Image default
Υγεία

Για κάποιους η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ψυχολογική, δείχνει νέα μελέτη


Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι μόνο στο μυαλό ορισμένων ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειράματος μικρής κλίμακας.

Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ανέφεραν χειρότερα γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση μιας μπάρας δημητριακών, παρόλο που η μπάρα δεν περιείχε γλουτένη ή σιτάρι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν στις 21 Ιουλίου στο περιοδικό The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

Τα συμπτώματά τους μετά την κατανάλωση μιας μπάρας χωρίς γλουτένη ήταν παρόμοια με αυτά που παρουσίασαν μετά την κατανάλωση μπάρας δημητριακών που περιείχε γλουτένη ή ολικής αλέσεως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, είναι οι υποδείξεις και οι πεποιθήσεις, και όχι τα ίδια τα συστατικά, που μπορεί να προκαλούν τα γαστρεντερικά συμπτώματα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη όλοι οι ασθενείς που πιστεύουν ότι πραγματικά έχουν», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο ανώτερος ερευνητής Δρ Premysl Bercik, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά.

«Μερικοί έχουν πράγματι ευαισθησία σε αυτήν την πρωτεΐνη των τροφίμων, αλλά για πολλούς άλλους, είναι η ίδια η πεποίθηση που προκαλεί τα συμπτώματά τους και τις επακόλουθες επιλογές τους να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη», συνέχισε.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα σε ορισμένα άτομα που είναι αλλεργικά στην πρωτεΐνη ή στα οποία προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να βλάψει το έντερο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσέλκυσαν 28 ασθενείς με διαγνωσμένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν βελτιωθεί όταν ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Σε ένα εργαστηριακό πείραμα, σε κάθε άτομο δόθηκε μια μπάρα δημητριακών για να φάει σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι τρεις μπάρες ήταν διαφορετικές: η μία περιείχε γλουτένη, η άλλη σιτάρι και η τρίτη δεν περιείχε κανένα από τα δύο.

Ο αριθμός των ατόμων που ένιωσαν χειρότερα μετά την κατανάλωση της μπάρας δημητριακών ήταν ο ίδιος και για τους τρεις τύπους μπάρας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά από κάθε σνακ, 26 από τους 28 συμμετέχοντες ανέφεραν χειρότερα γαστρεντερικά συμπτώματα, ακόμη και όταν η μπάρα δεν περιείχε γλουτένη και σιτάρι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «φαινόμενο nocebo», όπου οι αρνητικές προσδοκίες από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά σωματικά συμπτώματα, είπε ο Bercik.

Συγκεκριμένα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές κοινότητες μπορεί να τροφοδοτούν την ιδέα ότι η γλουτένη είναι επιβλαβής, παρόλο που μπορεί να μην είναι η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε ορισμένους ασθενείς, τόνισε.

Ορισμένοι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι η αποφυγή της γλουτένης είναι ένας τρόπος να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασής τους, αντί να αισθάνονται αβοήθητοι.

Ο Bercik ανέφερε επίσης ότι η συνέχιση της δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς μια πρακτική μέθοδο για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους, παρόλο που αυτό σημαίνει περιττούς διατροφικούς περιορισμούς.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν άλλαξαν τις πεποιθήσεις τους ή τη διατροφή τους, ακόμη και αφού τους είπαν αργότερα ποια μπάρες προκαλούσαν τα γαστρεντερικά τους συμπτώματα, είπαν οι ερευνητές.

Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και καθοδήγηση για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τις εμμονές τους με τη γλουτένη, είπε ο Bercik.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επαληθευτούν αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων και να προσδιοριστεί γιατί οι πεποιθήσεις σχετικά με τη γλουτένη μπορεί να προκαλούν ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]

Έχετε χοληστερίνη; Πόσο την επηρεάζουν στ’ αλήθεια τα αυγά, σύμφωνα με νέα μελέτη



ΠΗΓΗ

Related posts

Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τις 12 συχνότερες αιτίες στον κόσμο

admin

Προσέξτε που αφήνετε τα φάρμακά σας, συνιστά ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων

admin

Πότε ο μεσημεριανός ύπνος γίνεται επικίνδυνος για την υγεία

admin

Αφήστε ένα σχόλιο