Η μούχλα είναι ένας τύπος μύκητα και ευδοκιμεί σε υγρούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους, σχηματίζεται σε υγρές επιφάνειες, όπως σάπια κούτσουρα ή υγρά φύλλα. Στο εσωτερικό, μπορεί να αναπτυχθεί σε υγρούς χώρους όπως μπάνια, υπόγεια ή κουζίνες.
Εάν το σπίτι σας είχε ποτέ πλημμυρίσει ή αν είχατε ποτέ διαρροές από σωλήνες, τότε είναι πιο πιθανό να δείτε (ή να έχετε ήδη δει) μούχλα.
Η μούχλα στο σπίτι, όμως, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Συμπτώματα έκθεσης σε μούχλα
Τα περισσότερα ήδη μούχλας δεν είναι επιβλαβή, καθησυχάζει ο δρ Νικόλαος Νασίκας, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι μύκητες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων, όπως το τυρί και το γιαούρτι, ή φαρμάκων όπως η πενικιλίνη.
Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια και βήχα μετά την έκθεσή τους σε μούχλα.
«Η έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή οπουδήποτε κατά μήκος της αναπνευστικής οδού», εξηγεί ο καθηγητής. Αν έχετε αλλεργία στη μούχλα ή άσθμα, μπορεί να έχετε ακόμη πιο σοβαρή αντίδραση, προσθέτει.
Κίνδυνοι για την υγεία από την παρατεταμένη έκθεση σε μούχλα εσωτερικών χώρων
Όσοι είναι αλλεργικοί, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως η φαγούρα, η καταρροή, ο βήχας, ακόμη και ο συριγμός, όταν τα επίπεδα μούχλας σε εξωτερικούς χώρους είναι υψηλά ή αν εκτεθούν σε μούχλα εσωτερικών χώρων, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα.
Η χρόνια έκθεση σε μούχλα εσωτερικών χώρων μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες, μερικές φορές σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, λέει ο δρ Νασίκας. Αυτές περιλαμβάνουν:
Άσθμα. Η έκθεση σε οικιακή μούχλα στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Hygiene and Environmental Health. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 40.000 παιδιά στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 11% των παιδιών που ζούσαν σε σπίτια όπου είχαν εκτεθεί σε μούχλα είχαν άσθμα, σε σύγκριση με ένα 7% από τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε μούχλα στο σπίτι τους.
Αλλαγές στη διάθεση. Μια ανασκόπηση 19 μελετών που δημοσιεύθηκε στο Environmental Health Perspectives διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε μούχλα αυξάνει το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια έκθεση σε μούχλα εσωτερικών χώρων σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών στο σώμα, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), που υποδηλώνουν την παρουσία φλεγμονής.
Μαύρη μούχλα
Η μαύρη μούχλα είναι ένας από τους διάφορους τύπους μούχλας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μαύρης μούχλας. Αλλά όταν οι άνθρωποι μιλούν για μαύρη μούχλα, συνήθως αναφέρονται στο Stachybotrys chartarum ή S. chartarum. (Το Stachybotrys chartarum ήταν παλαιότερα γνωστό ως Stachybotrys atra.) Αυτός ο τύπος μούχλας αναπτύσσεται και εξαπλώνεται σε υλικά που περιέχουν κυτταρίνη, όπως το χαρτί, το ξύλο και η γυψοσανίδα.
Το S. chartarum έγινε πρωτοσέλιδο τη δεκαετία του 1990, όταν η έρευνα υπέδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της μαύρης μούχλας και της πνευμονικής αιμορραγίας σε βρέφη. «Η σύνδεση είναι αμφιλεγόμενη – δεν είναι σαφές ότι το S. chartarum ήταν η αιτία», τονίζει ο δρ Νάσικας.
Παρόλο που τα συμπτώματα της μαύρης μούχλας έχουν λάβει μεγάλη προσοχή, η ίδια η μαύρη μούχλα δεν φαίνεται πιο επικίνδυνη από άλλα είδη, προσθέτει ο καθηγητής. «Η παρατεταμένη έκθεση σε οποιονδήποτε τύπο μούχλας εσωτερικών χώρων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως άσθμα, φλεγμονή των πνευμόνων και γνωστικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα διάθεσης», λέει.
Πώς να εντοπίσετε τη μούχλα
Εάν έχετε μούχλα, συχνά είναι προφανές. «Συνήθως την βλέπετε ή την μυρίζετε», λέει ο καθηγητής.
Ψάξτε για ασαφείς, αποχρωματισμένες ή γλοιώδεις κηλίδες σε περιοχές όπου υπάρχει πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο σας, τα παράθυρα, η στεγανοποίηση της πόρτας του ψυγείου σας ή γύρω από τα κλιματιστικά. Μια άλλη ένδειξη είναι η μυρωδιά, προσθέτει ο δρ Νάσικας. Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε αμέσως από πού προέρχεται, κοιτάξτε πίσω και κάτω από επιφάνειες όπως χαλιά, ταπετσαρίες, ντουλάπια και τοίχους.
Συνήθεις αιτίες ανάπτυξης μούχλας σε σπίτια
«Η No 1 αιτία ανάπτυξης μούχλας είναι η ζημιά από το νερό», λέει ο δρ Νάσικας: «Αν βλέπετε νερό, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει και μούχλα».
Μερικοί συνηθισμένοι τρόποι που μπορεί να συμβεί αυτό περιλαμβάνουν:
- διαρροές στην οροφή
- υπερβολική υγρασία στο μπάνιο
- υψηλή υγρασία στο δωμάτιο
- διαρροή σωλήνων νερού
- συγκέντρωση νερού κοντά στα θεμέλια του σπιτιού σας.
Αποκατάσταση της μούχλας: Πότε να καλέσετε επαγγελματία
Εάν νομίζετε ότι έχετε μούχλα, το πρώτο βήμα είναι να καλέσετε έναν επαγγελματία για να λύσει το υποκείμενο πρόβλημα. Αν έχετε μούχλα από σωλήνα που έχει διαρροή, για παράδειγμα, θα πρέπει να καλέσετε έναν υδραυλικό να έρθει να το διορθώσει.
Εάν η περιοχή με τη μούχλα είναι μικρή, μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μούχλα μόνοι σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό ή διάλυμα χλωρίνης προσθέτοντας ένα φλιτζάνι χλωρίνης πλυντηρίου σε 4 λίτρα νερό για να τρίψετε τη μούχλα από τις σκληρές επιφάνειες. Στεγνώστε καλά. Ανοίξτε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για καλό αερισμό και φορέστε λαστιχένιες μπότες, γάντια και γυαλιά κατά τον καθαρισμό. Μπορεί να χρειαστεί να πετάξετε απορροφητικά ή πορώδη υλικά, όπως χαλιά, τα οποία δεν μπορούν να καθαριστούν σε βάθος.
Εάν πρόκειται για μεγάλη περιοχή, είναι καλύτερο να φέρετε επαγγελματία για την απομάκρυνση της μούχλας.
Πρόληψη της μούχλας στο σπίτι
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας σε εσωτερικούς χώρους είναι να καθαρίσετε και να αποκαταστήσετε τυχόν ζημιά από νερό το συντομότερο δυνατό. Αν δείτε υδρατμούς ή υγρά σημεία στους τοίχους, καλέστε έναν υδραυλικό που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την πηγή της κρυφής διαρροής. Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:
Ρυθμίστε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας. Εάν βλέπετε τακτικά υδρατμούς στα παράθυρά σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σπίτι σας έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα υγρόμετρο για να μετρήσετε την υγρασία στο σπίτι σας. Εάν είναι πάνω από 60%, χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες. Ιδανικά, θέλετε να διατηρείτε την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους μεταξύ 30% και 50%.
Βάλτε σε λειτουργία εξαεριστήρες, π.χ. στο μπάνιο όταν κάνετε ντους για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία. Αν δεν έχετε εξαεριστήρα, ανοίξτε το παράθυρο. Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας. Χρησιμοποιήστε τον απορροφητήρα της κουζίνας σας για να απομακρύνετε την υγρασία από την κουζίνα. Αν έχετε στεγνωτήριο ρούχων, βεβαιωθείτε ότι έχει εξαερισμό προς τα έξω.
Εγκαταστήστε εξωτερικούς σωλήνες αποχέτευσης. Αυτά θα βοηθήσουν να απομακρυνθεί το νερό από τα θεμέλια του σπιτιού σας όταν βρέχει.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ξηροφθαλμία: Η lifestyle επιδημία που πλήττει κατά συρροή τους νέους – Τι μπορείτε να κάνετε