Πώς αλληλεπιδρούν πνεύμονες και καρδιά. Ποιες είναι οι πιθανότητες να έχει ΧΑΠ ένας καρδιοπαθής.
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι αλληλένδετη με τα καρδιαγγειακά προβλήματα, γι’ αυτό και οι πάσχοντες από αυτήν πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσον αφορά την καρδιά τους, αναφέρει ένας έλληνας ειδικός.
«Αν σκεφτούμε πόσο γειτνιάζει ο πνεύμονας με την καρδιά καταλαβαίνουμε πόσο πολύ επηρεάζουν αυτά τα όργανα μεταξύ τους. Είναι τόσο αλληλένδετα, που όταν ένας ασθενής έρχεται στα επείγοντα με μία παρόξυνση ΧΑΠ, πάρα πολύ συχνά έχει και πνευμονικό οίδημα», εξήγησε ο κ. Γεώργιος Χειλάς, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.
«Πάρα πολύ συχνά, εξ άλλου, κάμπτεται και η καρδιά του και έχει και τα δύο. Και το ένα επάγει το άλλο. Δηλαδή αν κάποιος έχει ΧΑΠ και πάθει παρόξυνση, διπλασιάζεται στη διάρκεια της νοσηλείας του η πιθανότητα να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Και αυτός ο κίνδυνος μένει για περίπου ένα μήνα», πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα, πολλοί πάσχοντες από την πνευμονοπάθεια αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως καρδιολογικό πρόβλημα. «Η ΧΑΠ είναι ένα νόσημα το οποίο οφείλεται κατά 90-95% στην καπνιστική συνήθεια. Εάν λοιπόν αυτόν τον ασθενή, που κατά κανόνα είναι κοντά στα 60 ή παραπάνω, τον ψάξουμε για άλλα νοσήματα, θα δούμε ότι σχεδόν πάντα έχει κάτι», εξήγησε.
Αυτό το «κάτι», στο 40-50% των περιπτώσεων εντοπίζεται στο καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να είναι:
- Υπέρταση
- Δυσλιπιδαιμία (π.χ. αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)
- Στεφανιαία νόσος κ.λ.π.
Με άλλα λόγια «ένας στους δύο πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έχουν και πρόβλημα με την καρδιά τους. Το εντυπωσιακό όμως, είναι και το αντίστροφο, δεδομένου ότι οι καρδιοπαθείς καπνιστές έχουν 30-40% πιθανότητες να πάσχουν από αδιάγνωστη ΧΑΠ», συνέχισε.
Απαραίτητη η στενή συνεργασία
Η αλληλοσύνδεση των καρδιολογικών προβλημάτων με την ΧΑΠ καθιστά απαραίτητη τη στενή συνεργασία καρδιολόγων και πνευμονολόγων για τη διαχείριση των περιστατικών.
«Την τελευταία δεκαετία υπήρχε ένας φόβος ότι κάποια φάρμακα που δίνουν οι πνευμονολόγοι, μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία. Ή το αντίστροφο, κάποια φάρμακα για την καρδιά να επηρεάσουν την ΧΑΠ. Ευτυχώς, με ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία γίνεται διαχείριση. Και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλες οι ιατρικές ειδικότητες έχουμε εμπεδώσει ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε», τόνισε ο κ. Χειλάς.
Στην πραγματικότητα, «εμείς οι πνευμονολόγοι συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα στενά με τους καρδιολόγους. Είναι μια κουλτούρα που καλλιεργείται και εμπεδώνεται ιδιαιτέρως την τελευταία δεκαετία».
Η συνεργασία αυτή εντάθηκε κατά την πανδημία και μετά από αυτήν. Τα τρία χρόνια που διήρκησε, οι πνευμονολόγοι είδαν «όσα περιστατικά θα δούμε τα επόμενα 20 χρόνια. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι σύντομα με τους καρδιολόγους θα έχουμε κοινή ενημερωτική καμπάνια. Και νομίζω κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να έχουμε για τα νοσήματα που τέμνονται, κάποιες κοινές οδηγίες», κατέληξε ο κ. Χειλάς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτογραφία: iStock