Image default
Οικονομία

Θεαματική μείωση ανεργίας για τους απόφοιτους Λυκείου



Την ευκαιρία να βγουν από την ανεργία δίνει σε χιλιάδες απόφοιτους Λυκείου η συνεχής βελτίωση της αγοράς εργασίας, που έχει οδηγήσει το ποσοστό της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό (9,5% το δ’ τρίμηνο 2024, έναντι 10,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023).

Σε αντίθεση με τους αποφοίτους ανώτατων σχολών και τους κατόχους διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, που είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας, το αντίστοιχο ποσοστό για τους απόφοιτους Λυκείου ήταν πολύ υψηλό, ξεπερνώντας το 12%.

Φαίνεται, όμως, ότι το «στένεμα» της αγοράς εργασίας έχει ωφελήσει τους αποφοίτους Μέσης Εκπαίδευσης, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση της ανεργίας στην κατηγορία τους, κατά 1,6%. Ειδικότερα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που έκανε το ΙΟΒΕ στην τελευταία του έκθεση για την οικονομία,

  • Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται όσο αυξάνεται το επίπεδο εκπαίδευσης.
  • Το δ’ τρίμ. του 2024 το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης με εξαίρεση τους κατόχους Διδακτορικού ή Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών, Απολυτήριου 3-τάξιας Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και τα άτομα που φοίτησαν σε μερικές τάξεις του δημοτικού ή που δεν πήγαν σχολείο.
  • Η ισχυρότερη μείωση της ανεργίας κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάστηκε στα άτομα που έχουν Απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης όπου το ποσοστό ανεργίας κατήλθε στο 10,7% από 12,3% το ίδιο τρίμηνο του 2023.
  • Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση, κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, παρουσιάστηκε στα άτομα με Πτυχίο Ανωτάτων Σχολών όπου το ποσοστό ανεργίας κατήλθε στο 6,4% από το 7,8% το δ’ τρίμ. του 2023.
  • Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρουσιάζουν τα άτομα με πτυχίο ανώτερων σχολών και τα άτομα με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Στην κατηγορία αυτή το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 5,0% από 4,7% (+0,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Ποια επαγγέλματα δημιουργούν θέσεις εργασίας

Σε σχέση με την εξέλιξη της απασχόλησης αναφορικά με την επαγγελματική κατηγορία, σε επτά κατηγορίες επαγγελμάτων παρουσιάστηκε αύξηση της απασχόλησης και σε τρεις μείωσή της, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Η ισχυρότερη άνοδος σε απόλυτους αριθμούς (κατά 71,8 χιλ. απασχολούμενους) σημειώθηκε στην κατηγορία των απασχολούμενων σε επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα με αποτέλεσμα να ανέλθουν στα 975,8 χιλ. άτομα το δ’ τρίμ. του 2024 σε σχέση με 904,0 χιλ. άτομα το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023.

Επίσης σε απόλυτους αριθμούς, έπεται η άνοδος της απασχόλησης σε χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι) κατά 30,6 χιλ. απασχολούμενους (από 273,0 χιλ. το δ’ τρίμ. του 2023 σε 303,6 χιλ. άτομα το ίδιο χρονικό διάστημα του 2024).

Η ισχυρότερη μείωση σε απόλυτους αριθμούς παρουσιάστηκε το δ’ τρίμ. του 2024 σε ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς όπου ο αριθμός τους κατήλθε σε 409,5 χιλ. από τους 448,1 χιλ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (-38,6 χιλ.).

Έπεται η μείωση σε τεχνολόγους, τεχνικούς βοηθούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα όπου ο αριθμός τους κατήλθε σε 268,7 χιλ. από τους 282,3 χιλ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (-13,6 χιλ.).

Από τα στοιχεία απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, προκύπτει ότι η άνοδός της το δ’ τρίμ. του 2024 συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2023 προήλθε κυρίως από την άνοδό της στους εξής τομείς:

● Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (+36,7 χιλ. απασχολούμενοι),

● Εκπαίδευση (+31,5 χιλ. απασχολούμενοι),

● Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών (+29,7 χιλ. απασχολούμενοι).





ΠΗΓΗ

Related posts

Αλλα λέει ο Στουρνάρας και άλλα η έκθεσή του

admin

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη της ωκεάνιας οικονομίας απαιτεί περιβαλλοντικά μέτρα

admin

Ρεκόρ 17ετίας στα δάνεια επιχειρήσεων, δόθηκαν 2,4 δισ. σε δύο μήνες

admin

Αφήστε ένα σχόλιο