«Η αίτηση για την καταχώριση του «Ντόνερ» ως ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ειδικά Προϊόντα) αποσύρθηκε από τον αιτούντα στις 23 Σεπτεμβρίου 2025», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Euractiv. Η απόσυρση σταματά αυτόματα τη διαδικασία έγκρισης.
Nα σημειωθεί ότι η ετικέτα ΕΠΙΠ προστατεύει τις συνταγές και τις μεθόδους παραγωγής. Η Τουρκία υπέβαλε την αίτησή της το 2022, ορίζοντας αυστηρούς κανόνες παρασκευής – από το πάχος των φετών κρέατος έως το μήκος του μαριναρίσματος – για να διασφαλίσει την αυθεντικότητα του ντόνερ.
Η Τουρκία υποχώρησε από μια προσπάθεια να αναγκάσει τα καταστήματα με κεμπάπ σε όλη τη Γερμανία και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσουν τους αυστηρούς κανόνες της σχετικά με τον τρόπο παρασκευής ενός ντόνερ κεμπάπ. Ελπίζοντας να δώσει στο κεμπάπ το ίδιο προστατευόμενο καθεστώς της ΕΕ με τα αγαπημένα προϊόντα της γαστρονομικής κληρονομιάς, όπως η ναπολιτάνικη πίτσα και το ισπανικό ζαμπόν σεράνο, η Άγκυρα ενήργησε για να εξασφαλίσει την ετικέτα “ΕΠΙΠ”. Η κίνηση αυτή προκάλεσε δυσπιστία στη Γερμανία – που συχνά θεωρείται η πατρίδα του σύγχρονου κεμπάπ – με το γερμανικό υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας να λέει πέρυσι στο BBC ότι έβλεπε την τουρκική υποψηφιότητα για την “παραδοσιακή” ταξινόμηση “με κάποια έκπληξη”.
Η βιομηχανία κεμπάπ της Γερμανίας παρακολουθούσε με αγωνία καθώς οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ασχολούνταν με το λεπτό ζήτημα του ποια είναι και ποια δεν είναι αποδεκτά συστατικά σε ένα ντόνερ, αλλά αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Ντόνερ της Τουρκίας (Udofed), αντιμετωπίζοντας μεγάλο αριθμό αντιρρήσεων, απέσυρε την αίτησή της για την ειδική ονομασία.