Image default
Κόσμος

Τα εμβόλια Covid «έσωσαν πολύ λιγότερες ζωές από την αρχική εκτίμηση»


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ισχυρίστηκε ότι τα εμβόλια είχαν εμποδίσει τους θανάτους 14,4 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, μόνο το πρώτο έτος, με ορισμένες εκτιμήσεις να βάζουν το ποσό πιο κοντά στα 20 εκατομμύρια.

Ωστόσο, η νέα μοντελοποίηση από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τους Ιταλούς ερευνητές υποδηλώνει ότι ενώ τα εμβόλια έσωσαν ζωές, ο αληθινός αριθμός ήταν «ουσιαστικά πιο συντηρητικός», και πιο κοντά σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ομάδα εκτιμά ότι 9 από τους 10 θανάτους που προλήφθηκαν ήταν για άτομα στα 60 τους, με τους εμβολιασμούς να σώζουν μόλις 299 άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, και 1.808 άτομα ηλικίας 20 έως 30 παγκοσμίως.

Συνολικά 5.400 άτομα έπρεπε να εμβολιαστούν για να σωθεί μία ζωή, αλλά στους κάτω των 30 ετών, ο αριθμός αυτός αυξανόταν σε 100.000 εμβολιασμούς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές επέκριναν τις «επιθετικές υποχρεωτικές εντολές» και «το ζήλο για να εμβολιάσουν όλους με κάθε κόστος», προσθέτοντας ότι τα ευρήματα είχαν επιπτώσεις για το πώς χειριζόταν η μελλοντική ανάπτυξη του εμβολίου.

Ο Τζον Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Νομίζω ότι οι πρώτες εκτιμήσεις βασίστηκαν σε πολλές παραμέτρους που έχουν αξίες που είναι ασυμβίβαστες με την τρέχουσα κατανόησή μας.

«Κατ ‘αρχήν, η στόχευση των πληθυσμών που θα αποκτήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του οφέλους, αφήνοντας απέξω εκείνους με αμφισβητήσιμο φορτίο κινδύνου και κόστους-οφέλους έχει πολύ νόημα.

«Οι επιθετικές εντολές και ο ζήλος για τον εμβολιασμό όλων με κάθε κόστος ήταν πιθανώς μια κακή ιδέα».

«Υπερβολικά αισιόδοξα αποτελεσματικότητα του εμβολίου»

Πάνω από 13 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid έχουν χορηγηθεί από το 2021, αλλά υπήρξαν αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για ορισμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα για τους νέους, και ότι ο κίνδυνος δεν άξιζε το όφελος για έναν πληθυσμό με μικρό κίνδυνο από το Covid.

Περισσότεροι από 17,500 Βρετανοί έχουν υποβάλει αίτηση στο σύστημα πληρωμής βλάβης του εμβολίου της κυβέρνησης, πιστεύοντας ότι αυτοί ή οι αγαπημένοι τους τραυματίστηκαν από τα εμβόλια. Τον Ιούνιο, οι κατασκευαστές πρόσθεσαν προειδοποιήσεις για μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα στις πληροφορίες συνταγογράφησης των εμβολίων του Covid Messenger RNA (mRNA).

Για τη νέα μελέτη, οι εμπειρογνώμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα παγκόσμιου πληθυσμού παράλληλα με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα ποσοστά θνησιμότητας από τη μόλυνση για να εκτιμήσουν πόσοι άνθρωποι πέθαναν από μια λοίμωξη από Covid πριν ή μετά τις περιόδους εμβολιασμού.

Η ομάδα πιστεύει ότι η προηγούμενη μοντελοποίηση μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει υπερβολικά απαισιόδοξα ποσοστά θνησιμότητας λοίμωξης και υπερβολικά αισιόδοξα αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ δεν κατάφερε να εξετάσει πόσο γρήγορα η προστασία εξαφανίστηκε.

Οι προηγούμενες μελέτες μπορεί επίσης να έχουν υποτιμήσει πόσοι άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί εν αγνοία τους από τη στιγμή που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Επωφελούνται ως «ως επί το πλείστον περιορισμένα» οι ηλικιωμένοι

Ο Δρ Άντζελο Μαρία Πέτζουλο, ένας ερευνητής στην γενική και εφαρμοζόμενη υγιεινή στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιερής Καρδιάς στο Μιλάνο, δήλωσε: «Πριν από τη δική μας, αρκετές μελέτες προσπάθησαν να εκτιμήσουν τις ζωές που σώζονται από εμβόλια με διαφορετικά μοντέλα και σε διαφορετικές περιόδους ή τμήματα του κόσμου, αλλά αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη, διότι βασίζεται σε παγκόσμια δεδομένα. Καλύπτει επίσης την περίοδο Omicron.

«Υπολογίζει επίσης τον αριθμό των ετών ζωής που σώθηκαν και βασίζεται σε λιγότερες υποθέσεις σχετικά με την πανδημική τάση».

Η ομάδα υπολόγισε ότι εξοικονομήθηκαν περίπου 14,8 εκατομμύρια χρόνια ζωής, ένα έτος ζωής ανά 900 δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παρόλο που τα εμβόλια είχαν «ουσιαστικό όφελος» στην παγκόσμια θνησιμότητα, ήταν «κυρίως περιορισμένο» στους ηλικιωμένους.

Οι άνω των 70 ετών αποτελούσαν σχεδόν το 70% των διασωθέντων ζωών, ενώ οι ηλικίας 60 έως 70 αντιπροσώπευαν το 20%. Αντίθετα, οι κάτω των 20 ετών αποτελούσαν μόλις το 0,01% των ζωών που σώθηκαν και οι 20 έως 30 ήταν 0.07 τοις εκατό.

«Οι λόγοι για τις ανησυχίες επικυρώνονται»

Η καθηγήτρια Στεφανία Μπότσια, του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιερής Καρδιάς, πρόσθεσε: «Αυτές οι εκτιμήσεις είναι σημαντικά πιο συντηρητικές από τους προηγούμενους υπολογισμούς που επικεντρώνονται κυρίως στο πρώτο έτος εμβολιασμού, αλλά αποδεικνύουν σαφώς ένα σημαντικό συνολικό όφελος από το Covid-19 εμβολιασμός κατά την περίοδο 2020-2024.

«Τα περισσότερα από τα οφέλη, όσον αφορά τις ζωές και τα έτη ζωής που σώζονται, έχουν εξασφαλιστεί για ένα μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι συνήθως πιο εύθραυστος -οι ηλικιωμένοι».

Ο σερ Ντέιβιντ Ντέβις, ο πρώην γραμματέας του Brexit που αγωνίστηκε κατά των εντολών εμβολιασμών, είπε: «Ειλικρινά είναι μια καλή προειδοποιητική ιστορία ότι αν έχουμε μια άλλη πανδημία θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο κλινικοί σχετικά με τον λόγο κινδύνου-οφέλους.

«Γνωρίζαμε αρκετά γρήγορα ποιες ήταν οι πιο ευαίσθητες ομάδες και θα έπρεπε να έχουμε επικεντρωθεί πολύ αυστηρά σε αυτές, αντί να βάλουμε ανθρώπους που διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο σε κατάσταση κινδύνου.

«Το επίπεδο επιθετικότητας της προσπάθειας να αναγκάσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν και να “κλειδώνουν” όσους ανθρώπους έφεραν ανησυχίες, οι λόγοι για όλες αυτές τις ανησυχίες επικυρώθηκαν στην παρούσα έκθεση».

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο Jama Health Forum.

Με πληροφορίες από The Telegraph



ΠΗΓΗ

Related posts

Γάζα: Στρατιώτες του Ισραήλ κατέλαβαν τον έλεγχο του πλοίου Handala του «Στόλου της Ελευθερίας»

admin

Sheikha Moza: Η πιο κομψή και ισχυρή γυναίκα στον κόσμο

admin

Νέος «μυστηριώδης» θάνατος στη Ρωσία – Πέθανε ανώτατη δικαστής και συμφοιτήτρια του Πούτιν

admin

Αφήστε ένα σχόλιο