Image default
Διάφορα

Λαμία: Βαριές ποινές στους κατηγορούμενους για την οπαδική συμπλοκή στις Ράχες


Μετά από 4 πολύωρες συνεδριάσεις του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λαμίας και έχοντας ξεκινήσει από την αρχή καθώς τον περασμένο Ιούνιο είχε ξεκινήσει με άλλη σύνθεση, ολοκληρώθηκε η δίκη των 4 νεαρών που εμπλέκονταν στην αιματηρή συμπλοκή που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2024 στις Ράχες (υπήρχε και 5ος κατηγορούμενος που δικάστηκε ξεχωριστά ως ανήλικος).

Όπως δημοσίευσε το lamiareport.gr, αργά το βράδυ της Παρασκευής 18/7, το Δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, κρίνοντας ένοχους και τους τέσσερις κατηγορούμενους, κατά πλειοψηφία και κατά περίπτωση για κάποιες από το σύνολο των πράξεων που τους βάραιναν, διακρίνοντας όμως ομόφωνα αθλητικό υπόβαθρο στις αξιόποινες πράξεις τους.

Θυμίζουμε πως στις 11 Αυγούστου του 2024, οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν επιτεθεί και χτυπήσει μια παρέα από τη Στυλίδα στέλνοντας δύο νεαρά άτομα (21 και 18 ετών) στο Νοσοκομείο με βαριά τραύματα, ενώ δύο ακόμη άτομα ένας ανήλικος και ένας 48χρονος χρειάστηκαν τις πρώτες βοήθειες του Κέντρου Υγείας εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχτηκαν.

Από την πρώτη στιγμή είχε δοθεί αθλητικό υπόβαθρο στις πράξεις τους και όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν προφυλακιστεί. Για τους τρεις νεαρούς από τη Θεσσαλονίκη όμως, μετά από σχετικό αίτημα είχε αντικατασταθεί η προσωρινή κράτηση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μια φορά το μήνα στο ΑΤ της περιοχής διαμονής τους.

Στην πιο βαριά ποινή που αφορούσε 20χρονο Θεσσαλονικιό ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, της απειλής και της συμπλοκής, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.

Για έναν ακόμη 20χρονο από τη Θεσσαλονίκη που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών και 9 μηνών αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Για τον 27χρονο – σήμερα – Λαμιώτη η απόφαση ήταν ένοχος για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία, της απειλής και της συμπλοκής. Του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής διαγωγής και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 ετών και 10 μηνών.

Τέλος στον 4ο της παρέας επίσης 20 ετών από τη συμπρωτεύουσα, που αθωώθηκε για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και κρίθηκε ένοχος για απειλή και συμπλοκή, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 10 μηνών, με την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Γιώργος Δούμας, μετέφερε την ικανοποίηση των εντολέων του, θύματα της αιματηρής επίθεσης. «Οι εντολείς μου παθόντες αισθάνονται πλήρως δικαιωμένοι με την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Προσωπικώς θέλω να τονίσω ότι σε δίκες με παρόμοιο αντικείμενο δεν αναδεικνύονται ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι. Αναδεικνύεται η υπαρξη ενός σοβαρού κοινωνικού αποστήματος με σοβαρές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συνέπειες και έχουμε υποχρέωση όλοι να συμβάλλουμε για την εξάλειψη του. Εύχομαι η δίκη αυτή με το αντικείμενο αυτό να είναι η τελευταία».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Λαμιώτη κατηγορούμενου, Βασίλης Παπιώτης, δήλωσε: «Μετά από μαραθώνια διαδικασία η οποία διήρκεσε για τέσσερις ημέρες και παρά την αντιμετώπιση βαρύτατων κατηγοριών για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και σε βάρος τριών προσώπων, η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λαμίας ήταν αθωωτική για τον εντολέα μου ως προς τα μεγάλης απαξίας αυτά ποινικά αδικήματα και καταδικαστική μόνον για πλημμεληματικής μορφής πράξεις, κατόπιν αποδοχής των ισχυρισμών μας. Αυτονόητη είναι η ικανοποίηση μου ως νομικός παραστάτης του καθώς και η δικαίωση των θέσεων του. Μετά ταύτα ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης με σκοπό την πλήρη απαλλαγή του από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ενώ με τις ισχύουσες ευεργετικές διατάξεις για την έκτιση της πλημμεληματικής ποινής που του επεβλήθη από το Δικαστήριο, αναμένεται η αποφυλάκιση του».

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχουν λόγοι αναστολής στην εκτέλεση των ποινών, απορρίπτοντας το αίτημα για αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Όπως επισημάνθηκε, τα γεγονότα είχαν σαφές αθλητικό υπόβαθρο, και όλοι οι καταδικασθέντες οδηγούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα για την έκτιση των ποινών τους.



ΠΗΓΗ

Related posts

Σβήνει τον εξαγωγικό δασμό 40 ευρώ ο τόνος η Ρωσία για όλα τα σιτάρια από 2 Ιουλίου

admin

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Μακύνεια Ναυπάκτου

admin

Ανέγερση κέντρου φροντίδας και κατοικιών για ΑμεΑ από την Eurobank στην Κύπρο

admin

Αφήστε ένα σχόλιο