Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανακοίνωσε στο ΣΚΑΪ ότι η προκήρυξη για 290 νέες προσλήψεις οδηγών λεωφορείων από αύριο το μεσημέρι θα είναι έτοιμη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν την αίτηση τους.
Ο κ. Κυρανάκης ξεκίνησε λέγοντας: «Θα πάμε σε αυξήσεις στους μισθούς των οδηγών λεωφορείων και καλούμε τον κόσμο που έχει επαγγελματικό δίπλωμα και θέλει να γίνει οδηγός λεωφορείων, να ξέρει ότι θα έχει αυξημένο μισθό, όπως και οι υπάρχοντες οδηγοί. Θα βελτιωθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας την οποία έχουμε με τους οδηγούς και οι συνθήκες πλέον με τα καινούρια λεωφορεία».
Για τα νέα λεωφορεία είπε: «έχουν λιγότερες βλάβες και στο σύνολό τους έχουν κλιματισμό. Υπενθυμίζω πως αυτό θα είναι το πρώτο καλοκαίρι που το σύνολο του στόλου που θα κυκλοφορεί στην Αθήνα θα έχει ενεργό λειτουργικό air condition. Ήταν δέσμευσή μου και θα την πραγματοποιήσουμε».
Τόνισε πως «300 νέοι οδηγοί στο τιμόνι σημαίνει 30% μείωση χρόνου αποστάσεων στις βασικές γραμμές. Είπε και ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί πως το βάρος θα το ρίξουμε στις βασικές γραμμές, εκεί δηλαδή που έχουμε τον μεγάλο όγκο επιβατών, τις γραμμές που διασχίζουν όλη την Αθήνα. Το 550, το 608, το Α8, το 040 το Α7. Αυτές είναι οι βασικές γραμμές που θα δει ο κόσμος το 2026 πολύ καλύτερη συχνότητα».
Για τις κάμερες επιτήρησης λεωφορειολωρίδας, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε πως «θα βελτιωθεί και ο χρόνος για να φτάσεις στον προορισμό σου. Οι κάμερες της Αττικής Οδού γράφουν και έχουν πάει ήδη οι πρώτες κλήσεις μέσω gov.gr. Είναι μια μεγάλη αλλαγή. Θα βγει σε λίγες μέρες η ΚΥΑ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα επιτρέπει πλέον ηλεκτρονικές κλήσεις και στη λεωφορειολωρίδα. Ο αλγόριθμος έχει εκπαιδευτεί, λειτουργεί καλά και είναι στον αέρα ο διαγωνισμός για τις 600 κάμερες».
«Στοίχημά μας είναι να βελτιώσουμε την εμπειρία του επιβάτη», επισήμανε και συνέχισε λέγοντας πως με κάμερες θα επιτηρείται η λεωφορειολωρίδα. Αυτό ξεκινά από το τέλος του 2025 και θα μπουν 600 κάμερες. Άρα θα είναι πρακτικά αδύνατον αν έχεις λεωφορείο πίσω να μην σε γράφει και να μην έρχεται η κλήση στο gov.gr. Αν έχεις μπροστά σου το λεωφορείο δεν θα σε γράφει».
Επιπλεόν, ο Υπουργός σημείωσε πως «μέχρι τέλος του έτους θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 1.000 καινούρια λεωφορεία. Είμαστε στα 800, 1.000 μέχρι το τέλος του έτους και το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο θα είναι 1.100. Ο στόλος ανανεώνεται, η υπηρεσία θα βελτιωθεί. Έχουμε και την κατάργηση πολύ μεγάλου μέρος του δικτύου των τρόλεϊ. Θα αντικατασταθούν με λεωφορεία, μην ανησυχεί ο κόσμος», σημείωσε. Επίσης ανέφερε πως το δίκτυο των καλωδίων των τρόλεϊ θα αρχίσει να ξηλώνεται. «Το ξήλωμα ξεκινάει την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου από το κέντρο του Πειραιά».
Τέλος για τις τιμές των εισιτηρίων, ο κ. Κυρανάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση.

