Image default
Διάφορα

Μόνο για μια χρονιά και μόνο 25 ευρώ το στρέμμα για δάσωση αγροκτημάτων


Αν προϋπήρχαν, το ποσό πέφτει στα 5 ευρώ το στρέµµα. Συγκεκριµένα µέσω της ∆ράσης 31.2-Β «∆ηµιουργία νέων στοιχείων του τοπίου»:

  • Οι γεωργοί θα ενισχύονται για τη δηµιουργία νέων στοιχείων (χαρακτηριστικών) του τοπίου σε αγροτεµάχια που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 10% της αρόσιµης γης, ως περιοχή οικολογικής εστίασης. Στον υπολογισµό του ποσοστού 10% δεν συµπεριλαµβάνονται τυχόν άλλα στοιχεία τοπίου (ΜΠΕΧΤ) που προϋπάρχουν.
  •   Επιλέξιµα στοιχεία τοπίου είναι δενδροστοιχίες, συστάδες δέντρων, µεµονωµένα δέντρα και θαµνοστοιχίες. Επιλέξιµα είναι τα δασικά και καλλιεργούµενα δέντρα της ελληνικής χλωρίδας, µε πυκνότητα φύτευσης 50 έως 100 δέντρα ανά εκτάριο, εκ των οποίων µόνο 10 δέντρα ανά εκτάριο µπορεί να είναι καλλιεργούµενα είδη που όµως η καλλιέργειά τους δεν έχει στόχο την παραγωγή και στα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρµογή χηµικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι θάµνοι εγκαθίστανται είτε επί των γραµµών των δέντρων είτε στις παρυφές των αγροτεµαχίων.
  •  Αγροτεµάχια που έστω κι ένα τµήµα τους βρίσκεται εντός προστατευόµενης περιοχής απόλυτης προστασίας της φύσης είναι µη επιλέξιµα για τη δράση 31.2-Β.

Η επιδότηση αφορά όλο το αγροτεµάχιο όχι µόνο το 10% που βρίσκεται υπό δέσµευση.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Το συγκεκριµένο οικολογικό σχήµα προστέθηκε από φέτος στα πλαίσια της 2ης τροποποίησης της ΚΑΠ, µε τον συνολικό προϋπολογισµό για τη ∆ράση αυτή να είναι στα 4.160.896 ευρώ ετησίως. Φυσικά το ζήτηµα εδώ είναι πόσοι από τους αγρότες µπορούν να εκµεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία που ανοίγεται, ή απλά είναι µία προσθήκη στα οικολογικά σχήµατα γιατί απλώς… έπρεπε από την απαίτηση του άρθρου 1 παρ. 3 του Καν (ΕΕ) 2024/1468 για θέσπιση οικολογικού προγράµµατος µε στόχο τη δηµιουργία νέων χαρακτηριστικών του τοπίου. Και πάλι αν είναι µία χούφτα µόνο δικαιούχοι, αυτό είναι καλό για τους ίδιους εφόσον θα λάβουν ατόφιο το ενδεικτικό µοναδιαίο ποσό.

Ωστόσο προκαλεί για ακόµη µία χρονιά αίσθηση η αργοπορία της έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για τα οικολογικά σχήµατα, καθώς καλλιεργητικές αποφάσεις που έπρεπε να έχουν ληφθεί από την έναρξη των χειµερινών σπορών, µαθαίνουν οι αγρότες ότι πριµοδοτούνται το επόµενο… καλοκαίρι. Πρόκειται για µία πρακτική που δεν φαίνεται πως θα αλλάξει. Εντύπωση παράλληλα συνεχίζει να προκαλεί το γεγονός ότι οι αποφάσεις για το πώς θα γίνουν οι µειώσεις στα πριµ των οικολογικών σχηµάτων αλλάζουν κατά το δοκούν και όπως βολεύει για να βγει ο λογαριασµός, µε τους αγρότες κάθε φορά να βρίσκονται προ εκπλήξεως λίγο πριν τις πληρωµές.

 



ΠΗΓΗ

Related posts

Θεσσαλονίκη: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση ήπατος στον 19χρονο

admin

Οι συνεταιρισμοί κινητήρια δύναμη του πρωτογενούς, το παράδειγμα του «Γάλα ΕΛΑΣΣ»

admin

Ταξί: Στάση εργασίας την Τρίτη από τις 15:00 έως τα μεσάνυχτα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο