιταλία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από θερμοπληξία.
Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι συνέπεια ενός μετεωρολογικού φαινομένου που ονομάζεται θερμικός θόλος («heat dome») και οδηγεί σε παρατεταμένα κύματα καύσωνα.
«Αυτή είναι πλέον η νέα κανονικότητα», διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η κεντρική και νότια Ιταλία συνεχίζουν να πλήττονται από καύσωνα, ο οποίος προκάλεσε χθες τον θάνατο ενός εργάτη 47 ετών που δούλευε σε οικοδομή της Μπολόνια.
Σήμερα το απόγευμα, δυο εργάτες που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση οδοστρώματος, έξω από την πόλη Βιτσέντσα, έχασαν τις αισθήσεις τους εξαιτίας της ζέστης.
Μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου ο ένας διασωληνώθηκε σε κωματώδη κατάσταση.
Πριν λίγο, έγινε γνωστό ότι μια ηλικιωμένη γυναίκα που υπέφερε από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ περπατούσε στον δρόμο πέθανε από ανακοπή στο Παλέρμο της Σικελίας.
Στη Φλωρεντία και στο Μπέργκαμο σημειώθηκαν μπλακ άουτ εξαιτίας της αυξημένης χρήσης των κλιματιστικών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές κατοικίες.
Στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο, μετά την ανάλογη απόφαση της Λομβαρδίας, από σήμερα απαγορεύεται η εργασία σε ανοικτούς χώρους, κάτω από τον ήλιο, καθ’ όλη την περίοδο του καύσωνα. Η απαγόρευση ισχύει από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 4.30 το απόγευμα. Και άλλες ιταλικές περιφέρειες ετοιμάζονται να λάβουν ανάλογα μέτρα.
Στο μεταξύ, τόσο η ευρύτερη περιοχή της Νάπολης όσο και η Καλαβρία αποφάσισαν να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, λόγω της αύξησης των περιστατικών που συνδέονται με τις συνέπειες του καύσωνα, ιδίως τις τελευταίες ημέρες.
Στα σιντριβάνια οι Παριζιάνοι – Ψεκάζουν τους τουρίστες στον Πύργο του Αϊφελ
Στα σιντριβάνια και στη σκιά των δέντρων δίπλα στον Σικουάνα προσπαθούν οι Παριζιάνοι να βρουν λίγη δροσιά, καθώς το θερμόμετρο έφθασε τους 38 βαθμούς. Η γαλλική πρωτεύουσα είναι σε κόκκινο συναγερμό.
Στις ουρές στον πύργο του Άιφελ ψέκαζαν με νερό τους τουρίστες για να αντέξουν τη ζέστη, ενώ ο τελευταίος όροφος του πύργου ήταν κλειστός για τους επισκέπτες. Περισσότερα από χίλια σχολεία έκλεισαν εξαιτίας του καύσωνα.
Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού έχει τεθεί η Γαλλία. Η ζέστη στη χώρα είναι εντελώς ασυνήθιστη για την εποχή και ο κόσμος δεν ξέρει πού να βρει καταφύγιο, προκειμένου να δροσιστεί.
Στο Παρίσι, 2.000 σχολεία έμειναν κλειστά στη ζώνη των 16 γεωγραφικών διαμερισμάτων που βρίσκονται στον κόκκινο συναγερμό.
Τα κτήρια δεν έχουν κλιματισμό στη Γαλλία και οι αρχές αναρωτιούνται αν στο μέλλον θα πρέπει να αποφασίσουν να επενδύσουν σε κλιματιστικά, ή σε έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης τέτοιας ζέστης, που δεν έχουν συνηθίσει οι Παριζιάνοι.
Ουσιαστικά το Παρίσι είναι περιτριγυρισμένο από παραποτάμους και φυσικά στο κέντρο ο Σηκουάνας είναι σαν να κοχλάζει. Έχει μια υγρασία απίστευτη η πόλη και είναι δύσκολο να αναπνεύσει κάποιος με 38 βαθμούς.
Το βράδυ η θερμοκρασία δεν πέφτει σημαντικά, παραμένοντας γύρω στους 28 βαθμούς.
Το δημαρχείο άνοιξε γυμναστήρια, στα οποία έβαλε κλιματιστικά για να μπορέσει να προστατεύσει τουλάχιστον τους ηλικιωμένους και τα νεαρά παιδιά μέχρι να υποχωρήσει η ζέστη, αλλά αναμένεται να υπάρξει και νέο κύμα καύσωνα σε 15 μέρες από τώρα, οπότε η Γαλλία.
Θερμόπληκτη χώρα η Ισπανία με θερμοκρασίες ρεκόρ
Στην Ισπανία το θερμόμετρο έφθασε τους 44 βαθμούς, ενώ το περασμένο 24ωρο άγγιξε τους 46, θερμοκρασία-ρεκόρ. Τα πάρκα και τα σιντριβάνια γέμισαν με κόσμο που απολάμβανε το δροσερό νερό.
46,6 Βαθμοί και σπάνιο καιρικό φαινόμενο στην Πορτογαλία
Στην Πορτογαλία, όπου καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ για την εποχή, 46,6 βαθμοί Κελσίου, ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, που συμβαίνει κοντά στις ακτές στο ηλιοβασίλεμα όταν ψυχρός αέρας παίρνει τη θέση του θερμού, τρόμαξε τους λουόμενους που είχαν καταφύγει στις παραλίες για να δροσιστούν.
«Είναι σαν τεράστιος κύλινδρος που για όσους δεν το έχουν δει ποτέ μπορεί να προκαλέσει λίγο φόβο, αλλά δεν υπάρχει λόγος, γιατί δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σύννεφο», ανέφερε ο Ισπανός μετεωρολόγος, Μάριο Μακέζ.
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τοn Θερμό Θόλο στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο οι 33 βαθμοί Κελσίου ήταν αρκετοί για να γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.
«Ο βασικός λόγος που έχουμε πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη νότια Ευρώπη τώρα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται θερμικός θόλος και έχουμε εκεί μία περιοχή υψηλής πίεσης που έχει μπλοκαριστεί», σημείωσε ο μετεωρολόγος, Κέρστι Μακαμπι.
«Έσκασαν από τη Ζέστη» οι Ελέφαντες στο Ζωολογικό κήπο του Βερολίνου
Στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου ακόμα και οι ελέφαντες υπέφεραν από τη ζέστη. Τα επόμενα 24ωρα ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει σε ορισμένες περιοχές τους 40 βαθμούς.
Τι είναι ο θερμικός θόλος και πόσο επικίνδυνος είναι
Με τον όρο αυτό εννοούμε μια παγίδευση ζεστού αέρα σε μια περιοχή που οδηγεί σε παρατεταμένους, ακραίους, επικίνδυνους καύσωνες και σε πολλές περιπτώσεις και ιστορικούς, όπως συμβαίνει με τον τρέχοντα καύσωνα που έχουμε στην Ιβηρική.
Ουσιαστικά εκτοξεύτηκαν οι θερμοκρασίες και είχαμε νέο εθνικό ρεκόρ στην Ισπανία με 46 βαθμούς, όπως και στην Πορτογαλία, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Αντίστοιχες θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σε περιοχές της Γαλλίας, που δεν είναι συνηθισμένες σε τέτοιες τιμές.
Οι υψηλές πιέσεις που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα ωθούν προς τα προς τα κάτω τον πιο ζεστό αέρα και με αυτή την κίνηση ο ζεστός αέρας γίνεται ακόμα πιο ζεστός, γίνεται ακραία ζεστός, για αυτό έχουμε και τέτοιες θερμοκρασίες ρεκόρ κοντά στο έδαφος.
Με αυτές τις καθοδικές κινήσεις, κοντά στο έδαφος δημιουργούνται συνθήκες αιφνίδιας ξηρασίας. Ουσιαστικά αφυδατώνεται όλη η ατμόσφαιρα κοντά στο έδαφος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε και τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς μετέπειτα.
Καύσωνες είχαμε πάντα, ειδικά στη Νότια Ευρώπη.
Όμως με την κλιματική κρίση αυτά τα ακραία φαινόμενα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα, Δηλαδή ενώ τα βλέπαμε για παράδειγμα κάθε 20 χρόνια, τώρα μπορεί και κάθε χρόνο να έχουμε τέτοιες συνθήκες που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις και κυρίως επικίνδυνες για τον οργανισμό μας.