Image default
Υγεία

Ξηροφθαλμία: Η lifestyle επιδημία που πλήττει κατά συρροή τους νέους


Οι ερευνητές ζητούν να δίνονται περισσότερες συμβουλές στους νέους σχετικά με την πρόληψη της ξηροφθαλμίας, αφού μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον ένα σημάδι της πάθησης

Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή παράγουν δάκρυα κακής ποιότητας χωρίς επαρκή επίπεδα λιπιδίων ή βλέννας, γεγονός που οδηγεί σε κακή σταθερότητα του δακρυϊκού φιλμ και ταχεία εξάτμιση. Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν κνησμό, τσιμπήματα ή τσούξιμο στα μάτια, κόκκινα μάτια, ευαισθησία στο φως και θολή όραση.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την ξηροφθαλμία, όπως το άγχος και η χρήση φακών επαφής. Είναι επίσης πιο διαδεδομένη στις γυναίκες. Στην ηλικιακή δε ομάδα των 18-25 ετών, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η χρήση οθόνης.

Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε 50 άτομα ηλικίας 18-25 ετών σε βάθος χρόνου, έγινε με επικεφαλής τη δρα Rachel Casemore στη Σχολή Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου Aston και είναι η πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας στους συμμετέχοντες, μελέτησαν τους παράγοντες του τρόπου ζωής και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες ένα χρόνο μετά για να διαπιστώσουν αν υπήρξε εξέλιξη της πάθησης.

Η αρχική μελέτη έδειξε ότι το 56% των συμμετεχόντων είχε ξηροφθαλμία, ενώ το 90% είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα της πάθησης. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν χάσει τουλάχιστον το 25% ενός τύπου αδένα στο μάτι που ονομάζεται μεϊβομιανός αδένας. Αυτοί οι αδένες παράγουν το εξωτερικό λιπιδικό στρώμα της δακρυϊκής μεμβράνης του ματιού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποτροπή της εξάτμισης των δακρύων και επομένως διατηρεί την δακρυϊκή μεμβράνη σταθερή και το μάτι υγρό. Ένα χρόνο μετά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχε σημειωθεί σημαντική εξέλιξη της νόσου της ξηροφθαλμίας στους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που η ομάδα μελέτης χρησιμοποιούσε οθόνες και των σημείων ξηρότητας στην επιφάνεια των ματιών. Ο μέσος όρος χρήσης οθόνης από τους συμμετέχοντες ήταν οκτώ ώρες την ημέρα.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία των συμπτωμάτων και της εξέλιξης της ξηροφθαλμίας στους νεαρούς ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη δείχνουν την ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση των πιθανών ενδείξεων και τον εντοπισμό εκείνων που μπορεί να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ξηροφθαλμίας. Τα άτομα αυτά μπορούν στη συνέχεια να λάβουν συμβουλές για τη διαχείριση της πάθησης πριν από την εξέλιξή της.

Η εξέλιξη και η ανάπτυξη της ξηροφθαλμίας μπορεί να επιβραδυνθεί με διάφορες μεθόδους. Οι απλούστεροι τρόποι είναι να κάνετε τακτικά διαλείμματα από την οθόνη, να κάνετε ασκήσεις ανοιγοκλείνοντας τα μάτια σας για να εξασφαλίσετε την απελευθέρωση των ελαίων από τους μεϊβομιανούς αδένες και να διατηρείτε την ενυδάτωση. Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως τα λιπαρά ψάρια, είναι επίσης σημαντική, όπως και ο τακτικός ύπνος.

Επίσης, όσοι έχουν ακανόνιστες συνήθειες ύπνου, όπως αυτές που προκαλούνται από διαταραχές ύπνου ή άγχος, θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια.

Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής πρέπει να διασφαλίζουν ότι υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις για τη βέλτιστη προσαρμογή τους και ότι τηρούν το πρόγραμμα αντικατάστασης, το χρονοδιάγραμμα χρήσης, τους κανόνες καθαρισμού και τις συμβουλές ασφαλείας, όπως το να μην κοιμούνται, να μην κάνουν ντους ή να μην κολυμπούν με φακούς επαφής.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ιβουπροφαίνη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο νομίζαμε, δείχνουν νέες ελληνικές μελέτες

Πρωταθλήτριες κόσμου στη μοναξιά Ελλάδα και Κύπρος στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους [μελέτη]



ΠΗΓΗ

Related posts

Μελέτη δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ του εμβολίου για τον κορονοϊό και του κινδύνου αποβολής

admin

Γιατί έχει σημασία για την υγεία μας το πόσο γρήγορα τρώμε

admin

Κάντε τρία λεπτά δουλειές στο σπίτι για να προστατεύσετε την καρδιά σας, λέει νέα έρευνα

admin

Αφήστε ένα σχόλιο