Image default
Διάφορα

Στοιχείο λαϊκού πολιτισμού η απόσταξη Τσίπουρου


Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επίσκεψή του στο καζάνι του Τυρναβίτη κ. Δημήτρη Πούρικα για την παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου.

Η σοφία της παράδοσης

Όπως σημείωσε ο Θεσσαλός πολιτικός, «ενώ στον κάμπο λένε “Θέρος, τρύγος, πόλεμος”, στον Τύρναβο λένε “Τρύγος, θέρος, πόλεμος” και όχι άδικα, αφού η αμπελουργία είναι ο κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας και απαιτεί έντονη ατομική και συλλογική εγρήγορση για την συλλογή της παραγωγής, όπως προστάζει το πνεύμα της παροιμιώδους φράσης. Και μετά τον τρύγο, όμως, η διαδικασία δεν τελειώνει, ανάβουν τα καζαναριά για να αποσταχθούν τα στέμφυλα -τίποτα δεν πάει χαμένο από την παραγωγή- και να παραχθεί το παραδοσιακό τσίπουρο. Αυτή η σοφή διαχείριση της παραγωγής, είναι σύμφυτη με την παράδοση και τον λαϊκό μας πολιτισμό και οφείλουμε να την διατηρήσουμε».

Σύγχρονη απαίτηση η ταυτότητα των προϊόντων

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «το πάντρεμα της παραδοσιακής τεχνικής απόσταξης με τις νόρμες ποιότητας που επιβάλει η προστασία των καταναλωτών στη σύγχρονη εποχή δεν είναι ουτοπία, άλλα ζωντανό παράδειγμα, που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Η διατήρηση της παραδοσιακής τεχνικής σε συνδυασμό με τις σύγχρονες απαιτήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ταυτότητα των προϊόντων, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διείσδυσή τους στις σύγχρονες αγορές. Και χαίρομαι διότι το γεγονός αυτό αποτέλεσε γενική παραδοχή στη ζεστή και φιλική συζήτηση που είχαμε στην παρέα στο καζάνι, με ανθρώπους που γνωρίζουν την πρωτογενή παραγωγή».



ΠΗΓΗ

Related posts

Από Δευτέρα το πετρέλαιο, Νοέμβριο φυτικό κεφάλαιο, Δεκέμβριο πληρωμές ΕΛΓΑ

admin

Γιατί η Ευρώπη αφήνει τον κλάδο του ρυζιού εντελώς απροστάτευτο;

admin

Σύμφωνη η ελληνική πλευρά για ενισχύσεις κυρίως στους κατ’ επάγγελμα μετά το 2027

admin

Αφήστε ένα σχόλιο