Βαθύ κούρεμα φόρων και προστίμων για όσους αποσύρουν τις προσφυγές τους από τα διοικητικά δικαστήρια και επιλέξουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους από την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών.
Με διάταξη του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, προβλέπεται η αναβίωση της Επιτροπής, η οποία επρόκειτο να ανασταλεί η λειτουργία της και μάλιστα θα δέχεται και νέες προσφυγές φορολογουμένων για ένα χρόνο επιπλέον.
Πρόκειται για την Επιτροπή η οποία είχε παύσει να δέχεται προσφυγές από τον Ιούνιο του 2024 και το ΥΠΕΘΟΟ με το προσχέδιο του νομοσχεδίου έδωσε εξάμηνη παράταση για την εκδίκαση όσων προσφυγών που είχαν ήδη υποβληθεί, αλλά στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή δίδεται παράταση ζωής ενός ακόμη έτους.
Η παράταση
Το νομοσχέδιο παρατείνει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης εξώδικης επίλυσης φορολογικής διαφοράς από την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, έως τις 24 Ιουλίου 2026, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 23 Ιουλίου 2026.
Επίσης, σε συνέχεια της ανωτέρω παράτασης, προβλέπεται και παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου 2026, της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων και έως την 31η Μαρτίου 2027 για την έκδοση των σχετικών πρακτικών, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος για την επεξεργασία των αιτήσεων, χωρίς να απαιτηθεί άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ανάγκη παράτασης αποτυπώνει την αυξημένη προσφυγή των πολιτών στον θεσμό της εξώδικης επίλυσης των φορολογικών διαφορών και αποσκοπεί στην ταχύτερη δυνατή επίλυση των διαφορών αυτών, εξασφαλίζοντας και μεγαλύτερη ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
Ποια είναι η Επιτροπή
Η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών που λειτουργεί στο ΥΠΕΘΟΟ, απαρτίζεται από πρώην δικαστικούς των Διοικητικών Δικαστηρίων, ενώ στα Τμήματα εισηγούνται χωρίς δικαίωμα ψήφου και εφοριακοί υπάλληλοι.
Σε αυτή μπορούν να προσφύγουν οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, αμφισβητώντας φόρους και πρόστιμα που καταλόγισε η εφορία.
- Προϋπόθεση είναι ότι παραίτησή τους από τη συνέχιση της εκδίκασης και με την αίτηση που υποβάλει μπορεί να ζητήσει:
- Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.
- Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
- Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
- Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.
- Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Η Επιτροπή μπορεί να κάνει μερικά ή ολικά δεκτή την αίτηση, ενώ αν προβάλλεται μόνον ο ισχυρισμός της «μείωσης του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων» το αίτημα γίνεται δεκτό.
Η πρόταση της Επιτροπής κοινοποιείται στον αιτούντα και αυτός δύναται να την αποδεχθεί εντός δέκα εργασίμων ημερών από την κοινοποίησή της και κλείνει οριστικά η υπόθεση και η απόφαση δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο.
Ο προσφεύγων υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το 30% του κύριου φόρου που θα καταλογίσει η επιτροπή, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να πληρωθεί σε 1 έως 24 δόσεις με εκπτώσεις έως 75%, ανάλογες του αριθμού των δόσεων που θα επιλεγούν ως εξής:
- Σε μία δόση με έκπτωση 75%
- Σε 2 -4 δόσεις με έκπτωση 65%
- Σε 5-8 δόσεις με έκπτωση 55%
- Σε 9-12 δόσεις με έκπτωση 50%
- Σε 13-16 δόσεις με έκπτωση 45%.
- Σε 17 – 20 δόσεις με έκπτωση 40%
- Σε 21 – 24 δόσεις με έκπτωση 35%.