Image default
Κόσμος

«Αν ο Μακρόν επιμένει για Ευρωπαίους στρατιώτες στην Ουκρανία, να φορέσει κράνος, να πάρει τουφέκι και να πάει»


Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις της Ιταλίας με την Γαλλία προκαλούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο Ουκρανικό και οι δεικτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, που πρότεινε στον Μακρόν αν θέλει να στείλει στρατεύματα στην Ρωσία να …πάρει το κράνος και το όπλο του και να πάει ο ίδιος.

Η γαλλική διπλωματία κάλεσε χθες Παρασκευή την πρέσβειρα της Ιταλίας στη Γαλλία, την Εμανουέλα Ντ’ Αλεσάντρο, «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις» του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά την ενδεχόμενη αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του.

«Στην πρέσβειρα τονίστηκε ότι οι δηλώσεις αυτές αντίκεινται στο κλίμα εμπιστοσύνης και στην ιστορική σχέση των δύο χωρών μας, καθώς επίσης και στις πρόσφατες διμερείς εξελίξεις», τη «σθεναρή σύγκλιση των δύο χωρών, ιδίως όσον αφορά την ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία», διευκρίνισε η πηγή στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού France Inter.

Η δήλωση Σαλβίνι που ξεσήκωσε τις αντιδράσεις

Ερωτηθείς ενώ βρισκόταν στο Μιλάνο για το ενδεχόμενο ανάπτυξης Ιταλών στρατιωτικών στην Ουκρανία, αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες, κάτι που σχεδιάζουν να κάνουν η Γαλλία και η Βρετανία, ο Ματέο Σαλβίνι απάντησε πως αφού το θέλει τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν, «μπορεί να πάει αυτός», βάζοντας κράνος και παίρνοντας τουφέκι.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα, σύμμαχος της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, είχε ήδη χαρακτηρίσει «παλαβό» τον Γάλλο πρόεδρο τον Μάρτιο, κατηγορώντας τον πως ωθεί την Ευρώπη να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Η Γαλλία και η Βρετανία, ως μέλη της «συμμαχίας προθύμων» χωρών, έχουν πρόθεση να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, εν είδει εγγύησης ασφαλείας, για να αποτραπεί επανέναρξη των εχθροπραξιών αν συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζα Μελόνι όμως απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγή: Le Figaro





ΠΗΓΗ

Related posts

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

admin

Ο Τραμπ διακόπτει τις ιατρικές θεωρήσεις visa από τη Γάζα

admin

Γαλλία: Τουλάχιστον 4 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε ξενώνα με ΑΜΕΑ

admin

Αφήστε ένα σχόλιο