Ο καρκίνος είναι το μεσοθηλίωμα, που προσβάλλει περίπου 31.000 ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Ένα φάρμακο που εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να διορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους, μπορεί να θέτει υπό έλεγχο το μεσοθηλίωμα – μία σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου που συνήθως προκαλείται από την έκθεση στον αμίαντο.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester και την Μονάδα Κλινικών Μελετών στο Σάουθαμπτον του βρετανικού Οργανισμού Cancer Research UK, δοκίμασαν το φάρμακο σε μικρό αριθμό ασθενών. Όπως διαπίστωσαν, σταθεροποιούσε για αρκετές εβδομάδες τη νόσο τους, μειώνοντας τον κίνδυνο εξέλιξης και θανάτου.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2025). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι δίνουν νέες ελπίδες στους ασθενείς που υποτροπιάζουν μετά την αρχική θεραπεία. Και πιστεύουν ότι το φάρμακο μπορεί να χαρίσει περισσότερο χρόνο στους ασθενείς.
«Αυτή τη στιγμή, μόνο το 5% των ασθενών με μεσοθηλίωμα φτάνουν ή ξεπερνούν την 5ετή επιβίωση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Dean Fennell, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο Leicester και παγκοσμίου φήμης ειδικός στο μεσοθηλίωμα.
«Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με υποτροπή του μεσοθηλιώματος είναι πολύ περιορισμένες. Οι περισσότεροι κάνουν θεραπείες για τα συμπτώματά τους και όχι για να καταπολεμηθεί ο καρκίνος», πρόσθεσε.
Το μεσοθηλίωμα είναι ένας επιθετικός καρκίνος. Αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα των πνευμόνων ή της κοιλιάς. Σχετίζεται με την εισπνοή ή κατάποση ινών αμιάντου. Υπολογίζεται ότι ετησίως ανιχνεύονται περίπου 31.000 κρούσματα σε όλο τον κόσμο.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη ονομάζεται NERO. Εξέτασε τις επιδράσεις μιας οικογένειας φαρμάκων που λέγονται PARP αναστολείς. Τα φάρμακα αυτά οδηγούν στον θάνατο τα καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντάς τα όπως προαναφέρθηκε να διορθώσουν τις βλάβες στο γενετικό υλικό τους.
Οι PARP αναστολείς έχει ήδη διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών με ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι και το μεσοθηλίωμα ανταποκρίνεται σε αυτούς. Έτσι, οι ερευνητές του Leicester θέλησαν να το διερευνήσουν περαιτέρω.
Στη μελέτη NERO ενέταξαν 88 πάσχοντες από τη νόσο που είχαν πάψει να ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες που έκαναν. Οι ασθενείς προέρχονταν από 11 βρετανικά νοσοκομεία. Όσοι έλαβαν έναν PARP αναστολέα που λέγεται νιραπαρίμπη (niraparib) διέτρεχαν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου τους ή θανάτου από αυτόν.
Στην πραγματικότητα, το μεσοθηλίωμα αυτών των ασθενών καθυστέρησε να επιδεινωθεί 1,5 μήνα κατά μέσον όρο. Σε μερικούς ασθενείς όμως έμεινε για πολύ περισσότερο καιρό σταθερό.
«Αυτή η σταθεροποίηση της νόσου φαντάζει μικρή. Για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών, όμως, που έχει ελάχιστες άλλες θεραπευτικές επιλογές και γενικώς φτωχή πρόγνωση, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου», τόνισε ο καθηγητής Gareth Griffiths, διευθυντής της Μονάδας Κλινικών Μελετών του Σάουθαμπτον.
«Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι το φάρμακο μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου. Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους. Συνεχίζουμε την έρευνά μας για να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας», κατέληξε.
Φωτογραφία: istock