Βρετανοί επιστήμονες έκαναν μαγνητικές, ακτινογραφίες και υπερηχογραφήματα σε 100.000 εθελοντές.
Με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια παρά ποτέ μπορούν πλέον οι επιστήμονες να μελετούν το ανθρώπινο σώμα, καθώς ολοκληρώθηκε η ολόσωμη απεικόνιση 100.000 ανθρώπων στη Βρετανία.
Οι επιστήμονες που διεξάγουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα απεικόνισης του ανθρώπινου σώματος, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τον στόχο των 100.000 απεικονίσεων, μετά από 11 χρόνια εντατικής προσπάθειας.
Τα στοιχεία που συνέλλεξαν περιέχονται σε μία τεράστια βάση δεδομένων. Σε αυτήν απεικονίζεται με απαράμιλλη λεπτομέρεια ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα άλλα όργανά μας. Μάλιστα τα διαθέτει και σε διαφορετικές ηλικίες.
Ήδη ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτές τις απεικονίσεις για να βρουν τρόπους πρώιμης διάγνωσης και θεραπείας σοβαρών ασθενειών, γράφει το BBC.
Όπως εξηγεί, η ολόσωμη απεικόνιση βασίστηκε σε μαγνητικές τομογραφίες, ακτινογραφίες και υπερηχογραφήματα. Οι καταγραφές γίνονταν καθημερινά, επτά ημέρες την εβδομάδα, επί 13 ώρες την ημέρα, σε τέσσερα μεγάλα απεικονιστικά κέντρα της Αγγλίας.
Κάθε εθελοντής παρέμενε στο κέντρο επί 5 ώρες. Υποβαλλόταν από το κεφάλι έως τα πόδια σε πέντε διαφορετικές μαγνητικές τομογραφίες, συν τις άλλες εξετάσεις.
Τα στοιχεία συγκεντρώνονταν ανώνυμα. Αναγραφόταν όμως το φύλο και η ηλικία κάθε συμμετέχοντος. Για τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ενημερώνονταν, εκτός κι αν εντοπιζόταν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Η βάση δεδομένων UK Biobank
Οι απεικονίσεις εντάχθηκαν στην περίφημη βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Η βάση αυτή άρχισε να δημιουργείται στη Βρετανία το 2003. Βασίζεται σε βιολογικά δείγματα και στοιχεία για τη ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου εθελοντών.
Ειδικότερα, μεταξύ 2006 και 2010 οι επιστήμονες ενέταξαν στη βάση του 503.317 εθελοντές (το 54% ήταν γυναίκες). Την εποχή της ένταξής τους στη βάση είχαν ηλικία:
- 40-49 ετών (το 24% εξ αυτών)
- 50-59 ετών (το 34%)
- 60-69 ετών (το 42%)
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλονται σε εξετάσεις, συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, και παρέχουν βιολογικά δείγματα για εξετάσεις.
Από το 2014 η απεικόνιση
Το απεικονιστικό σκέλος της βάσης άρχισε το 2014. Κάθε λίγα χρόνια, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό επαναλαμβάνουν τις απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτό γίνεται για να βλέπουν οι επιστήμονες πως αλλάζει το σώμα και τα όργανά τους καθώς μεγαλώνουν.
Τη βάση δεδομένων δημιούργησαν το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) της Βρετανίας και ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Wellcome Trust, μαζί με το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση της Σκωτίας. Έως στιγμής είναι διαθέσιμα στους ερευνητές όλου του κόσμου 30.000 τεραμπάιτς (πάνω από 30 petabytes) ανώνυμων δεδομένων υγείας.
«Οι ερευνητές ήδη χρησιμοποιούν τα απεικονιστικά δεδομένα μας, μαζί με άλλα στοιχεία, για να αναγνωρίζουν πρώιμα νόσους και να αναπτύξουν θεραπείες για τα αρχικά στάδιά τους», δήλωσε η επικεφαλής της βάσης δεδομένων Dr. Naomi Allen, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η ανάλυση των δεδομένων της UK Biobank γίνεται ολοένα συχνότερα με τεχνητή νοημοσύνη. Περισσότερες από 1.700 μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα με βάση τα δεδομένα της. Ο αριθμός τους όμως αυξάνεται πλέον καθημερινά.
Υπολογίζεται ότι τα στοιχεία της αναλύονται σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου από τουλάχιστον 20.000 ερευνητές. Οι δε μελέτες με αυτά αφορούν τα πάντα, από τη νόσο Αλτσχάιμερ και την COVID-19 έως τον καρκίνο.
Φωτογραφία: iStock