Ωστόσο, η πληροφορία ότι όλοι οι φορολογούµενοι ή επαγγελµατίες υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά τα δελτία αποστολής είναι λανθασµένη και χρήζει διευκρίνισης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Το δελτίο αποστολής είναι ένα έγγραφο που εκδίδεται από τον προµηθευτή κατά την αποστολή εµπορευµάτων ή υπηρεσιών προς τον πελάτη και χρησιµεύει ως απόδειξη παράδοσης. Υποχρέωση για την έκδοση δελτίου αποστολής έχουν επίσης όσοι πουλάνε εµπορεύµατα ή προϊόντα και τηρούν βιβλία ανεξαρτήτου κατηγορίας (απλογραφικά ή διπλογραφικά). Παρά την οµοιότητά του µε το τιµολόγιο, το δελτίο αποστολής συνήθως δεν περιλαµβάνει στοιχεία πληρωµής ή φόρων, αλλά αποσκοπεί στην πιστοποίηση της αποστολής αγαθών. Η ανάγκη για ψηφιακή έκδοση των δελτίων αποστολής προέκυψε µε την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Φορολογικού Συστήµατος (TAXISnet) και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τη φορολογική διαδικασία και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, εξαιτίας της αδυναµίας καταγραφής µε σαφήνεια, των υποχρεώσεων στις αποφάσεις, παραµένει θολό το τοπίο του τι τελικά ισχύει. Η ψηφιακή έκδοση των δελτίων αποστολής έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση που ξεκίνησε στις 02/06/2025 εντάσσονται οι επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 200.000 ευρώ. Αρχικά δηµιουργήθηκε η εντύπωση ότι εντάσσονται και οι αγρότες µε µεγάλο τζίρο.
Ας δούµε αναλυτικά ποιοι είναι υπόχρεοι και σε τι:
Όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτου τζίρου, δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής έως 30 Νοεµβρίου 2025. ∆ηλαδή, µεταφέρεται η υποχρέωση τους αυτή στη δεύτερη φάση, την 01/12/2025, µαζί µε όλες τις επιχειρήσεις. Μέχρι τότε τι κάνουν; Λειτουργούν όπως λειτουργούσαν µέχρι τώρα.
Ο αγρότης, είτε του ειδικού, είτε του κανονικού, είχε υποχρέωση να εκδίδει δελτίο αποστολής για τη µεταφορά των προϊόντων του, από το χωράφι στο χώρο του εµπόρου. Υπήρχε η δυνατότητα, να εκδίδει ∆ελτίο Αποστολής ο έµπορος. Αυτό φυσικά βόλευε και τα δύο µέρη: τον µεν έµπορο γιατί είχε τη σειρά του, εξέδιδε το παραστατικό στην ώρα του χωρίς να περιµένει και να παρακαλά από τον παραγωγό να του εκδώσει το ∆.Α., το δε παραγωγό διότι δεν χρειαζόταν να έχει στο µυαλό του να κουβαλά το ∆.Α. µαζί του και γενικότερα να έχει και άλλες σκοτούρες. Αυτό µπορεί να συνεχίσει να συµβαίνει και τώρα, τουλάχιστον έως 30.11.25
Που είναι η παρανόηση και ο κίνδυνος επιβολής προστίµου: Τα ανωτέρω ισχύουν όταν, ο έµπορος έχει παρκάρει το φορτηγό στην άκρη του χωραφιού του αγρότη και το προϊόν µεταφέρεται από τη συλλεκτική µηχανή απευθείας στο φορτηγό του εµπόρου.
Εάν ο έµπορος έχει τα φορτηγά του σε έναν χώρο συγκέντρωσης κάπου στο κέντρο του χωριού, σε µία πλατεία, σε µία αλάνα κλπ., για τη µεταφορά από το χωράφι έως το χώρο συγκέντρωσης, ο παραγωγός υποχρεούται να εκδώσει ∆ελτίο Αποστολής, καταγράφοντας κατ’ εκτίµηση την ποσότητα που διακινείται.
Συµπερασµατικά:
- Για τη µεταφορά των προϊόντων µε φόρτωση στο χωράφι, µπορεί να εκδίδει ο έµπορος ∆ελτίο Αποστολής, όπως έκανε µέχρι τώρα και σίγουρα έως 30/11.
- Για τη µεταφορά των προϊόντων σε σηµείο συγκέντρωσης µακριά από το χωράφι, απαιτείται ∆.Α. µε αναγραφή των προϊόντων κατ’ εκτίµηση. Στην περίπτωση αυτή εκδίδει ο αγρότης χειρόγραφο ∆.Α.
- Στην 2η περίπτωση, εφόσον ο αγρότης είναι κανονικού καθεστώτος και έχει το 2022 τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, υποχρεούται να εκδίδει ψηφιακό δελτίο αποστολής και να διαβιβάζει τα δεδοµένα στα MyDATA.
Προσφάτως ελεγκτές έκαναν ντου στην Κεντρική Μακεδονία και άρχισαν να µοιράζουν 500άρικα πρόστιµα στους αγρότες. Θα πρέπει να γνωρίζουν όµως ότι ο αγρότης όταν παραδίδει την παραγωγή του, έχει στα χέρια του ζυγολόγια, µε βάση τα οποία εκδίδονται τα ∆.Α. και κατ’ επέκταση τα τιµολόγια. Επιπλέον, εφόσον έχουν στοιχεία για τη µαύρη διακίνηση, γιατί δεν πάνε απευθείας στους διακινητές αυτούς αλλά βάζουν στο σωρό και σε ταλαιπωρία όλο τον αγροτικό κόσµο;
∆ιευκολυνση ή ταλαιπωρία;
Η ψηφιακή έκδοση των δελτίων αποστολής θα έπρεπε -θεωρητικά- να αποτελεί µια σηµαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας και τον εκσυγχρονισµό των διαδικασιών στον εµπορικό τοµέα. Αποφάσισε η ΑΑ∆Ε την πλήρη εφαρµογή της παντού, και στον πρωτογενή τοµέα. Μέχρι στιγµής το µόνο που γνωρίζουµε είναι το κόστος για την εφαρµογή της ψηφιακή έκδοσης του ∆.Α. ∆εν µας έχουν αναλύσει, ποια θα είναι τα οφέλη και κυρίως,
µε βάση ποια στοιχεία έχουν κάνει σύγκριση.
Ρύθµιση ληξιπρόθεσµων οφειλών
Αναµένεται από τις 28/7 η έναρξη της πλατφόρµας για ένταξη φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών σε 72 δόσεις, σε περιοχές πληγείσες από Daniel. Η υλοποίηση της ρύθµισης µπορεί να γίνει έως 16/9. Θα έχει εφαρµογή στην πράξη ή θα µείνει στα χαρτιά;