Image default
Οικονομία

Τα 4 σημεία “κλειδιά” στα μέτρα για τους πολύτεκνους – Το νέο φορολογικό τοπίο



Οι πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό τοπίο εισάγουν τέσσερα κύρια νέα μέτρα που ευνοούν τις πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα, φέρνοντας ικανοποίηση στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

Βασικές φορολογικές αλλαγές

  1. Διεύρυνση των δικαιούχων: Οι νέοι, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές δεν ισχύουν μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά επεκτείνονται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

  2. Διατήρηση της μείωσης φόρου: Η υφιστάμενη μείωση φόρου δεν καταργείται, αλλά θα εφαρμόζεται επιπλέον των νέων μειωμένων συντελεστών, αυξάνοντας το συνολικό όφελος.

  3. Μηδενικό τεκμαρτό εισόδημα: Το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα μηδενίζεται πλήρως για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

  4. Φορολογία προστατευόμενων τέκνων: Τα προστατευόμενα τέκνα θα φορολογούνται με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, και όχι το τεκμαρτό.

Επιπλέον μέτρα και οφέλη

  • Νέο αφορολόγητο όριο: Το νέο αφορολόγητο όριο για τους πολύτεκνους διαμορφώνεται στις 27.100 ευρώ για το 2026 (από 13.000 ευρώ το 2025), ανεξαρτήτως ηλικίας.

  • Μειώσεις συντελεστών: Ισχύουν οι νέοι μειωμένοι συντελεστές φορολογίας (18% για 20.000-30.000€, 34% για 30.000-40.000€, κλπ.).

  • Παραδείγματα ωφελειών:

    • Μια τετραμελής οικογένεια με μηνιαίο καθαρό μισθό 1.800€ θα έχει μείωση φόρου 4.100€ ετησίως.

    • Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 20.000€ και τέσσερα παιδιά θα έχει πλέον μηδενικό φόρο (από 3.100€).

  • Λοιπά μέτρα: Οι πολύτεκνοι που ζουν σε μικρούς οικισμούς θα επωφεληθούν επίσης από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% το 2026 και την πλήρη κατάργησή του το 2027. Επιπλέον, ωφελούνται από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων και του ΦΠΑ σε ακριτικά νησιά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η νέα πολιτική στοχεύει να καταστήσει τη φορολογία της Ελλάδας πιο φιλική προς την οικογένεια, ενισχύοντας οικονομικά τις οικογένειες με παιδιά.





ΠΗΓΗ

Related posts

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Απουσιάζουν μέτρα για την ακρίβεια και την τόνωσης της επιχειρηματικότητας

admin

«Σπίτι μου» και χαμηλοί μισθοί έθρεψαν τη στεγαστική κρίση

admin

Απογοήτευση για τους καταναλωτές – Οι μισοί έμποροι δεν μειώνουν τις τιμές στις εκπτώσεις

admin

Αφήστε ένα σχόλιο