Image default
Υγεία

Η πανδημία γέρασε τον εγκέφαλο ακόμα και όσων δεν αρρώστησαν από COVID-19


Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης. Πού αποδίδουν οι επιστήμονες τα ευρήματά τους.

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός ήταν «καταστροφική» για την υγεία του εγκεφάλου, ακόμα και σε όσους δεν νόσησαν ποτέ από COVID-19, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η τεράστια πίεση που ασκήθηκε στις ζωές μας από την παρατεταμένη απομόνωση και την αβεβαιότητα για το μέλλον, γέρασε πρόωρα τον εγκέφαλό μας.

Η γήρανση του εγκεφάλου ήταν πιο έντονη στους άνδρες, στους ηλικιωμένους και σε όσους ζούσαν ήδη στερημένα.

Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε προγνωστικά μοντέλα της γήρανσης του εγκεφάλου. Δημιουργήθηκαν με βάση τις απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου 15.334 υγιών εθελοντών. Τα μοντέλα αυτά εφαρμόστηκαν στη συνέχεια σε ομάδα 996 άλλων υγιών εθελοντών. Από αυτούς τους εθελοντές:

  • Άλλοι είχαν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου δύο φορές πριν από την πανδημία (ομάδα ελέγχου)
  • Άλλοι είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία μία φορά πριν την πανδημία και μία μετά

Τα ευρήματα

Αφού εξέτασαν όλα τα απεικονιστικά δεδομένα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πανδημία είχε επιταχύνει σημαντικά την γήρανση του εγκεφάλου.

Η διαφορά που παρατήρησαν δεν ήταν αμελητέα. Ήταν σαν να είχαν γεράσει ο εγκέφαλος των συμμετεχόντων κατά 5,5 μήνες περισσότερο από το αναμενόμενο. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το αν είχαν νοσήσει από COVID-19 ή όχι.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Communications.  Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από αυτά. «Δεν περιμέναμε να δούμε τόσο σημαντική αύξηση στη γήρανση του εγκεφάλου. Και σίγουρα όχι σε ανθρώπους που δεν είχαν νοσήσει ποτέ από COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ali-Reza Mohammadi-Nejad, από το Τμήμα Ακτινολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πόσο πολύ μας επηρέασε η εμπειρία της πανδημίας καθ’ αυτή, πρόσθεσε.

Οι νοητικές επιδόσεις

Οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης κατά πόσον η πανδημία επηρέασε και τις νοητικές επιδόσεις μας. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν νοσήσει από COVID-19 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ νοητικών δεξιοτήτων μετά την πανδημία.

«Η μελέτη αυτή μας υπενθυμίζει ότι ο εγκέφαλος δεν διαμορφώνεται μόνον από τις ασθένειες, αλλά και από το καθημερινό περιβάλλον μας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Dorothee Auer, καθηγήτρια Νευροαπεικόνισης στο πανεπιστήμιο. «Η πανδημία άσκησε καταστροφική επίδραση στις ζωές των ανθρώπων, ιδίως όσων ήδη αντιμετώπιζαν αντιξοότητες και στερήσεις. Δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε εάν θα υποστραφούν οι αλλαγές που παρατηρήσαμε. Είναι όμως ενδεχόμενο να συμβεί και αυτό αποτελεί μια ενθαρρυντική σκέψη».

Φωτογραφία: 



ΠΗΓΗ

Related posts

Η άσκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα με έλλειψη G6PD ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους

admin

Γιατί δεν πρέπει να χτυπάτε τη μπάλα με το κεφάλι, όταν παίζετε ποδόσφαιρο

admin

Μήπως κινδυνεύετε από αφυδάτωση; Πώς θα το καταλάβετε

admin

Αφήστε ένα σχόλιο