Ετησίως πεθαίνουν περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι από λύσσα. Στο 99% των περιπτώσεων μολύνονται από σκύλους.
Ένας άνδρας στην Αυστραλία πέθανε από μία «εξαιρετικά σπάνια» μορφή λύσσας, που του μετέδωσε μία νυχτερίδα, ανακοίνωσαν οι Αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW).
Η νυχτερίδα είχε δαγκώσει τον άτυχο άνδρα πριν από αρκετούς μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της αυστραλιανής πολιτείας (NSW Health). Το σάλιο της του μετέδωσε έναν λυσσαϊό ο οποίος τελικά του κόστισε τη ζωή.
«Τα κρούσματα λοίμωξης από λυσσαϊό αυστραλιανής νυχτερίδας (ABLV) είναι εξαιρετικά σπάνια. Δυστυχώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία γι’ αυτήν», δήλωσε η Dr. Keira Glasgow, διευθύντρια Προστασίας της Υγείας του NSW Health.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, 118 άνθρωποι χρειάσθηκαν το 2024 ιατρική φροντίδα στην Αυστραλία μετά από δάγκωμα ή γρατζούνισμα από νυχτερίδα. Ωστόσο ο άτυχος άνδρας ήταν το μόλις τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό ABLV στην Αυστραλία από το 1996. Ήταν επίσης το πρώτο στη Νέα Νότια Ουαλία.
Όπως εξηγεί το NSW Health, οι λυσσαιοί είναι μία ομάδα ιών που συμπεριλαμβάνουν τον ιό της λύσσας και τους λυσσαϊούς των νυχτερίδων όπως ο ABLV. Τα θηλαστικά σε πολλές χώρες φέρουν τον ιό της λύσσας. Ωστόσο αυτός ο ιός δεν υπάρχει στα ζώα της Αυστραλίας.
Οι εν λόγω ιοί μεταδίδονται με το δάγκωμα ή γρατζούνισμα μολυσμένων θηλαστικών. Προκαλούν παρόμοια νόσο, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να αποβεί μοιραία.
Άμεση αντιμετώπιση
Αν και ο ιός της λύσσας σχετίζεται στενά με τον ιό ABLV, δεν είναι ίδιοι ιοί. Όπως προαναφέρθηκε, μόλις τέσσερα κρούσματα λοίμωξης από ιό ABLV έχουν καταγραφεί στην Αυστραλία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Τα τρία από αυτά είχαν συμβεί στο Κουήνσλαντ. Το τέταρτο ήταν ο άνδρας από τη Νέα Νότια Ουαλία.
Μετά το δάγκωμα που είχε υποστεί από τη νυχτερίδα είχε απευθυνθεί στους γιατρούς και είχε λάβει την απαιτούμενη ιατρική αγωγή. Δυστυχώς, μήνες αργότερα ανέπτυξε συμπτώματα της λοίμωξης.
«Όταν αρχίσουν τα συμπτώματα της λοίμωξης από λυσσαϊό νυχτερίδας, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία», τόνισε η Dr. Glasgow.
Γι’ αυτό τον λόγο, «εάν δαγκώσει ή γρατζουνίσει νυχτερίδα έναν άνθρωπο, έχει ζωτική σημασία να τον δει επειγόντως ένας γιατρός», πρόσθεσε. «Πρέπει επίσης να αρχίσει αμέσως να πλένει σχολαστικά την πληγή με σαπούνι και νερό, συνεχίζοντας για 15 λεπτά. Στη συνέχεια πρέπει να εφαρμόσει ένα αντισηπτικό με αντιϊική δράση, όπως το μπεταντίν, και να το αφήσει να στεγνώσει μόνο του. Όταν φτάσει στον γιατρό θα χρειαστεί θεραπεία με ανοσοσφαιρίνες λύσσας και αντιλυσσικό εμβόλιο».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ετησίως πεθαίνουν περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι από λύσσα. Οι θάνατοι αυτοί καταγράφονται σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου. Στο 99% των περιπτώσεων η λύσσα έχει μεταδοθεί από μολυσμένους σκύλους. Τα περισσότερα θύματα καταγράφονται σε Αφρική και Ασία. Τα μισά σχεδόν θύματα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών.
Φωτογραφία: iStock