Image default
Υγεία

Ποιο απρόσμενο μακροπρόθεσμο κίνδυνο κρύβει


Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει πολλά περισσότερα από το να καταστρέψει απλώς τις διακοπές σας.

Υπάρχουν φορές που η διάρροια πυροδοτεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια χρόνια πάθηση που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την επιστροφή στο σπίτι.

«Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί», λέει χαρακτηριστικά ο γαστρεντερολόγος Xiao Jing Wang, MD, επίκουρος καθηγητής στην Mayo Clinic. «Έχουμε πολλούς ασθενείς τα συμπτώματα των οποίων δεν υποχωρούν και αρχίζουν να κάνουν κάθε είδους εξετάσεις. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι μερικές φορές, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να έχουν επακόλουθα που μπορεί να παραμείνουν», προσθέτει.

Σχεδόν 1 στους 8 ανθρώπους που παθαίνει διάρροια ταξιδιωτών συνεχίζει να έχουν συμπτώματα για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με μια μελέτη. Από αυτούς, σχεδόν το 80% έχει συμπτώματα για τουλάχιστον ένα έτος.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί πόνο στην κοιλιά και φούσκωμα, καθώς και διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή και τα δύο. Η κατάσταση μετά το ταξίδι ονομάζεται μεταλοιμώδες σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (PI-IBS) και μπορεί να γίνει για ορισμένους δια βίου πρόβλημα. «Περίπου 25% έως 30% συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα μετά από 10 χρόνια», ανέφερε ο Wang.

Διάρροια των ταξιδιωτών: Τι είναι, πόσους προσβάλλει

Σύμφωνα με στοιχεία, η διάρροια των ταξιδιωτών προσβάλει το 30-70% των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες και τροπικές χώρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάρροια των ταξιδιωτών εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και υποχωρεί σε λίγες ημέρες χωρίς θεραπεία. Εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και να προκαλέσουν είτε αλλαγήτου προγράμματος του ταξιδιού, είτε καθήλωση στο κρεβάτι ή σπανιότερα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η διάρροια των ταξιδιωτών επιφέρει σημαντικό οικονομικό κόστος τόσο στους ίδιους τους ταξιδιώτες όσο και στις χώρες προορισμού.

Ο πιο σημαντικός παράγων κινδύνου για την εμφάνιση διάρροιας των ταξιδιωτών είναι ο προορισμός του ταξιδιού. Ο δείκτης προσβολής είναι παρόμοιος μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ στις περισσότερο εύκρατες περιοχές αναφέρονται εποχιακές διακυμάνσεις στη συχνότητα εμφάνισης.

Το είδος της τροφής ή του ροφήματος που καταναλώνεται από έναν ταξιδιώτη σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, η προέλευσή τους, καθώς και ο βαθμός ψησίματος ή παστερίωσης επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας.

Αιτιολογία

Διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί και κατά κύριο λόγο βακτήρια αποτελούν τους κυριότερους και συχνότερους αιτιολογικούς παράγοντες της διάρροιας των ταξιδιωτών. Περισσότερο από το 80% της διάρροιας των ταξιδιωτών οφείλεται σε βακτηριακά παθογόνα. Ο συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας που έχει απομονωθεί είναι το εντεροτοξινογόνο Ε.coli.

Το εντεροτοξινογόνο E.coli είναι το συχνότερο αίτιο διάρροιας σε ταξιδιώτες στην Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Αφρική ενώ το Campylobacter jejuni είναι σχετικά συχνότερο στην ΝΑ Ασία και κυρίως στην Ταϊλάνδη και το Νεπάλ.

Το Vivrio parahaemoliticus έχει απομονωθεί κυρίως σε ταξιδιώτες στην ΝΑ Ασία ενώ το Vibrio cholerae αποτελεί σπάνια αίτιο.

Η Aeromonas spp και η Plesiomonas shigelloides προσβάλλει κυρίως άτομα μου ταξιδεύουν στην Ασία.

Η εποχιακή διακύμανση στη συχνότητα της λοίμωξης από ενεροτοξινογόνο E.coli έχει καταγραφεί σε υποτροπικές χώρες όπως το Μαρόκο και το Μεξικό. Το εντεροτοξινογόνο E.coli απομονώνεται συχνότερα τους υγρούς μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και σπανιότερα κατά τους ξηρούς χειμερινούς μήνες στους οποίους αντιθέτως επικρατεί το Campylobacter.

Ιοί όπως οι norovirus, rotavirus και οι εντερικοί αδενοϊοί απομονώνονται σε ποσοστό 2 έως 27% αν και η αιτιολογική τους συσχέτιση δεν είναι σαφής διότι σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. διάρροια από ροταϊούς) απομονώνονται ταυτόχρονα και βακτηριακά παθογόνα. O norovirus έχει συσχετιστεί με επιδημίες διάρροιας ταξιδιωτών σε κρουαζιερόπλοια.

Μεταξύ των παρασίτων η Giardia intesinalis αποτελεί σημαντικό αίτιο διάρροιας σε ταξιδιώτες με προορισμό τις ορεινές περιοχές της Βορείου Αμερικής και του St Petersburg της Ρωσίας. Αποτέλεσε το αίτιο σε επιδημία διάρροιας σε Βρετανούς ταξιδιώτες στην Ελλάδα και απομονώθηκε στο 7% των Αυστριακών τουριστών που επιστρέφουν από διάφορα μέρη του κόσμου.

Η Entamoeda hιstolytica, το Cryptosporidium parvum και τα Cyclospora cayetanensis αποτελούν πιο σπάνια αίτια διάρροιας σε ταξιδιώτες αν και η κυκλοσπορίαση συχνά προσβάλλει ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το Περού, το Νεπάλ και την Αϊτή. Η κρυπτοσποριδίαση έχει αναφερθεί συχνά σε ταξιδιώτες με προορισμό τη Ρωσία. Η διάρροια που οφείλεται σε παράσιτα είναι πιο πιθανό να προσβάλει ταξιδιώτες που επισκέπτονται αναπτυσσόμενες χώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ένα ποσοστό 10 έως 50% των περιπτώσεων διάρροιας σε ταξιδιώτες δεν ανευρίσκεται αίτιο παρά τον συνήθη εργαστηριακό έλεγχο. Εντούτοις οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτοπεριοριζόμενες ή ανταποκρίνονται σε εμπειρική αντιμικροβιακή αγωγή.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Το πιο σημαντικό είναι να προστατευτείτε από τη διάρροια των ταξιδιωτών. Εάν επισκέπτεστε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι αναπτυσσόμενες χώρες στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το Μεξικό, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, λάβετε τις εξής προφυλάξεις:

  • Αποφύγετε τα ωμά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, και το ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο κρέας, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά και τα προϊόντα.
  • Αποφύγετε τις σαλάτες, τα ωμά λαχανικά και τα ωμά και μη αποφλοιωμένα φρούτα.
  • Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά από πλανόδιους πωλητές.
  • Αποφύγετε το νερό της βρύσης και τον πάγο, εκτός αν είναι γνωστό ότι είναι ασφαλές, και χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού εμφιαλωμένο νερό.
  • Η προληπτική λήψη υποσαλικυλικού βισμούθιου (Pepto-Bismol) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας ταξιδιωτών. Αλλά η συνιστώμενη δόση είναι δύο δισκία τέσσερις φορές την ημέρα, πράγμα που είναι άβολο.

Για τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο, όπως τα άτομα με PI-IBS ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν προληπτικά ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται ριφαξιμίνη, εάν ταξιδεύουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η ριφαξιμίνη απορροφάται ελάχιστα, οπότε δεν επηρεάζει αρνητικά το βιολογικό σύστημα του εντέρου. Είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία της διάρροιας των ταξιδιωτών, αλλά χρησιμοποιείται προληπτικά off-label (δηλαδή οι γιατροί το συνταγογραφούν για να βοηθήσει στην πρόληψη της διάρροιας, παρόλο που δεν είναι εγκεκριμένο από τον FDA για αυτή τη χρήση).

Τέλος, αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση, αποφύγετε τη λήψη αντιβιοτικών για την ήπια διάρροια των ταξιδιωτών. Τα αντιβιοτικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα επειδή διαταράσσουν ακόμη περισσότερο το μικροβίωμα. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις που προκαλούνται από ορισμένα βακτήρια μπορεί να χρειάζονται αντιβιοτικά, πάντα με σύσταση γιατρού.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλοκαίρι: Τα προϊόντα που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ των διακοπών

Διατροφή στη διάρροια: Ποια φαγητά να τρώτε και ποια να αποφεύγετε



ΠΗΓΗ

Related posts

Πώς αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο οι πέτρες στα νεφρά

admin

Τα λιγότερο εμφανή συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε

admin

Την απειλούν χημικά, διατροφή και ορμόνες

admin

Αφήστε ένα σχόλιο