Τι συνιστά η αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε και γιατί.
Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση πρέπει να ελέγχονται για μία ορμονική διαταραχή που αποτελεί μία πολύ συχνή, αλλά παραμελημένη αιτία της, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσαν αναφέρουν ότι ποσοστό έως 30% των ασθενών που απευθύνονται στους καρδιολόγους με υπέρταση, πάσχουν από πρωτοπαθή αλδοστερονισμό.
Εν τούτοις, πολλοί δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε εξέταση αίματος για την κατάσταση αυτή, κατά την οποία τα επινεφρίδια παράγουν περισσότερη αλδοστερόνη από το φυσιολογικό. Άλλοι υποβάλλονται σε αυτήν μετά από πολλά χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, όμως, έχουν αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές.
Η αλδοστερόνη είναι μία ορμόνη απαραίτητη για την ισορροπία νατρίου και καλίου στον οργανισμό. Η υπερπαραγωγή της έχει ως συνέπεια:
- Να χάνουν οι πάσχοντες κάλιο, το οποίο ρίχνει την αρτηριακή πίεση και
- Να συσσωρεύουν νάτριο (αλάτι) που την ανεβάζει
Η τελική κατάληξη είναι να αναπτύσσουν υπέρταση. Το πιο σοβαρό όμως είναι πως όσοι έχουν πρωτοπαθή αλδοστερονισμό, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Επομένως, όποιος διαγιγνώσκεται με υπέρταση, πρέπει να ελέγχεται για πρωτοπαθή αλδοστερονισμό, προσθέτουν.
Τις νέες οδηγίες εξέδωσε η αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (Endocrine Society). Δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Πόσο επικίνδυνος είναι
«Οι ασθενείς με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων απ’ ό,τι όσοι έχουν υπέρταση χωρίς αλδοστερονισμό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας των νέων οδηγιών Dr. Gail Κ. Adler, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη & Υπέρτασης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Μελέτες έχουν δείξει πως σε σύγκριση με τους ασθενείς με σκέτη υπέρταση, όσοι έχουν ταυτοχρόνως αλδοστερονισμό έχουν σχεδόν:
- 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο
- 77% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια)
- 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπική μαρμαρυγή
- Διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια
Οι αυξημένοι κίνδυνοι, δε, παρατηρούνται εντός μιας δεκαετίας από τη διάγνωση της υπέρτασης.
Η εξέταση αίματος που ανιχνεύει την υψηλή αλδοστερόνη είναι χαμηλού κόστους, κατά την Dr. Adler. Η διενέργειά της σε όλους τους πάσχοντες από υπέρταση μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση της ορμονικής διαταραχής.
Οι νέες οδηγίες συνιστούν να γίνεται η εξέταση αμέσως μετά τη διάγνωση της υπερτάσεως. Όσοι διαγιγνώσκονται με πρωτοπαθή αλδοστερονισμό, πρέπει να κάνουν θεραπεία ειδική γι’ αυτή την πάθηση. Εάν, όμως, κάποιος έχει σοβαρή υπερπαραγωγή της ορμόνης, μπορεί να χρειασθεί χειρουργική αφαίρεση του ενός ή και των δύο επινεφριδίων, προσθέτουν.
Τέλος, οι ασθενείς πρέπει να προσπαθούν να ακολουθούν μία διατροφή φτωχή σε αλάτι. Όσοι, δε, έχουν περιττά κιλά, καλό είναι να προσπαθήσουν να τα χάσουν.
Φωτογραφία: iStock