Image default
Οικονομία

Εθνικό σχέδιο για να μην “πούμε το νερό… νεράκι” – Αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης



Σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης υδάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της λειψυδρίας, που μπορεί να καταστεί μείζον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και θα τεθεί υπό ενιαία κεντρική διαχείριση με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, όπου ρόλο θα έχουν οι μεγάλες εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), ενώ πολλές περιφερειακές και δημοτικές θα συγχωνευθούν.

 Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρουσιάστηκαν τα στοιχεία του προβλήματος της λειψυδρίας και οι βασικοί άξονες αντιμετώπισής του.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη. Ο σχεδιασμός σε πρώτο χρόνο θα “απαντήσει” στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα. Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα πρέπει να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και με δεδομένο ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.

Με βάση τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδεικτικό είναι πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος, αντι του κατακερματισμού μεταξυ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις.

Σ’ αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:

– Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας

Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις

– Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων

– Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών

– Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)

Οι άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.

Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.





ΠΗΓΗ

Related posts

Τρισεκατομμύρια εν όψει! Γιατί η Wall Street “ποντάρει” στα stablecoins

admin

Γιώργος Τσαγκαράκης: Μπάζωμα η υπαγωγή του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ

admin

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως και 18 Ιουλίου

admin

Αφήστε ένα σχόλιο