Image default
Υγεία

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D


Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη.

Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες;

Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, αναφέρει η Dr. Neha Vyas, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο τύπος του δέρματος
  • Πόσο γρήγορα μεταβολίζει ο οργανισμός τη βιταμίνη D
  • Το ποσοστό του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο
  • Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας την ώρα έκθεσης σε αυτήν
  • Η εποχή του χρόνου
  • Η ηλικία

Πώς μπορεί να υπολογίσει κάποιος μόνος του πόση ώρα χρειάζεται; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια είχαν αναφέρει σε μελέτη πως μια πολύ καλή ένδειξη είναι το ένα τρίτο της ώρας που αντέχει το δέρμα στον ήλιο χωρίς να υποστεί ηλιακό έγκαυμα.

Η ώρα αυτή για όσους έχουν τύπο δέρματος ΙΙΙ (είναι ο πιο συχνός στις μεσογειακές χώρες) και εκθέτουν το 25% στον ήλιο ισοδυναμεί με:

  • 10 λεπτά την άνοιξη και το καλοκαίρι στις 2 το μεσημέρι
  • 20 λεπτά την άνοιξη και το καλοκαίρι από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα

Αυτού του είδους η έκθεση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι αρκετή για να έχουμε επαρκή επίπεδα της βιταμίνης, κατά την Dr. Vyas.

Τον Οκτώβριο, όμως, θα χρειάζονταν 30 λεπτά και τον χειμώνα (από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο) έως και 2 ώρες.

Αν όμως κάποιος έχει πιο ανοικτόχρωμο δέρμα, χρειάζεται λιγότερη ώρα, είχαν τονίσει οι ισπανοί ερευνητές. Το ίδιο και αν εκθέτει στον ήλιο μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματός του (αν π.χ. κάνει ηλιοθεραπεία).

Η ηλικία επίσης μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας, είχαν προσθέσει. Και αυτό διότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο λιγότερη βιταμίνη παράγει το δέρμα μας. Στους μεσήλικες π.χ. η παραγωγή της είναι κατά 66% χαμηλότερη απ’ ό,τι στα παιδιά.

Τι να προσέχετε με τα συμπληρώματα

Το δέρμα δεν αποτελεί την μοναδική πηγή βιταμίνης D. Υπάρχουν και τρόφιμα (π.χ. λιπαρά ψάρια) που εκ φύσεως την περιέχουν, καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Συνήθως όμως οι ποσότητες σε αυτά δεν είναι μεγάλες, κατά την Dr. Vyas. Ή δεν τα καταναλώνουμε σε επαρκείς ποσότητες. Γι’ αυτό και παραμένει ο ήλιος η κύρια πηγή της στη ζωή μας.

Όσον αφορά τα διατροφικά συμπληρώματα της βιταμίνης, αυτά είναι ωφέλιμα μόνον εάν σας τα έχει συστήσει γιατρός. Κατά κανόνα η σύσταση από τον γιατρό γίνεται αφού προηγηθούν αιματολογικές εξετάσεις.

Να θυμάστε μόνο ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, προειδοποιεί η Dr. Vyas.  Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για την χοληστερόλη, την υπέρταση και την καρδιά. Επομένως, αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, μην πάρετε συμπληρώματα χωρίς να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά.

Μην ξεχάσετε το αντηλιακό

Τέλος, μην ξεχνάτε το αντηλιακό πριν βγείτε στον ήλιο. Πολλοί φοβούνται ότι το αντηλιακό εμποδίζει τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Αν και αυτό θεωρητικώς θα μπορούσε να συμβεί, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι δεν ισχύει.

Επομένως, δεν αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς να υποστεί αλλοιώσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Πόσα βήματα την ημέρα μπορούν να μας προστατεύσουν από 13 μορφές καρκίνου

admin

Η Κατερίνα Ζαρίφη για το ινομύωμα για το οποίο χειρουργήθηκε: «Είχα 17 ημέρες αιμορραγία»

admin

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

admin

Αφήστε ένα σχόλιο