Image default
Ορθοδοξία

Πολεμικό σοκ για το Ισραήλ στη βόρεια Γάζα – Τα Διεθνή Πρακτορεία επιβεβαιώνουν βαρύ πλήγμα


ΓΑΖΑ: Ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όταν ισραηλινές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρότατες απώλειες σε ταυτόχρονες ενέδρες της Χαμάς στο Μπέιτ Χανούν.<

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το AFP, το Al Jazeera και το Associated Press (AP), οι απώλειες των Ισραηλινών ξεπερνούν τους 25 στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον 5 στρατιώτες έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως ως νεκροί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (idf.il).

Ταυτόχρονες επιθέσεις με εκρηκτικά και ενέδρες

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Μπέιτ Χανούν, πολύ κοντά στα ανατολικά σύνορα με το Ισραήλ, σε περιοχή που θεωρητικά είχε εκκαθαριστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις. Όμως, όπως φαίνεται, μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή και να θέτουν σε κίνδυνο ισχυρές δυνάμεις του Ισραήλ, παρά τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Η κυρίως ενέδρα ξεκίνησε όταν το 97ο Τάγμα “Netzah Yehuda” της ταξιαρχίας “Kfir” διενεργούσε εκκαθαριστική επιχείρηση. Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν διαδοχικά κατά την κίνησή τους, καταστρέφοντας άρμα μάχης Merkava, τεθωρακισμένο όχημα και στρατιωτικό τζιπ. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών από Παλαιστινίους μαχητές κατά των δυνάμεων διάσωσης που επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες.

Όπως μεταδίδει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, τουλάχιστον 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ η επιχείρηση εκκένωσης εξελίχθηκε σε νέα μάχη με επιπλέον απώλειες και καταστροφή στρατιωτικού εξοπλισμού. Το περιστατικό έχει προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις στο Ισραήλ και κριτική για την «υπεραισιοδοξία» σχετικά με την πλήρη κατάληψη της βόρειας Γάζας.

Υποψίες για απαγωγή στρατιωτών και λογοκρισία

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι φήμες για την απαγωγή έως και τριών Ισραηλινών στρατιωτών, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Όμως, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λογαριασμοί εποίκων αλλά και φωνές μέσα από το Ισραήλ αναφέρουν ότι οι αρχές αποκρύπτουν κρίσιμες πληροφορίες με πρόσχημα τη στρατιωτική λογοκρισία, υποστηρίζοντας ότι «η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι παρουσιάζεται».

Η Al Jazeera, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε ότι οι επιθέσεις ήταν «καλά συντονισμένες, χρονομετρημένες και σχεδιάστηκαν με σκοπό να πλήξουν τις ομάδες διάσωσης», κάνοντας λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο με υψηλό ψυχολογικό κόστος».

Αντίδραση από Ισραηλινά ΜΜΕ και διεθνή πρακτορεία

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν την επιχείρηση, αλλά αποφεύγουν να παρουσιάσουν πλήρη εικόνα λόγω στρατιωτικής λογοκρισίας. Το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τον ΟΗΕ, τονίζει ότι «το επεισόδιο αυτό κλονίζει την εικόνα απόλυτου ελέγχου που θέλει να παρουσιάζει ο ισραηλινός στρατός στη βόρεια Γάζα».

Σύμφωνα με το Associated Press, η συγκεκριμένη περιοχή είχε δεχθεί επανειλημμένα αεροπορικές επιθέσεις και θεωρείτο «στρατιωτικά εξουδετερωμένη». Ωστόσο, η νέα ενέδρα αναδεικνύει ότι μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται με επιτυχία ακόμη και κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η θέση του Ισραήλ και η πίεση στο εσωτερικό

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει επίσημη δήλωση για τις πιθανές απώλειες, όμως η ένταση στο εσωτερικό της χώρας αυξάνεται. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ορισμένα ΜΜΕ, που τον κατηγορούν ότι «έχει σύρει τον στρατό σε έναν πόλεμο φθοράς χωρίς στρατηγικό βάθος».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, εξετάζεται η διεθνής επικοινωνιακή διαχείριση του περιστατικού, ενώ διπλωματικές πηγές στο Τελ Αβίβ δεν αποκλείουν νέα κλιμάκωση. Αντιθέτως, παλαιστινιακές πηγές χαρακτηρίζουν το γεγονός «μήνυμα ότι η αντίσταση δεν έχει τελειώσει» και μιλούν για «νίκη της ψυχραιμίας και της οργάνωσης απέναντι στην τεχνολογική υπεροπλία».

Η επόμενη μέρα στη Γάζα και οι διεθνείς αντιδράσεις

Η AFP, σε ανταπόκρισή της από το Κάιρο, μεταδίδει ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για αναβίωση της πρότασης κατάπαυσης του πυρός, ενώ πηγές του ΟΗΕ κάνουν λόγο για «νέο κύμα αποσταθεροποίησης» που ενδέχεται να επηρεάσει τις προσπάθειες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για μακροχρόνια εκεχειρία.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό, Τορ Βένσλαντ, δήλωσε ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών δημιουργούν νέα δεδομένα και δείχνουν ότι η στρατιωτική λύση δεν επαρκεί για την επίλυση της κρίσης». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Εξωτερικές Υποθέσεις δήλωσε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η ανθρωπιστική πρόσβαση και να προστατευτούν οι αμάχοι», καλώντας σε τήρηση του διεθνούς δικαίου (ec.europa.eu).

Το αιματηρό περιστατικό στο Μπέιτ Χανούν λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η Γάζα παραμένει εξαιρετικά εύφλεκτη, με δυνάμεις της Χαμάς να επιχειρούν αιφνιδιαστικά και αποτελεσματικά. Το Ισραήλ καλείται να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του σε μια σύγκρουση που εισέρχεται πλέον σε φάση φθοράς και όχι ταχείας επικράτησης.

Όσο οι απώλειες αυξάνονται και η ισραηλινή κοινωνία πιέζει για απαντήσεις, το ερώτημα δεν είναι πλέον αν η Χαμάς έχει εξουδετερωθεί, αλλά αν το Τελ Αβίβ μπορεί να διατηρήσει την πολιτική συνοχή εν μέσω ενός πολέμου χωρίς σαφές τέλος.





ΠΗΓΗ

Related posts

Θεολογική εσπερίδα για την ενότητα της εκκλησίας στα «Β´ Θεσσαλονίκης Παύλεια» (ΒΙΝΤΕΟ)

admin

Και ενώ ο άνθρωπος όλα τα πιστεύει με καταπληκτική αφέλεια…

admin

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – Μητσοτάκης από Μονή Ξενοφώντος : «Μου δώσατε δύναμη να συνεχίσω στον δύσκολο δρόμο μου»

admin

Αφήστε ένα σχόλιο