Image default
Υγεία

Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο χρησιμοποιούν το φαγητό για να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με μελέτη


Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με χρόνιο πόνο — πόνο που διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Περίπου 2 στους 3 ανθρώπους με χρόνιο πόνο στρέφονται τακτικά στη σοκολάτα, στο παγωτό, στα αλμυρά σνακ ή σε άλλα φαγητά που τους παρέχουν ανακούφιση για να τον αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η τάση των ανθρώπων με χρόνιο πόνο να στρέφονται στο φαγητό για ανακούφιση από αυτόν αυξάνει τις πιθανότητες να πάρουν βάρος, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων υγείας, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Οι άνθρωποι που ζουν με πόνο κάθε μέρα πρέπει να βρουν τρόπους αντιμετώπισης», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Toby Newton-John από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας. «Σκεφτόμαστε τη φαρμακευτική αγωγή, τη φυσικοθεραπεία ή τα θερμαντικά επιθέματα ως στρατηγικές διαχείρισης πόνου, αλλά συνήθως δεν σκεφτόμαστε το φαγητό με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε

Ο Newton-John πρόσθεσε ότι δύο στους τρεις που συμμετείχαν στη μελέτη «δήλωσαν ότι στρέφονταν στο φαγητό τουλάχιστον μία φορά το δεκαπενθήμερο όταν ο πόνος οξύνεται».

Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζει με χρόνιο πόνο — πόνο που διαρκεί τρεις μήνες ή περισσότερο, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις τους.

Τι έδειξε η μελέτη για τον χρόνιο πόνο και το φαγητό

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα 141 ενήλικες με χρόνιο πόνο σχετικά με τη διατροφή και τις επιλογές τροφίμων τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι λιγότεροι από 1 στους 5 ασθενείς (18%) δεν καταφεύγουν ποτέ στην παρηγορητική διατροφή για να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο τους.

Περισσότεροι από 70% ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο αντιμετώπισης του πόνου τουλάχιστον μία φορά το μήνα και 64% τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Οι κύριοι λόγοι για τη στροφή στην παρηγορητική διατροφή περιλάμβαναν:

  • Για να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία (52%)
  • Για να προσφέρουν μια απόσπαση της προσοχής (50%)
  • Για να μειώσουν τα συναισθήματα (39%)

«Αυτό ήταν το κάπως απροσδόκητο εύρημα», ανέφερε η ερευνήτρια Amy Burton, λέκτορας κλινικής ψυχολογίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.

«Η παρηγορητική διατροφή δεν είχε μόνο σκοπό την απόσπαση της προσοχής ή την άμβλυνση των αρνητικών συναισθημάτων, αν και αυτά ήταν επίσης σημαντικά», δήλωσε η Burton. «Για πολλούς, η κατανάλωση παρηγορητικών τροφών παρείχε μια ωραία εμπειρία στην ημέρα τους και κάτι για να περιμένουν με ανυπομονησία. Αν ζείτε με πόνο συνέχεια, αυτή η στιγμή ευχαρίστησης γίνεται ένα αρκετά ισχυρό κίνητρο».

Μπορεί επίσης να υπάρχει μια βιολογική εξήγηση για το comfort feeding, αν και η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να το εξετάσει αυτό, είπε η Burton.

«Έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορούν να έχουν μια ήπια αναλγητική δράση», είπε. «Ακόμα και σε μελέτες σε ζώα, οι αρουραίοι που πονούν αναζητούν ζάχαρη. Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο ψυχολογικό. Είναι πιθανό να υπάρχει και μια πραγματική αναλγητική ιδιότητα σε αυτές τις τροφές».

Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση έχει ένα κόστος. Σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη πληρούσαν τα κριτήρια για παχυσαρκία.

Το χειρότερο είναι ότι η ανακούφιση που προέρχεται από την τροφή μπορεί να γίνει μέρος ενός φαύλου κύκλου στον οποίο επιδεινώνεται ο χρόνιος πόνος, προειδοποίησε ο Newton-John.

«Βραχυπρόθεσμα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και ενισχύουν την ανοχή στον πόνο», είπε.

«Μακροπρόθεσμα, μπορούν να τροφοδοτήσουν την αύξηση βάρους και τη φλεγμονή, η οποία αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις και επιδεινώνει τον πόνο. Και αυτό μπορεί να παγιδεύσει τους ανθρώπους σε μια σπείρα που είναι πολύ δύσκολο να σπάσει», πρόσθεσε ο Newton-John.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διατροφικές συμβουλές θα πρέπει να ενσωματώνονται στα προγράμματα διαχείρισης πόνου, για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να αποφεύγουν τη χρήση του φαγητού που τους κάνει να νιώθουν άνετα ως μέσο αντιμετώπισης του πόνου, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Συνήθως διδάσκουμε δεξιότητες όπως χαλάρωση, ασκήσεις stretching ή πώς να ρυθμίζουμε τις δραστηριότητες, αλλά σπάνια μιλάμε για το φαγητό σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Newton-John. «Αυτή η εργασία δείχνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν εάν χρησιμοποιούν το φαγητό ως εργαλείο διαχείρισης πόνου και να τους προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις».

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που ζουν με χρόνιο πόνο δεν έχουν λόγο να ντρέπονται για το φαγητό, είπε.

«Η διαχείριση του καθημερινού πόνου είναι απίστευτα δύσκολη και η φαρμακευτική αγωγή συχνά φτάνει μόνο μέχρι ένα σημείο. Είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι αναζητούν κάτι που τους κάνει να νιώθουν καλά», δήλωσε ο Newton-John. «Αλλά η επίγνωση είναι το κλειδί, τόσο για τους κλινικούς γιατρούς όσο και για τους ασθενείς, για να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Psychology in Medical Settings.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνοια: Ποτέ δεν είναι αργά να κόψετε το κάπνισμα, για να μειώσετε την γνωστική έκπτωση

Μαγνήσιο: Οι 10 διαφορετικοί τύποι συμπληρωμάτων και ποιο πρέπει να διαλέξετε



ΠΗΓΗ

Related posts

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τις πυρκαγιές

admin

19 διαγνώσεις στην Ελλάδα κάθε μέρα, αλλά οι μύθοι καλά κρατούν

admin

Φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της

admin

Αφήστε ένα σχόλιο