Image default
Ελλάδα

Για μια περίοδο επτά ετών συμμορία ακροδεξιών τρομοκρατούσε τη Θεσσαλονίκη


Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη για τη σύλληψη μελών ακροδεξιών οργανώσεων. Η επιχείρηση επικεντρώθηκε στην ακροδεξιά οργάνωση «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης», γνωστή και ως «Defence Thessaloniki», με 28 συλληφθέντες έως τώρα, εκ των οποίων οι 13 είναι ανήλικοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. ερευνώνται για διάφορα περιστατικά, όπως ξυλοδαρμούς μεταναστών, οπαδική βία (φέρονται να συνδέονται με ομάδα της Θεσσαλονίκης), ληστείες και κλοπές. Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και κατηγορίες για «στρατολόγηση» ανηλίκων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από ημέρες ερευνών και σειρά περιστατικών στην πόλη και διεξήχθη από την Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Τα άτομα αυτά, η αστυνομία τα είχε βάλει στο «κάδρο» των ερευνών καθώς υπό τον μανδύα της ακροδεξιάς συλλογικότητας λήστευαν και έκαναν επιθέσεις από τις οποίες είχαν προκληθεί τραυματισμοί.

Ο Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τζήμας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι πρόκειται μέλη της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης οι οποίοι κατηγορούνται για ληστείες, κλοπές, ξυλοδαρμούς, βιαιοπραγίες, διέγερση σε πράξεις βίας κλπ., επισημαίνοντας ότι «στη συμμορία αυτή ενέχονται 29 άτομα, 15 ενήλικοι και 14 ανήλικοι και έως τώρα συνελήφθησαν 27 άτομα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε για την έρευνα: «Είναι μια επιχείρηση που πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ μέσα από στοχευμένες έρευνες που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες και πραγματικά είναι πολύ σημαντικό. Η οργάνωση δεν έχει να κάνει με αμιγώς πολιτικά κίνητρα, πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση που πέρα από τα πολιτικά ελατήρια και κίνητρα ουσιαστικά ασχολείται και ασκείται σε εγκληματικές πράξεις».

Ο τρόπος δράσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε πληθώρα έκνομων πράξεων, όπως στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου του 2025, στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, όταν άτομα με ελληνικές σημαίες συνεπλάκησαν με άτομα του αναρχικού χώρου έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι οργανωμένοι οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας της Θεσσαλονίκης και βρίσκονται σε αντιπαλότητα με σύνδεσμο οπαδών της ίδιας ομάδας, στον οποίο υπάρχουν μέλη του αναρχικού χώρου.

Όπως αναφέρει το Voria.gr, η δράση της οργάνωσης φαίνεται ότι ξεκίνησε το 2019, σταμάτησε την περίοδο του κορωνοϊού και το 2021 επανήλθαν με έντονη παρουσία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Thestival, τα μέλη εμπλέκονται, επίσης, σε επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα, καθώς και σε αναγραφή συνθημάτων υποκίνησης σε βία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα eΜakedonia, ως αρχηγός της οργάνωσης φέρεται να είναι ένας 28χρονος, ενώ οι ανήλικοι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 15 έως 17 ετών.

«Για εμάς το “ακραίο” είναι φυσική ανάγκη»

Ένα μέλος της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Απρίλιο του 2021, ανέφερε: «Οι συνθήκες που συνωμότησαν για να δημιουργηθεί η ΕΝΕΘ ήταν κάπως περίεργες. Είναι ξεκάθαρο πως στη Θεσσαλονίκη τότε δεν υπήρχε κάποια ενεργή εθνικιστική οργάνωση νεολαίας. Ήταν ανάγκη να οργανωθεί ένα τέτοιο κίνημα που θα κάλυπτε την φωνή της νεολαίας και θα την εξέφραζε στο δρόμο. Έτσι κάτω από την επήρεια ενός ατόμου που βάλθηκε να μας οργανώσει, δημιουργήθηκε η ΕΝΕΘ, η οποία πήρε και επίσημα το όνομα της, μετά από μια “πολιτιστική πεζοπορία” που κάναμε σαν νεολαία, πετώντας το κάποιος σαν ιδέα. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Έχουμε όμως μια ιδεολογική βάση η οποία μας κρατάει ενωμένους, πιστεύουμε στο αίμα».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Δυστυχώς η κατάσταση με τον ιό αδρανοποίησε κάπως τη δράση μας, αλλά δεν πάψαμε να κινούμαστε και το 2020. Αυτό που επιτύχαμε μετά το 2019 είναι να δημιουργήσουμε ένα καλό “όνομα” στην πόλη, πολλά άτομα από τον χώρο σε όλη την Ελλάδα που δεν μας γνώριζαν να μιλάνε με θετικά λόγια για εμάς, αλλά και οι γενίτσαροι στο άκουσμα και μόνο του κινήματος μας να μας υπολογίζουν παρά τα όσα γράφουν στο διαδίκτυο για να πείσουν τους δικούς τους. (…) Θα πολεμήσουμε όλους όσους μας χλευάζουν και μας θεωρούν γραφικούς. Δεν έχουμε κοινή λογική. Για εμάς το “ακραίο” είναι φυσική ανάγκη, καθώς η αδρεναλίνη κυλάει στις φλέβες μας. Και στη τελική, δεν κυλάει κάτι ομαλά σε αυτή την κοινωνία για να δεχτούμε να μείνουμε άπραγοι, μη χρησιμοποιώντας “ακρότητα” στο φρόνημά μας».

Παρακάτω, το μέλος της ΕΝΕΘ επισημαίνει πως η ακροδεξιά ομάδα, δεν είχε αρχηγό. Πρώτον, για να μην υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις ανάμεσά τους, και δεύτερον, καθώς «πιστεύουμε πως δεν υπάρχει ακόμα κάποιος να χρηστεί αρχηγός από εμάς, τους τόσο μικρούς Έλληνες, για αυτήν την μεγάλη ιδέα που εκπροσωπούμε. (…) Παρόλα αυτά έχουμε δυο οδηγούς. Δυο οδηγούς που μας κατευθύνουν και με τη θυσία τους μας εμψυχώνουν να μην τα παρατήσουμε ποτέ. Αυτοί οι δυο καθοδηγητές μας είναι ο Γ. και ο Μ.. Αποτελούμενη, λοιπόν, από παιδιά σφυρηλατημένα στο δρόμο και την εμπειρία του πεζοδρομίου η ΕΝΕΘ αποφάσισε να δράσει δυναμικά. Δεκάδες δράσεις σε όλη τη πόλη, παρεμβάσεις, εξορμήσεις, σπρέι και αυτοκόλλητα. Λίγοι και καλοί να φυλάνε τα πλευρά μας, μάχη παντού και αλληλεγγύη μεταξύ μας, αυτά μας κράτησαν ζωντανούς και αναλλοίωτους στο χρόνο».

 

Επιθέσεις σε μαθητές

Από τον Οκτώβριο του 2021, η «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης», φέρεται πως δρούσε έντονα εντός των σχολείων στη δυτική πλευρά της πόλης. Γονείς και εκπαιδευτικοί, ζητούσαν  την παρέμβαση κάθε αρμοδίου, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην δράση της τόσο στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου όσο και στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Στο δεύτερο μάλιστα σχολικό συγκρότημα είχαν υπάρξει και συγκρούσεις με μέλη Αριστερών οργανώσεων.

 

Μέλη της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» φέρεται πως έκαναν επιθέσεις και σε αλλοδαπούς μαθητές. Όπως κατήγγειλαν καθηγητές τον Ιανουάριο του 2022 σε τοπικά ΜΜΕ, έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν άγρια σε πρόσφυγα μαθητή.

«Μόλις λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο το σχολικών μονάδων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, ένας 15χρονος πρόσφυγας μαθητής του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου, πέφτει θύμα ατόμων του εθνικιστικού χώρου όταν δέχεται άγρια επίθεση με μπουνιές, κλωτσιές αλλά και σιδερογροθιά την ώρα που περιμένει το λεωφορείο μετά τη λήξη των μαθημάτων του, για να επιστρέψει στη δομή Διαβατών όπου διαμένει, λίγα μέτρα μακριά από το σχολείο του», είχε δηλώσει μία εκπαιδευτικός στο grtimes.gr.

Απειλές σε υγειονομικούς

Τον Μάιο του 2022, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης φέρεται πως επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν γιατρούς του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», όπως είχε καταγγείλει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών είχε αναφέρει πως, «η ΕΝΕΘ στοχοποιεί και εκφοβίζει γιατρούς με απειλητικά προσωπικά και δημόσια μηνύματα (προσωπικά e-mail με απειλές, τρικάκια στο Παπαγεωργίου κ.α.), ρίχνοντας την ευθύνη για την ταλαιπωρία των ασθενών στους υγειονομικούς. (…) Τους δηλώνουμε ότι δεν μας τρομάζουν οι απειλές τους! Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα, να προσφέρουμε στους ασθενείς μας. Τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής και οι επίδοξοι διάδοχοι της θα πάρουν την ίδια απάντηση από τους εργαζόμενους και το κίνημα τους. Όπως αποτρέψαμε όταν επιχειρούσαν να βάλουν πόδι στα νοσοκομεία με την καμπάνια «αίμα μόνο για Έλληνες» και βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας, έτσι και τώρα δε θα τους επιτρέψουμε να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους και να επεκτείνουν την εγκληματική δράση τους στο χώρο της υγείας».



ΠΗΓΗ

Related posts

Ο Ολυμπιακός έκανε το «δύο στα δύο» κόντρα στη Ρεάλ – News.gr

admin

Τι πραγματικά συνέβη με τη φρεγάτα «Ύδρα» σε λιμάνι της Αιγύπτου

admin

«Ο πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε τη ζωή του στην ειρήνη, στη φιλία και στην αλληλεγγύη» – News.gr

admin

Αφήστε ένα σχόλιο