Image default
Υγεία

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες


Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου.

Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης.

Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της πανδημίας (2020-2022) τα κρούσματα σύφιλης που αντιμετωπίστηκαν σε αυτό αυξήθηκαν κατά 65%.

Το εύρημα αυτό ενισχύθηκε στη συνέχεια από τα πανελλαδικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επιπλέον, διεθνή δεδομένα έδειξαν ότι ανάλογη τάση παρατηρείται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στη βλεννόρροια. Αντιθέτως, σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως τα οξυτενή κονδυλώματα, παρατηρείται μείωση. Αυτή πιθανώς οφείλεται στο πρόγραμμα εμβολιασμού που εφαρμόζεται την τελευταία 20ετία την Ελλάδα για τους ιούς HPV.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε στο Πρακτορείο FM η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας Ηλέκτρα ΕΚΠΑ Ηλέκτρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

Όπως ανέφερε, η μεγάλη έξαρση σε σύφιλη και βλεννόρροια μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες. Ωστόσο «η διαφορά που βλέπουμε εμείς στους ασθενείς μας είναι στον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Φαίνεται ότι έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό και θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που αυξάνονται αυτά τα ΣΜΝ», είπε.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η σύφιλη και η βλεννόρροια προκαλούν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιούν τους πάσχοντες να απευθυνθούν στον δερματολόγο-αφροδισιολόγο ιατρό. Τέτοια συμπτώματα είναι:

  • Εξάνθημα στη γενετική περιοχή
  • Κάποια μικρή πληγή
  • Ερυθρότητα

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν επίσης αύξηση των κολπικών υγρών. Αντίστοιχα οι άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν εκροή υγρού από την ουρήθρα (ουρηθρικό έκκριμα).

«Τα περισσότερα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων εντοπίζονται στη γενετική περιοχή και στην περιοχή του πρωκτού. Η σύφιλη όμως μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένο εξάνθημα και στο υπόλοιπο σώμα, με ειδική εντόπιση σε παλάμες και πέλματα», επισήμανε η καθηγήτρια.

Καλύτερος ο προληπτικός έλεγχος

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα αμέσως μετά την έκθεση στα υπαίτια παθογόνα. Αντιθέτως, μπορεί να μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα.

Γι’ αυτό τον λόγο καλό είναι να γίνεται περιοδικά προληπτικός έλεγχος, απ’ όσους υιοθετούν ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, συνέστησε η κυρία Νικολαΐδου. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρχικά λήψη αίματος, με την οποία θα ελεγχθεί αν υπάρχει:

  • HIV/AIDS λοίμωξη
  • Σύφιλη
  • Ηπατίτιδα Β

Μπορεί επίσης να γίνει ανάλυση ούρων ή λήψη δείγματος από την ουρήθρα, τον κόλπο ή τον τράχηλο της μήτρας το οποίο θα εξεταστεί για το γενετικό υλικό των παθογόνων που προκαλούν ΣΜΝ. Η εξέταση αυτή μπορεί να καταδείξει την παρουσία τους ακόμα και σε εντελώς ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Προσοχή το καλοκαίρι

Για την προστασία από τη σύφιλη, τη βλεννόρροια και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα «οφείλουμε να έχουμε μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά όσον αφορά την επιλογή σεξουαλικών συντρόφων», τόνισε η κυρία Νικολαΐδου.

Το καλοκαίρι ασφαλώς είναι περίοδος χαλάρωσης και όλοι θέλουμε να περάσουμε καλά, παραδέχθηκε. Εν τούτοις, «καλό είναι όταν έχουμε μία σεξουαλική επαφή με ένα νέο σύντροφο να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό», συμπλήρωσε. «Δεν προστατεύει κατά 100% από όλα τα νοσήματα, αλλά παρέχει πολύ μεγάλο ποσοστό προστασίας».

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Τι κάνει στην καρδιά των νέων το αυξημένο σάκχαρο στην εφηβική ηλικία

admin

Χιλιάδες κρούσματα, 122 νεκροί από τον «πυρετό των αρουραίων» στη Νιγηρία

admin

Πόση άσκηση χρειάζεται την εβδομάδα για να την κρατήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο