Image default
Υγεία

Κοιμάστε αργά το βράδυ; Τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στην υγεία σας


Γιατί πρέπει να έχουμε αποκοιμηθεί το αργότερο μέχρι τη 1 το πρωί. Τι αναφέρει μία ειδικός σε θέματα ύπνου.

Όλοι έχουμε ξενυχτήσει κάποιες φορές στη ζωή μας, αλλά για μερικούς ανθρώπους ο ύπνος στις 2, 3 το πρωί ή και αργότερα ακόμα, είναι τρόπος ζωής. Δυστυχώς όμως το να είναι κάποιος «κουκουβάγια» δεν είναι διόλου ωφέλιμο για την υγεία, προειδοποιεί μία ειδικός σε θέματα ύπνου.

«Ζούμε σε μία κοινωνία που μαστίζεται από την έλλειψη ύπνου», αναφέρει η Dr. Nancy Foldvary-Schaefer, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Υπολογίζεται ότι το 40% των ενηλίκων δεν κοιμούνται όσο χρειάζονται. Όσοι συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο χρόνιας έλλειψης ύπνου. Και αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα υγείας».

Όπως εξηγεί, ο ανεπαρκής ύπνος αποτελεί δοκιμασία για όλα τα όργανα και τα συστήματα του σώματος. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να αναπαυθεί όσο χρειάζεται. Ούτε έχει τον χρόνο να επιδιορθώσει αποτελεσματικά τις βλάβες που υφίσταται στη διάρκεια της ημέρας.

Η συνέπεια είναι να αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών, όπως η υπέρταση και ο τύπου 2 διαβήτης. Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος παχυσαρκίας, αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έδειξε πως όσοι έχουν την εγγενή τάση να μένουν ξύπνιοι τις πρώτες ώρες της ημέρας, έχουν 20-40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Κατάθλιψη
  • Αγχώδεις διαταραχές

Οι ερευνητές τόνισαν πως για διαφύλαξη της ψυχικής υγείας πρέπει να κοιμόμαστε μέχρι το αργότερο τη 1 κάθε βράδυ.

Γιατί αργούν να κοιμηθούν

Ο καθυστερημένος ύπνος το βράδυ είναι αρκετά συνηθισμένος. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 9% των ενηλίκων είναι «κουκουβάγιες». Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η Dr. Foldvary αναφέρει ότι ρόλο μπορεί να παίζουν παράγοντες, όπως η ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο ή με την τηλεόραση. Είναι επίσης πιθανό να πάσχει κάποιος από το επονομαζόμενο σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου (DSPS).

Το σύνδρομο αυτό είναι μία διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών, δηλαδή του βιολογικού μας ρολογιού. Κατ’ αυτό, καθυστερεί ο συγχρονισμός του ύπνου, με συνέπεια να αδυνατεί ο πάσχοντας να κοιμηθεί μια φυσιολογική ώρα. Έτσι, καταλήγει να κοιμάται 2 έως 4 ώρες αργότερα από το κανονικό, εξηγεί η Dr. Foldvary.

Το σύνδρομο αυτό συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, αν αδυνατείτε να κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Αν πάσχετε από το σύνδρομο, υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές επιλογές, καταλήγει η καθηγήτρια.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Τα οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου και τη μακροζωία

admin

Γιατί είναι η πνευμονία πιο επικίνδυνη μετά τον καρκίνο

admin

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αυξάνονται οι διαγνώσεις στους νέους

admin

Αφήστε ένα σχόλιο