Όποιος πέφτει νωρίς για ύπνο και ξυπνά νωρίς έχει σημαντικά οφέλη τόσο σε επίπεδο υγείας, όσο και σε επίπεδο σοφίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι άνθρωποι που πέφτουν νωρίτερα για ύπνο τείνουν να είναι πιο δραστήριοι σωματικά κάθε μέρα, ανέφεραν οι ερευνητές στις 30 Ιουνίου στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι με τυπική ώρα κατάκλισης γύρω στις 9 μ.μ. κατέγραφαν περίπου 30 λεπτά περισσότερη μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, σε σύγκριση με τα «νυχτοπούλια» που πέφτουν για ύπνο αργότερα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ακόμη και μια καθυστέρηση του ύπνου κατά μερικές ώρες μπορεί να εμποδίσει την άσκηση της επόμενης ημέρας, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Όσοι έπεφταν για ύπνο στις 9 μ.μ. κατέγραφαν σχεδόν 15 επιπλέον λεπτά άσκησης σε σύγκριση με όσους καθυστερούσαν να κοιμηθούν μέχρι τις 11 μ.μ., διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα είναι δύο στοιχεία ζωτικής σημασίας για την υγεία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε κατανοήσει πλήρως πόσο στενά συνδεδεμένα είναι στην καθημερινή ζωή», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Elise Facer-Childs, ανώτερη ερευνήτρια της Σχολής Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία.
Για τη μελέτη, σχεδόν 20.000 άνθρωποι φόρεσαν ένα tracker ύπνου και δραστηριότητας στον καρπό τους για ένα χρόνο. Κατά μέσο όρο, ολόκληρο το δείγμα είχε την τάση να κοιμάται γύρω στις 11 το βράδυ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο λιγότερος ύπνος από το συνηθισμένο και ο ύπνος νωρίς σχετίζονταν αμφότερα με αυξημένη σωματική δραστηριότητα, σε σύγκριση με τον περισσότερο ύπνο ή την καθυστέρηση του ύπνου για αργότερα το βράδυ.
Τα ευρήματα αυτά επικυρώθηκαν περαιτέρω με τη χρήση δεδομένων Fitbit από μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 6.000 άτομα, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το συμβατικό πρόγραμμα εργασίας μπορεί να παρεμβαίνει στο πρόγραμμα άσκησης ενός ατόμου, αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Josh Leota, ερευνητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash.
«Το τυπικό ωράριο εργασίας 9 με 5 μπορεί να συγκρούεται με τις φυσικές προτιμήσεις ύπνου των βραδινών τύπων, οδηγώντας σε κοινωνικό τζετ λαγκ, χειρότερη ποιότητα ύπνου και αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας – τα οποία μπορούν να μειώσουν τα κίνητρα και τις ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Leota.
Είναι σημαντικό ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με επιτυχία το πρόγραμμά του.
Όταν οι άνθρωποι πήγαιναν για ύπνο νωρίτερα από το συνηθισμένο, αλλά εξακολουθούσαν να έχουν την ίδια ποσότητα ύπνου, κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας την επόμενη ημέρα, αναφέρει η μελέτη.
Σύμφωνα με τον Leota, αυτή η γνώση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία.
«Αντί να προωθούν μόνο τον ύπνο ή τη σωματική δραστηριότητα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, οι καμπάνιες υγείας θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον ύπνο νωρίς για να προωθήσουν με φυσικό τρόπο έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής», τονίζει.
«Μια ολιστική προσέγγιση που αναγνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν αυτές οι δύο βασικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία του ατόμου και της κοινότητας», κατέληξε.
Φωτογραφία: iStock