Image default
Υγεία

Ο αόρατος εφιάλτης των διακοπών “χτυπά” τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη


Αύξηση κατά 50% σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην παρουσία κοριών στη Γαλλία και ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, ενώ το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο και στη χώρα μας.

Οι κοριοί είναι οι ανεπιθύμητοι, αόρατοι ταξιδιώτες που συχνά ταξιδεύουν μαζί σας μέσα στις αποσκευές σας αν δεν είστε προσεκτικοί. Όσο κι αν σας ενθουσιάζει το airbnb, ή η φτηνότερη προσφορά ξενοδοχείου, δώστε προσοχή στο περιβάλλον, συμβουλεύουν οι ειδικοί γιατί το πρόβλημα καραδοκεί.

Οι κοριοί έχουν γίνει παγκόσμια απειλή.

Στη Γαλλία, μια χώρα με τεράστια τουριστική ροή, ο αριθμός των προσβολών από κοριούς αυξήθηκε κατά 50% τον Ιούνιο του 2025 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

«Η θερινή περίοδος επιβεβαιώνει τον αυξημένο κίνδυνο εντοπισμού κοριών, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είναι καλά προετοιμασμένες ή με υψηλή εναλλαγή πληθυσμού, όπως οι τουριστικές», επισημαίνει η μελέτη.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Στεφάν Μπρας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε γαλλικά ΜΜΕ:

«Βρισκόμαστε σε μια τουριστική χώρα, οι άνθρωποι θα έρχονται σε ενοικιαζόμενα καταλύματα και σε ξενοδοχεία. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να φέρετε αυτά τα παράσιτα πίσω μαζί σας. Να ελέγχετε πάντα τον τόπο διακοπών σας πριν αφήσετε τα πράγματά σας εκεί, και όταν επιστρέψετε σπίτι, να είστε πολύ προσεκτικοί πριν τακτοποιήσετε τις αποσκευές σας».

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Παρότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα συγκεντρωτικά δεδομένα για κοριούς, το πρόβλημα είναι έντονο από τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, εντοπίζεται αύξηση των περιστατικών προσβολής από κοριούς σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και σε τουριστικές περιοχές με έντονη κινητικότητα.

Εργαζόμενοι του κλάδου του τουρισμού μιλούν για «μικρές εστίες που εξαπλώνονται γρήγορα όταν δεν εντοπίζονται εγκαίρως».

Τι είναι οι κοριοί και γιατί είναι επικίνδυνοι

Οι κοριοί είναι αιμομυζητικά, σχεδόν άπτερα έντομα και ανήκουν στην οικογ. Cimicidae, τάξη Hemiptera.

Από τα 90 είδη κοριών μόνο 2 είναι παράσιτα του ανθρώπου. Το είδος Cimex. lectularious L. είναι κοσμοπολίτικο και απαντάται στην Ελλάδα και γενικά στα εύκρατα κλίματα ενώ το είδος C.hemipterus L. είναι ο κοριός των τροπικών περιοχών.

Το σώμα τους, μεγέθους 5-7mm, είναι ωοειδές και πεπλατυσμένο, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο πτέρωμα ή στο τοίχωμα των ξενιστών στους οποίους παρασιτούν ή να κρύβονται σε στενούς χώρους όπως οι ρωγμές των τοίχων και των ξύλινων επιφανειών.

Οι κοριοί είναι ύπουλοι.

Δε μεταφέρουν ασθένειες, αλλά προκαλούν έντονο κνησμό, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και ψυχολογική καταπόνηση λόγω της αίσθησης «μόνιμης απειλής». Δεν προτιμούν τους «βρώμικους» χώρους. Αντιθέτως, λατρεύουν τις βαλίτσες, τα στρώματα, τα ξύλινα έπιπλα και τα κουφώματα, ανεξαρτήτως καθαριότητας.

Χρήσιμος οδηγός επιβίωσης – Πώς να μη φέρετε κοριούς στο σπίτι σας από τις διακοπές

Πριν εγκατασταθείτε στο κατάλυμα:

  • Σηκώστε τα σεντόνια και ελέγξτε ραφές, στρώματα, κεφαλάρια για μικρές καφετιές κουκκίδες ή ζωντανά έντομα.
  • Μη βάζετε τη βαλίτσα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι, χρησιμοποιήστε απομονωμένη επιφάνεια ή ράφι.
  • Αποφύγετε συρτάρια και ντουλάπες για τα ρούχα σας, ειδικά αν παρατηρήσετε ύποπτα σημάδια.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής:

  • Κρατήστε τη βαλίτσα σας κλειστή όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.
  • Αν παρατηρήσετε τσιμπήματα σε γραμμική διάταξη, απευθυνθείτε αμέσως στη διαχείριση του καταλύματος.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας:

  • Ανοίξτε τις αποσκευές σε εξωτερικό χώρο ή στο μπάνιο, ποτέ στην κρεβατοκάμαρα.
  • Πλύνετε όλα τα ρούχα, καθαρά και βρώμικα, στους 60°C και στεγνώστε τα καλά.
  • Καθαρίστε καλά τις βαλίτσες και μπορείτε να τις αφήσετε για λίγες μέρες εκτεθειμένες στον ήλιο ή σε κρύο περιβάλλον (οι κοριοί πεθαίνουν σε υψηλές/χαμηλές θερμοκρασίες).

Ο μόνος που πρέπει να φέρετε πίσω από τις διακοπές, είναι ο εαυτός σας. Η πρόληψη είναι υπόθεση του καθενός από εμάς.



ΠΗΓΗ

Related posts

Ο καρκίνος του μαστού γίνεται λιγότερο θανατηφόρος για τις νεότερες σε ηλικία γυναίκες, διαπιστώνει μελέτη

admin

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για έναν μικρό υπνάκο μέσα στην ημέρα

admin

Τι πρέπει να ξέρουμε για την επικίνδυνη φλεγμονή- Τι συμπτώματα προκαλεί

admin

Αφήστε ένα σχόλιο