Τα ευρήματα από την μελέτη του DNA και του τρόπου ζωής της. Ποια ήταν η αληθινή ηλικία του οργανισμού της.
Τρία γιαούρτια την ημέρα μπορεί να είναι το κλειδί για να ζήσουμε πολλές δεκαετίες γεμάτες υγεία, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία.
Οι επιστήμονες μελέτησαν το γενετικό υλικό (DNA) και την φυσιολογία της Maria Branyas Morera, που υπήρξε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο έως τον θάνατό της πέρυσι σε ηλικία 117 ετών. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cell Reports Medicine.
Όπως διαπίστωσαν, η καθημερινή διατροφή της συμπεριλάμβανε προβιοτικά γιαούρτια, τα οποία εκτιμούν ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην υγιή γήρανσή της.
Η ηλικιωμένη γυναίκα απέδιδε την μακροζωία της στην τύχη και τα καλά γονίδιά της. Οι επιστήμονες, που είχαν αρχίσει να την μελετούν πριν από τον θάνατό της, ανακάλυψαν ότι και αυτό αληθεύει. Ωστόσο τα τρία γιαούρτια την ημέρα πιστεύουν ότι ήταν σημαντικά.
Όπως εξηγούν, προτιμούσε ένα τοπικό γιαούρτι της Καταλονίας που περιέχει υψηλά επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων, όπως ο γαλακτοβάκιλλος delbrueckii bulgaricus. Τα βακτήρια αυτά καταπολεμούν τη φλεγμονή.
23 χρόνια νεότερος ο οργανισμός της
Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε είχαν δείξει ότι η βιολογική ηλικία της ήταν 23 χρόνια μικρότερη από την χρονολογική. Με άλλα λόγια, το σώμα ήταν κατά 23 χρόνια νεότερο απ’ ό,τι έδειχνε η ταυτότητά της. Επιπλέον, έφερε πολλά νευροπροστατευτικά και καρδιοπροστατευτικά γονίδια.
Εκτός από γιαούρτια, η Maria Branyas Morera έτρωγε καθημερινά πολλές φυτικές ίνες. Κάθε πρωί, λ.χ., έπινε ένα ρόφημα που περιείχε οκτώ διαφορετικά δημητριακά, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Eloy Santos, διδακτορικός φοιτητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Λευχαιμίας Josep Carreras στη Βαρκελώνη.
Οι φυτικές ίνες ασκούν πρεβιοτική δράση, δηλαδή ευνοούν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν στο παχύ έντερο, εξήγησε.
«Η κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής που ακολουθούσε, πιθανώς συνέβαλλε στην μεγάλη κυριαρχία του βακτηρίου Bifidobacterium στο έντερό της», πρόσθεσε. «Το βακτήριο αυτό είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο για την υγεία. Εικάζουμε ότι η έντονη παρουσία του συνέβαλλε στο να έχει υγιές μεταβόλωμα».
Το μεταβόλωμα είναι το σύνολο των μεταβολιτών σε έναν οργανισμό. Οι μεταβολίτες είναι τα ενδιάμεσα ή τελικά προϊόντα του μεταβολισμού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ιδιαίτερο μεταβόλωμα που είχε, μείωσε δραματικά την βιολογική ηλικία της γυναίκας.
Έζησε δύο παγκοσμίους πολέμους και δύο πανδημίες
Η Maria Branyas Morera είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, αλλά οι γονείς της μετακόμισαν στην Ισπανία όταν ήταν 7 ετών. Έζησε εκεί έως τον θάνατό της, το 2024. Στο μεσοδιάστημα έζησε δύο παγκοσμίους πολέμους, τον Ισπανικό εμφύλιο, την πανδημία της Ισπανικής γρίπης και την πανδημία της COVID-19.
Το 2020 κόλλησε και η ίδια COVID, αλλά παρά τα 113 της χρόνια εκείνη την εποχή, παρέμεινε ασυμπτωματική!
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια, τις πρωτεΐνες, τους μεταβολίτες και το μικροβίωμα του εντέρου της. Αναζητούσαν στοιχεία που να αιτιολογούσαν την ξεχωριστή μακροζωία της. Αναζητούσαν επίσης ενδείξεις για το πώς είναι δυνατόν να έφτασε στα 117 της χρόνια με μοναδικά χρόνια προβλήματα τους πόνους στις αρθρώσεις και την βαρηκοΐα.
Τι έδειξε το διατροφικό ημερολόγιό της
Όπως διαπίστωσαν, τα τρία προβιοτικά γιαούρτια την ημέρα ήταν ένα από τα βασικά «συστατικά» της μακροζωίας της. Ήταν κατά κανόνα σκέτα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Επιπλέον, είχε γονίδια ευνοϊκά για την αξιοποίηση των βακτηρίων που περιείχαν τα γιαούρτια, δεδομένου ότι δεν τα συγκρατεί ο οργανισμός όλων των ανθρώπων.
Η κατανάλωση των γιαουρτιών ήταν συνεχής επί τουλάχιστον 10 χρόνια. Κατανάλωνε από ένα σε κάθε ένα από τρία κύρια γεύματα την ημέρας. Επιπλέον, παρέμενε κοντά με την οικογένειά της, ακόμα κι όταν πήγε στο γηροκομείο.
Όταν εξ άλλου της ζήτησαν οι επιστήμονες να κρατήσει διατροφικό ημερολόγιο για 3 εβδομάδες, ανακάλυψαν ότι ακολουθούσε πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής.
Δεν της άρεσαν τα λιπαρά φαγητά, ούτε τα πολλά γλυκά. Δεν έπινε επίσης καθόλου αλκοόλ. Έτρωγε κυρίως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρι, ελαιόλαδο και λίγα πουλερικά και αυγά. Τέλος, η διατροφή της περιείχε λιγοστά επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας.
Φωτογραφία αρχείου: iStock