Χαμηλότερα ο πήχης για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα σενάρια πέφτουν βροχή… Τα σκάνδαλα με ποινική διάσταση που βαρύνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με την αισχροκέρδεια και τη δημοσκοπική πτώση των ποσοστών επιβάλλουν την ύπαρξη κοινωνικού προσωπείου. Από την άλλη, η πτωτική πορεία του τουρισμού, η καταστροφή της παραγωγικής μηχανής μαζί με την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος εξαιτίας της άρνησης να γίνουν επενδύσεις σε πυροσβεστικά μέσα και προσωπικό έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική οικονομία. Μπροστά ωστόσο υπάρχουν η ΔΕΘ και η ομιλία του πρωθυπουργού στις 6 Σεπτεμβρίου. Ηδη από τα πανηγυρτζίδικα ρεπορτάζ των συστημικών ΜΜΕ που μιλούσαν για μέτρα ύψους πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουμε πέσει στο 1,5 δισ.!
Ποιον να ικανοποιήσεις; Την κοινωνία, την οποία από το 2019 ποδοπατάς συνειδητά ώστε για άλλη, μία φορά να υφαρπάξεις την ψήφο ή τις αγορές και τις Βρυξέλλες που ζητούν επιτακτικά το «λίπος» της κοινωνίας μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο αν θα βρει «μέτρο» υφαρπαγής της ψήφου των πολιτών, όπως ζητούν πολλοί βουλευτές που δεν βλέπουν μέλλον στο ελληνικό κοινοβούλιο λόγω της καταβαράθρωσης των εκλογικών ποσοστών, ή αν θα ακούσει τον «μπάτλερ» των μεγάλων συμφερόντων Κωστή Χατζηδάκη, που δεν βλέπει άλλη οδό πέρα από τη λιτότητα και τη φορομπηχτική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι η μη ελεγχόμενη αισχροκέρδεια που έχουν επιβάλει τα καρτέλ φέρνει μέσω έμμεσων φόρων χρήμα στα κρατικά ταμεία και αφαιμάσσει την κοινωνία, ενώ «σκοτώνει» τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Καταλύτης
Η 13η σύνταξη είναι ο καταλύτης που εντός του Μαξίμου θεωρούν ότι θα πυροδοτήσει μια επικοινωνιακή έκρηξη υπέρ της κυβέρνησης. Το ζήτημα έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Τα μεγέθη δεν είναι μεγάλα και οι «θιασώτες» του μέτρου θεωρούν ότι μπορεί να αντέξει η οικονομία το μόνιμο μέτρο που θα τη «ζημιώσει» κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο. Μάλιστα επιμένουν ότι ακριβώς επειδή το σύνολο του ποσού θα επιστρέψει στην αγορά (η συντριπτική πλειονότητα των συντάξιμων μισθών κατευθύνεται στη άμεση κατανάλωση) θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τζίρο των επιχειρήσεων που κατακρημνίζεται, αφού από τη μία διογκώνεται το κόστος λειτουργίας λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια και από την άλλη μειώνεται η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών λόγω της φορομπηχτικής πολιτικής και της αισχροκέρδειας.
Ομως, πέραν της λιτότητας που επιβάλλει ο Κ. Χατζηδάκης ώστε να ικανοποιηθούν οι αγορές, υπάρχει και επικοινωνιακή παγίδα. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τον Μάιο του 2019 είχε θεσμοθετήσει τη μόνιμη χορήγηση της 13ης σύνταξης, μέτρο που ανακάλεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μόλις ανέβηκε στην εξουσία. Παρότι υπάρχουν ισχνές ελπίδες υλοποίησης, το μέτρο παραμένει στο τραπέζι και θα κλειδώσει θετικά ή αρνητικά μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Συνεχίζει την αφαίμαξη
Εκείνο που δεν πρόκειται να αλλάξει και ήδη έχει απορριφθεί είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Είναι ο τρόπος μέσω του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του πανηγυρίζουν για την ονομαστική αύξηση μισθών, μέρος της οποίας γυρίζει πίσω μέσω της άμεσης φορολόγησης. Ουσιαστικά, αυτό είναι που μαζί με την αισχροκέρδεια φέρνει την έμμεση φορολόγηση των νοικοκυριών. Ετσι, ενώ αυξάνονται οι μισθοί, μειώνεται η αγοραστική δύναμη και οσονούπω, σύμφωνα με τις μετρήσεις ΟΟΣΑ και Eurostat, θα είμαστε η φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα καθώς ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι για τον Κυρ. Μητσοτάκη αξία έχει η επικοινωνία και όχι η ουσία, τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν χωρίς όμως να έχουν κλειδώσει οι συντελεστές και οι ειδικότερες προϋποθέσεις είναι:
Νέα φορομπόνους για οικογένειες με παιδιά.
Προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή για το τμήμα του εισοδήματος από τις 10.001 ευρώ μέχρι και τις 20.000 ευρώ.
Αύξηση του βασικού αφορολόγητου ορίου για άγαμους φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
Μείωση της φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια.