Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε ότι ειδικά τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του βακτηρίου E. coli επηρεάζονται από τις ενώσεις του καφέ.
Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιδράσεις από ορισμένα αντιβιοτικά φάρμακα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη ανέλυσε την αντίδραση του βακτηρίου E. coli στην καφεΐνη και συγκεκριμένα εξέτασε 94 διαφορετικές χημικές ουσίες και τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν το E. coli, δηλαδή τα συστήματα που ελέγχουν τι εισέρχεται και εξέρχεται από τα βακτηριακά κύτταρα.
Περίπου το ένα τρίτο των ουσιών που εξετάστηκαν έδειξε ότι παρεμβαίνουν στη γονιδιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διαχείριση της κυκλοφορίας μέσα και έξω από το κύτταρο. Αλλά η καφεΐνη ήταν αυτή που ξεχώρισε.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη οδήγησε στην απορρόφηση από το E. coli χαμηλότερου επιπέδου ορισμένων αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένης της σιπροφλοξασίνης.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αρκετές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν διακριτικά αλλά συστηματικά τη γονιδιακή ρύθμιση στα βακτήρια», λέει ο μικροβιολόγος Κρίστοφ Μπίνσφελντ, από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ στη Γερμανία.
Δείτε επίσης: Λάθος οι μισές ιατρικές συνταγές για αντιβιοτικά: Ευρήματα σοκ από νέα μελέτη
Η ανάλυση έδειξε ότι μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται Rob, έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως στον έλεγχο του τι εισέρχεται και εξέρχεται από τα βακτηριακά κύτταρα. Συμμετείχε σε περίπου το ένα τρίτο όλων των αλλαγών που εντόπισαν οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκλήθηκαν από την εισαγωγή καφεΐνης.
«Η καφεΐνη πυροδοτεί μια σειρά από γεγονότα που ξεκινούν από τον γονιδιακό ρυθμιστή Rob και κορυφώνονται με την αλλαγή αρκετών πρωτεϊνών μεταφοράς στο E. coli – η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη αντιβιοτικών όπως η σιπροφλοξασίνη», λέει η βιολόγος μηχανικός Ana Rita Brochado, από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα βασίζεται σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο. Δεν είναι απολύτως σαφές πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε πραγματικούς ανθρώπους ή πόσο καφέ θα έπρεπε να πιείτε για να κάνετε αισθητή διαφορά στην απόκριση στα αντιβιοτικά, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να εξετάσει η μελλοντική έρευνα.
Φωτογραφία iStock