Ήρθε εκείνη η στιγμή του χρόνου που ετοιμάζεις τα πιο λαχταριστά μελομακάρονα που θα κάνουν το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα.
Συστατικά
Για τα μελομακάρονα:
-
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
-
2 κουταλάκια κανέλα
-
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
-
3 κουταλάκια σόδα
-
4 φλιτζάνια αλεύρι (περίπου, ανάλογα με την ζύμη)
Για το σιρόπι:
-
2 φλιτζάνια μέλι
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
1 φλιτζάνι νερό
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
1 φλούδα πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα:
Τρόπος Μαγειρέματος
-
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάς το λάδι, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη.
-
Προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
-
Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύεις τη σόδα στο λίγο αλεύρι και το προσθέτεις στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
-
Ζυμώνεις προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να έχεις μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
-
Πλάθεις μικρά οβάλ ή στρογγυλά μελομακάρονα και τα τοποθετείς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
-
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
-
Σε μια κατσαρόλα, βάζεις όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνεις να βράσουν για 5-7 λεπτά.
-
Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει λίγο.
-
Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από τον φούρνο, τα βουτάς ζεστά στο ζεστό σιρόπι για λίγα λεπτά, τα βγάζεις και τα τοποθετείς σε πιατέλα.
-
Πασπαλίζεις με χοντροκομμένα καρύδια και, αν θέλεις, λίγη κανέλα.
-
Αφήνεις να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρεις.
Photo: iStock
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.

