Στρατηγική στροφή χρειάζεται η Ευρώπη για να ανταποκριθεί στο νέο γεωπολιτικό πολιτικό περιβάλλον, όπου τον πρώτο λόγο έχει η ισχύς, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, σε συζήτηση με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, η οποία έλαβε χώρα στο συνέδριο του Economist.
Οπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen τόνισε πως η Ευρώπη χρειάζεται 10 – 15 χρόνια για να φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο ισχύος και ως τότε είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις ΗΠΑ, τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen.
Ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας για την Ελλάδα, σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί δέκα χρόνια μετά την κρίση και χαρακτήρισε τις ημέρες της κρίσης ως «μαύρες» και συνεχάρη τον ελληνικό λαό για την επίτευξη της σημερινής προόδου.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως ένα «project ειρήνης», όχι ισχύος, και αυτή η προσέγγιση πρέπει να αλλάξει.
Εξήγησε ότι η ΕΕ δεν χρειάστηκε να αναπτύξει αμυντική ή εξωτερική πολιτική, καθώς αυτές παρέχονταν από τις ΗΠΑ, αλλά τώρα αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι δυνατότητες λείπουν. «Η Ευρώπη πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της», δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, συνεργασία και κοινές, μεγάλες αποφάσεις.
Για την ιδέα του Ζαν Μοννέ ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από κρίσεις, ο Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε κρίση.
Παράλληλα, πρότεινε τον καθορισμό βασικών, απόλυτων προτεραιοτήτων που απαιτούν ενιαία απάντηση. Αν η κοινή πορεία δεν είναι εφικτή για όλες τις χώρες, τότε ορισμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν, με τη δυνατότητα άλλων να ενταχθούν αργότερα.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης τον κατακερματισμό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, παρόλο που θεωρητικά ισχύει από το 1992.
«Έχουμε ενιαία αγορά για τις οδοντόπαστες, αλλά όχι για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τα εμπόδια αναγκάζουν τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, να αναζητούν ευκαιρίες στις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για την άμυνα, όπου υπάρχουν 27 διαφορετικοί στρατοί με πολλές επικαλύψεις και διαφορετικές τεχνολογίες, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος και έλλειψη ισχύος.
Σχετικά με την απανθρακοποίηση, ο Ντράγκι υποστήριξε ότι είναι ο μόνος τρόπος για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για συνάφεια μεταξύ στόχων και εργαλείων.
Υπγογράμμισε ο ίδιος ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης αν δεν υπάρχει επαρκής ηλεκτρική ενέργεια και υποδομές, και επέκρινε τη σημερινή δομή της αγοράς ενέργειας όπου οι τιμές καθορίζονται από το φυσικό αέριο, ακόμα και για ενέργεια που παράγεται με σχεδόν μηδενικό κόστος από υδροηλεκτρικά.
«Υπάρχουν συγκαλυμμένα συμφέροντα», είπε, τονίζοντας ότι η αγορά πρέπει να αλλάξει για να μην καθυστερήσει ο στόχος της απανθρακοποίησης.
Μυτιληναίος: Κλειδί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξήρε τον ρόλο του Μάριο Ντράγκι, καθώς και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και απέδωσε εύσημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα έξι χρόνια πολιτικής σταθερότητας που οδήγησαν στη σταθεροποίηση και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον καλύτερη από ό,τι σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Επσήμανε πως ότι η Ελλάδα επωφελείται από το ότι δεν είναι τόσο βιομηχανοποιημένη, άρα δεν χρειάζεται πολλή ενέργεια, και εξέφρασε αισιοδοξία όσο διατηρείται το σταθερό πολιτικό περιβάλλον.
Αναφορικά με την άμυνα, ο Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται 10-15 χρόνια για να φτάσει στο απαιτούμενο επίπεδο ισχύος και, μέχρι τότε, η σχέση με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη.
Ο ίδιος δήλωσε υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να συγχωνεύσει την αμυντική της βιομηχανία σε μεγαλύτερες οντότητες, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυρά κίνητρα που να αναγκάζουν τις μεγάλες εταιρείες να συνεργαστούν με μικρότερες. Προειδοποίησε ότι αν εμπλακούν μόνο λίγες χώρες, δεν θα υπάρξει μέλλον.
Για την ενέργεια, ο Μυτιληναίος ανέφερε ότι η απανθρακοποίηση προχώρησε πολύ γρήγορα, δημιουργώντας προβλήματα όπως η αύξηση των τιμών και η αποβιομηχάνιση.
«Πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές», είπε, τονίζοντας ότι ενώ ο πλανήτης κινδυνεύει, χρειάζεται ένα σχέδιο για τον ρυθμό της μετάβασης. Θύμισε ένα περιστατικό στις Βρυξέλλες όπου μια επίτροπος πρότεινε μέτρα που θα οδηγούσαν στο κλείσιμο των εργοστασίων, με αποτέλεσμα «τα μισά εργοστάσια μετάλλου να έκλειναν», και διερωτήθηκε πώς θα γίνει η άμυνα με κινεζικά μέταλλα.
Επισήμανε ότι η ενέργεια είναι πολιτικό ζήτημα και ότι η Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος σε αυτό το παιχνίδι, έχοντας χάσει τη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία.
Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς το “lose – lose” για όλους, και δήλωσε ότι θα ήθελε να ζήσει την επιστροφή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας στο μέλλον, όχι μόνο στην άμυνα.