Image default
Οικονομία

Ασφαλισμένοι και όρια ηλικίας: Ποιοι «γλιτώνουν» και ποιοι επηρεάζονται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό



Οι τελευταίες μεταβολές στο ασφαλιστικό καθεστώς επανακαθορίζουν ποιοι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτηθούν με τα παλαιά όρια ηλικίας και ποιοι θα χρειαστεί να παραμείνουν στην εργασία για περισσότερα χρόνια. Το νέο πλαίσιο, που εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος, επιχειρεί να εξισορροπήσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην προσαρμογή του συστήματος στις δημογραφικές και οικονομικές συνθήκες, χωρίς να πλήττονται όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Έτσι, οι ασφαλισμένοι που δεν είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις έως το τέλος του 2021, βλέπουν πλέον σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας. Από το 2022 και έπειτα, η πλήρης σύνταξη χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ή, εναλλακτικά, στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι όσοι προγραμμάτιζαν πρόωρη αποχώρηση με μειωμένα όρια, καλούνται να αναπροσαρμόσουν τα σχέδιά τους και να παραμείνουν στην εργασία για μεγαλύτερο διάστημα. Οι αλλαγές αγγίζουν τόσο τους μισθωτούς, όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν είχαν θεμελιώσει το δικαίωμά τους ως το 2021.

Αντίθετα, όσοι είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, παραμένουν αλώβητοι. Για αυτούς δεν αλλάζει τίποτα – τα παλαιά όρια ηλικίας ισχύουν πλήρως, καθώς το δικαίωμα θεωρείται θεμελιωμένο. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει εργαζομένους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που είτε είχαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης είτε είχαν φτάσει τα ηλικιακά όρια έως την καθορισμένη ημερομηνία.

Επιπλέον, εξαιρούνται από τις νέες ρυθμίσεις:

  • Οι γονείς ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα με βάση τα παλαιά καθεστώτα.
  • Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπου εξακολουθούν να ισχύουν οι ευνοϊκότερες διατάξεις.





ΠΗΓΗ

Related posts

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιες πληρωμές θα γίνουν έως τις 19 Σεπτεμβρίου

admin

Eurobank: Επενδύσεις και τουρισμός στηρίζουν την ανάπτυξη – Προβληματίζουν οι εξαγωγές

admin

ΗΠΑ: Υποτονική ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο