Τι έδειξε μελέτη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές από 17 χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν άπνοια στη διάρκεια του ύπνου αυξάνεται σημαντικά σε περιόδους καύσωνα, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Μάλιστα στην ακραία γεύση αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσει κάποιος μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας άπνοια, προσθέτουν.
Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά διότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι καύσωνες γίνονται ολοένα συχνότεροι και πιο παρατεταμένοι, λένε οι ερευνητές.
Η αποφρακτική υπνική άπνοια, όπως αποκαλείται επιστημονικά η διαταραχή, χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Οι πάσχοντες συχνά εκδηλώνουν δυνατό ροχαλητό που διακόπτεται αιφνιδίως. Ύστερα από λίγο μισοξυπνούν, πασχίζοντας να πάρουν ανάσα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι άνευ συνεπειών. Ο οργανισμός οξυγονώνεται ελλιπώς με κάθε διακοπή της αναπνοής και δεν αναπαύεται επαρκώς. Έτσι οι πάσχοντες την επόμενη ημέρα νιώθουν υπνηλία. Μακροπρόθεσμα, εξ άλλου, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ενδεικτικά:
- Υπέρταση
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Καρδιοπάθεια
- Κολπική μαρμαρυγή (είναι σοβαρή μορφή καρδιακής αρρυθμίας)
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
- Χρόνια νεφρική νόσο
- Άνοια
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal. Όπως γράφουν οι ερευνητές, μελέτησαν 67.558 εθελοντές από 17 ευρωπαϊκές χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν η Ελλάδα. Όλοι τους χρησιμοποίησαν ειδικές συσκευές παρακολούθησης ύπνου και συμφώνησαν να μοιραστούν ανώνυμα τις καταγραφές τους.
Οι συσκευές κατέγραψαν τις συνήθειες ύπνου τους, το ροχαλητό και την άπνοια. Κατέγραφαν επίσης τον καρδιακό παλμό τους. Το 79% των συμμετεχόντων ήσαν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 52 έτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία του ύπνου των ανθρώπων αυτών τα καλοκαίρια από το 2020 έως και το 2024. Ύστερα σύγκριναν τον τόπο κατοικίας κάθε εθελοντή με τις εκάστοτε μετεωρολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία) τη νύχτα.
Τα ευρήματα
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως σημειώνονταν κατά μέσον όρο δύο ή τρία κύματα καύσωνα ανά έτος. Κάθε ένα από αυτά διαρκούσε περίπου 4-5 ημέρες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος να αναπτύξει ένα άτομο μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας άπνοια αυξανόταν κατά 13% στην κορύφωση κάθε κύματος καύσωνα.
Επιπλέον, με κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό Κελσίου στη νυκτερινή θερμοκρασία λόγω καύσωνα, αυξανόταν κατά 1,1% ο αριθμός των ανθρώπων με άπνοια.
Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος όταν η υψηλή νυκτερινή θερμοκρασία συνοδευόταν από υψηλή υγρασία.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι στη διάρκεια του καύσωνα «η άπνοια γίνεται πιο συχνή και πιο σοβαρή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lucía Pinilla, από το Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Πανεπιστημίου Flinders, στην Αδελαΐδα.
Επομένως, «η αποφρακτική υπνική άπνοια πρέπει να προστεθεί στις χρόνιες παθήσεις που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.
Φωτογραφία: istock

