Παρόλο που οι διεθνείς τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης μειώθηκαν, αυτές οι μειώσεις αντισταθμίστηκαν από τις υψηλότερες τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των φυτικών ελαίων.
Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων τροφίμων, ήταν, τον Ιούνιο 5,8% υψηλότερος σε σύγκριση με το επίπεδό του ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά παρέμεινε πολύ κάτω από το υψηλότερο σημείο του τον Μάρτιο του 2022.
Δείκτης τιμών δημητριακών και έλαιων
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 1,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν απότομα για δεύτερο μήνα εν μέσω άφθονων προμηθειών από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.
Οι τιμές του σόργου και του κριθαριού μειώθηκαν επίσης. Οι τιμές του σιταριού, αντίθετα, αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τον καιρό σε μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).
Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν ελαφρώς, κυρίως για τις ποικιλίες Indica, αντανακλώντας τη χαμηλότερη ζήτηση.
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 2,3% από τον Μάιο, λόγω των αυξήσεων στα φοινικέλαια, τα σογιέλαια και τα κραμβέλαια.
Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν σχεδόν 5% λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης. Οι τιμές του σογιέλαιου αυξήθηκαν επίσης τον Ιούνιο, λόγω των προσδοκιών για υψηλότερη ζήτηση βιοκαυσίμων στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, καθώς και των υψηλότερων τιμών σόγιας στη Νότια Αμερική εν μέσω σταθερής διεθνούς ζήτησης.
Οι τιμές του κραμβέλαιου αυξήθηκαν επίσης εν μέσω περιορισμένων προοπτικών παγκόσμιας προσφοράς, ενώ οι τιμές του ηλιέλαιου μειώθηκαν λόγω βελτιωμένων προοπτικών παραγωγής στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Κρέας και γαλακτοκομικά
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε κατά 2,1% τον Ιούνιο, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Οι παγκόσμιες τιμές του βοείου, χοιρινού και πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν όλες, ενώ οι τιμές του κρέατος πουλερικών συνέχισαν να μειώνονται.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τις τιμές του βουτύρου να φτάνουν σε νέο ιστορικό υψηλό εν μέσω περιορισμένων προμηθειών στην Ωκεανία και την ΕΕ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση από την Ασία.
Οι τιμές του τυριού αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ οι τιμές του άπαχου και πλήρους γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν λόγω της υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης και των άφθονων αποθεμάτων.
Τυρί
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 5,2% από τον Μάιο, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.
Η μείωση αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, όπου ο ευνοϊκός καιρός και οι εκτεταμένες φυτεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις.
Πρόβλεψη παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών
Ο FAO δημοσίευσε επίσης μια νέα Σύνοψη Προσφοράς και Ζήτησης Δημητριακών, με νέες πληροφορίες για τις προοπτικές των καλλιεργειών το 2025/2026.
Η τελευταία πρόβλεψη του FAO προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2025 θα φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 2,9 δισεκατομμυρίων τόνων, αυξημένη κατά 0,5% από τον προηγούμενο μήνα και 2,3% πάνω από το επίπεδο του 2024.
Η ανοδική αναθεώρηση οφείλεται στις βελτιωμένες προοπτικές για το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ρύζι. Ωστόσο, οι προβλέψεις για ζεστό και ξηρό καιρό σε τμήματα βασικών περιοχών παραγωγής ενδέχεται να επηρεάσουν το δυναμικό απόδοσης, ιδίως για το καλαμπόκι.
Η παραγωγή σιταριού προβλέπεται τώρα να ανέλθει σε 805,3 εκατομμύρια τόνους, ενισχυμένη από τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις στην Ινδία και το Πακιστάν.
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού προβλέπεται επίσης να αυξηθεί, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στη Βραζιλία και μιας μεγαλύτερης από την αναμενόμενη καλλιεργούμενης έκτασης στην Ινδία, αντισταθμίζοντας τις μειώσεις στην Ουκρανία και την ΕΕ λόγω ξηρού καιρού και μειωμένων καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2025/2026 αναμένεται να φτάσει σε ένα ρεκόρ 555,6 εκατομμυρίων τόνων (αλεσμένης βάσης), ενισχυμένη από τις βελτιωμένες προοπτικές στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Βιετνάμ, και παρά τις αναμενόμενες μειώσεις στο Ιράκ και τις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2025/2026 προβλέπεται σε 2,9 δισεκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 0,8% από το 2024/2025. Η χρήση χονδροειδών σιτηρών έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, ενώ οι προβλέψεις για τη χρήση σιταριού έχουν μειωθεί ελαφρώς.
Η κατανάλωση ρυζιού αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, ωθούμενη από την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων και τη συνεχή παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία.
Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών στο τέλος της σεζόν 2025/2026 προβλέπεται να φτάσουν τους 889,1 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 2,2% από τα αρχικά τους επίπεδα.
Τα παγκόσμια αποθεμάτα δημητριακών προς χρήση αναμένεται τώρα να αυξηθούν στο 30,3%, υποδηλώνοντας σχετικά άνετες προοπτικές εφοδιασμού.
Το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών το 2025/2026 προβλέπεται να φτάσει τους 486,9 εκατομμύρια τόνους, αυξημένο κατά 1,2% από το 2024/2025.
Οι εξαγωγές τόσο σιταριού όσο και ρυζιού προβλέπεται να αυξηθούν, με το εμπόριο ρυζιού να φτάνει στο ιστορικό υψηλό των 60,8 εκατομμυρίων τόνων.
Το εμπόριο καλαμποκιού προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς, ενώ το εμπόριο κριθαριού και σόργου πιθανότατα θα αυξηθεί.