Image default
Υγεία

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη


Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά.

Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα.

Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή αίματος στο δέρμα και ισορροπία υγρών. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα συχνά παρεμβαίνουν σε αυτές τις διαδικασίες, καθιστώντας πιο δύσκολο να παραμείνετε δροσεροί.

1. Αντικαταθλιπτικά

Δύο συγκεκριμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών – οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και τα τρικυκλικά (TCAs) – μπορεί να δυσκολέψουν την αντιμετώπιση της ζέστης το καλοκαίρι.

Θα μπορούσαν ακόμη και να προκαλέσουν δυσανεξία στη ζέστη λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ιδρώνει.

Και τα δύο αυτά αντικαταθλιπτικά πιστεύεται ότι δρουν εν μέρει επηρεάζοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για την εφίδρωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ιδρώνει τις ζεστές μέρες.

Δεδομένου ότι η εφίδρωση είναι ένας βασικός μηχανισμός ψύξης, τυχόν διαταραχές σε αυτήν τη διαδικασία μπορούν να οδηγήσουν, για παράδειγμα σε υπερβολική εφίδρωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Δείτε επίσης: Ζέστη: Είναι καλύτερα να πίνουμε παγωμένο ή ζεστό νερό; Τι απαντά η επιστήμη

2. Αντιψυχωσικά

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης, κάτι που μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του υποθαλάμου να αντιλαμβάνεται και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας του σώματος.

Ως αποτέλεσμα, κάποιος που λαμβάνει κάποιο αντιψυχωσικό φάρμακο μπορεί να μην αισθάνεται υπερθέρμανση ή δίψα όταν κάνει ζέστη έξω. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη καρδιακή λειτουργία.

Το σώμα στη συνέχεια προσπαθεί να αντισταθμίσει τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων και τη συγκράτηση της θερμότητας. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την εφίδρωση και δυσκολεύει την σωστή ψύξη του σώματος.

3. Φάρμακα για την καρδιά

Οι βήτα-αναστολείς, οι οποίοι χορηγούνται για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας και των αρρυθμιών, μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να απελευθερώσει θερμότητα τις ζεστές ημέρες.

Τα διουρητικά φάρμακα μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν αφυδάτωση, καθώς αυξάνουν την παραγωγή ούρων. Η αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να μειωθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία – ειδικά όταν σηκώνεστε όρθιοι.

Η ραμιπρίλη και η λοσαρτάνη, που χρησιμοποιούνται επίσης για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Δείτε επίσης: Ζέστη: Πώς επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία και το ανοσοποιητικό – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

4. Διεγερτικά

Τα διεγερτικά – όπως οι αμφεταμίνες που χρησιμοποιούνται για τη ΔΕΠΥ – επηρεάζουν πολλές χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης.

Αυτό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να αλλάξει τον τρόπο που ιδρώνει το σώμα – όλα αυτά μπορούν να δυσκολέψουν το σώμα να δροσιστεί. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αφυδάτωση, υπερθέρμανση ή και θερμοπληξία.

5. Ινσουλίνη

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του σώματος, προκειμένου να μας βοηθήσουν να δροσιστούμε. Αλλά αυτή η δράση σημαίνει ότι η ινσουλίνη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα, καθώς υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή όπου εγχέεται η ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το σάκχαρο στο αίμα πιο γρήγορα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, τρέμουλο, εφίδρωση, ευερεθιστότητα, ακόμη και πιθανώς σε απώλεια συνείδησης ή επιληπτικές κρίσεις.

Η θερμότητα μπορεί επίσης να «χαλάσει» την ινσουλίνη , μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της και καθιστώντας την μη ασφαλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι τη χρήση – ειδικά το καλοκαίρι.

Δείτε επίσης: Ζέστη: Μήπως κινδυνεύετε από αφυδάτωση; Πώς θα το καταλάβετε

Γενικότερα, κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, ειδικά αν παίρνετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα, φροντίστε να μένετε πάντα ενυδατωμένοι και φυσικά να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Πηγή: The Coversation / Φωτογραφία iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

admin

Επιστήμονες δημιούργησαν πλαστικό που διαλύεται εντός ωρών στη θάλασσα

admin

Έλληνες καρδιολόγοι ανακάλυψαν νέο τρόπο διάγνωσης με παλιές εξετάσεις

admin

Αφήστε ένα σχόλιο